05.08.2022. ·
3 min

Je li NVIDIA grafičkim karticama zaista pala cena

Je li NVIDIA grafičkim karticama zaista pala cena

Cene grafičkih karti su u padu već neko vreme, a kako bi se na vreme zaštitila, kompanija NVIDIA snizila je i do 500 dolara cene svoje RTX 30 serije pre nekoliko nedelja. 

Mnogima će ovo zvučati previše dobro da bi bilo istinito, pogotovo jer su iza nas 2 godine velike GPU nestašice, i najverovatnije će biti u pravu jer pad cena nije toliko značajan koliko bi kompanije želele da mislimo. 

Tačno je da su neke grafičke karte jeftinije i do 500 dolara, ali najbolje NVIDIA grafičke karte se trenutno prodaju i iznad cene.  

Niže cene će svakako obradovati vrhunske gejmere, ali šta je sa svima drugima? 

Za entuzijaste 

RTX 3090 Ti je 500 dolara jeftiniji, i to je ono što su mnogi čekali. Grafička karta vredna 2.000 dolara sada je 1.500 – i to je odlična kupovina za obične ljude, možda i ne. 

Većina medija fokusirala se na vrhunske grafičke karte koje većina ljudi ne može da priušti, a najverovatnije i ne želi. 

Kada već pričamo o sniženjima, NVIDIA je snizila cenu RTX 3090 za 200 dolara, dok je RTX 3080 Ti jeftinija za 100 dolara. 

12GB RTX 3080 trenutno košta 800 dolara, ali problem je u tome što ova grafiča karta nikada nije imala oficijalnu cenu, piše Digitaltrends. 

Svaka druga grafička karta koju NVIDIA nudi trenutno košta isto onoliko koliko je koštala nakon lansiranja pre dve godine. 

Sniženja se tehički odnose samo na Founders ediciju, ali to je imalo efekat na cene grafičkih karata drugih proizvođača kao što su Asus, MSI i Gigabyte, što jesu dobre vesti. 

Ključna stvar jeste to što se sniženja ne spuštaju na grafičke karte koje su zaista bitne, kao što je RTX 3070 ili RTX 3060. Ne samo da ove kartice nisu jeftinije, već se prodaju i po cenama znatno većim od preporučenih. 

Za sve bitne stvari 

Nije tajna da će večina gejmera igrati igre na 1080p, ali nećete pronaći najbolje 1080p grafičke karte na listi onih čija cena je snižena. 

Primera radi, Asus RTX 3060 ROG Strix V2 OC bi trebalo da košta oko 350 dolara sudeći po preporučenoj ceni, ali ova grafička karta se trenutno prodaje za 480 dolara. 

I situacija se ne menja sa ostalim grafičkim kartama u ovoj klasi. 

Jasno je zašto NVIDIA želi da snizi cene, ali one najvažnije grafičke karte nipošto nisu jefitnije, zapravo, platićete ih skuplje ako su vam baš potrebne. 

Ova situacija se trenutno prvenstveno odnosi na NVIDIA grafičke karte. AMD Sapphire RX 6750 XT Nitro+ može se naći po preporučenoj ceni, dok je MSI RX 6600 Mech 2X dostupan i po ceni nižoj od preporučene. 

Treba imati na umu i da AMD nije zvanično snizio cene, već one padaju kako se pojavljuju modeli nove generacije. 

RTX 40 serija – možda jednog dana 

Cena aktuelnih modela pada kako se približava nova generacija, i već neko vreme kolaju glasine da će NVIDIA krajem ove godine predstaviti RTX 40 seriju.  

Međutim, pojedine glasine pružaju nam uvid u to šta se trenutno dešava sa majnstrim grafičkim kartama. 

Najnovije glasine tvrde da će NVIDIA ove godine predstaviti samo jednu RTX 40 grafičku kartu, dok će sledeće stići 2023. godine. Iako je ovo samo glasina, ona nam može ukazati na to gde se trenutno nalaze GPU cene, i zašto srednja i niža klasa još nije na udaru sniženja. 

AMD je već potvrdio da će naredna RX 7000 generacija grafičkih karti biti predstavljena na kraju 2022. godine, i to je imalo jasan uticaj na cene AMD grafičkih karti u svim kategorijama.  

NVIDIA još ništa nije zvanično rekla, i ako se predstavljanje novih grafičkih karti odloži, to bi moglo da podigne cenu trenutnoj seriji na nekoliko meseci. 

Drugim rečima, ukoliko tražite novu grafičku kartu, dobro istražite ponudu jer, u većini slučajeva sve što je ispod RTX 3070, prodaje se po višoj ceni. 

Oceni tekst

4
10 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga