18.06.2024. ·
2 min

Kako su Stiv Džobs i Bil Gejts obojica "pokrali" Xerox - i posvađali se

Kako su Stiv Džobs i Bil Gejts obojica "pokrali" Xerox - i posvađali se

Malo je događaja koji su toliko prelomni za IT svet kao susret Stiva Džobsa i Bila Gejtsa sa Xerox PARC-om. Ova priča o "krađi" ideja često se citira kao ključni trenutak u razvoju personalnih računara i modernog računarskog okruženja.

Xerox PARC: Riznica ideja

Xerox Palo Alto Research Center (PARC) bio je dom nekih od najinovativnijih tehnologija sedamdesetih godina prošlog veka. Među njihovim izumima bili su grafičko korisničko okruženje (GUI), miš i mrežni sistemi – koncepti koji su danas osnovni deo svakog PC-a.

Stiv Džobs, jedan od osnivača Apple-a, posetio je Xerox PARC 1979. godine i bio zapanjen onim što je video. GUI, koji je omogućavao korisnicima interakciju sa računarima pomoću ikonica i vizualnih elemenata umesto samo teksta, bio je revolucionarni koncept. Džobs je odmah video potencijal ove tehnologije i odlučio da je implementira u sledećem Apple proizvodu (Lisa i Macintosh). Stiv se hvalio revolucionarnošću ikonica na ekranu računara, mišem koji je Epl razvio, a kao ljubitelj kaligrafije veoma je insistirao na prikazivanju različitih fontova teksta kojima je računar raspolagao - ni jedna od ovih ideja nije nastala u Apple-u.

Bil Gejts i Microsoft takođe su prepoznali vrednost inovacija iz Xerox PARC-a. Iako Microsoft nije bio direktno uključen u Xerox PARC, Gejts je brzo uvideo potencijal GUI-a nakon što je Apple predstavio Macintosh. Microsoft je ubrzo razvio svoj operativni sistem Windows, koji je uključivao mnoge ideje slične onima viđenim u Apple-ovim proizvodima, koji su inspirisani Xerox-ovim radom.

Jedna od Stivovih poznatih “osobina” bila je sujeta, pa je naravno napao Bila kako je pokrao Epl i iskopirao njihove revolutivne ideje. Takođe, smetalo mu je i što je sarađivao sa IBM-om na konkurentskim proizvodima Apple-ovim, pa je do tada njihov veoma dobar odnos postao pomalo “klimav”. Bill Gates je kasnije opisao situaciju kroz duhovit komentar, naglašavajući zajedničko "korišćenje" Xerox-ovih ideja:

"Pa, Stive, mislim da postoji više načina da se na to gleda. Mislim da je to više kao da smo obojica imali bogatog komšiju po imenu Xerox i ja sam provalio u njegovu kuću da ukradem TV, ali sam otkrio da si ga ti već ukrao", rekao je Bil Gejts.

Posle četiri decenije, interesantno je osvrnuti se i videti da čista inovativnost nije odigrala najveću ulogu u uspehu sve tri kompanije. Xerox je i danas aktivna kompanija i bavi se najviše štampačima (kao jedan od lidera), ali je daleko od tržišnog (pa i kulturnog) uspeha dva giganta koji se utrkuju kao najvrednije kompanije na svetu.

 

Oceni tekst

5
2 glasa
Aleksandar Lukač, DressCode Aleksandar Lukač, DressCode

Softverski inženjer u Majkrosoftu. Diplomirani inženjer informacionog inženjeringa (Data science). Interesovanja: softverska arhitektura, optimizacioni problemi, teorija algoritama.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima