28.03.2022. ·
4 min

Kakva sve unapređenja donosi Appleov M1 Ultra čip

Kakva sve unapređenja donosi Appleov M1 Ultra čip

Apple je predstavio „poslednji“ čip unutar svoje M1 porodice – M1 Ultra. 

Novi čip predstavio je Johny Srouji, Appleov potpredsednik hardverskih tehnologija. Tom prilikom odvojio je i vreme da opiše sva fizička ograničenja sa kojima su se inženjeri susreli prilikom stvaranja čipova većih od M1 Max čipa, ali i naglasio da se ostale kompanije uglavnom odlučuju za korišćenje dual čipova, uprkos gubljenju efikasnosti koju taj pristup stvara. To je ujedno i najvažniji razlog zašto je Apple odlučio da spoji dva M1 Mac čipa u M1 Ultra koji predstavlja revolucionaran potez za Apple i nešto što bi moglo da prodrma PC industriju. 

„Povezivanjem dva M1 Ma čipa sa našom UltraFusion arhitekturom, u stanju smo da skaliramo Apple silikon do potpuno novih visina“, izjavio je Srouji, i dodao da M1 Ultra „kompletira“ porodicu Mac procesora, barem za sada. 

Šta je UltraFusion? 

Poveznica koja se koristi u spajanju čipova koristi zaštićenu arhitekturu pakovanja koju Apple naziva UltraFusion. 

Kompanija tvrdi da je ovo “svetlosnim godinama” ispred svega ostalog što se koristi u industriji i tvrdi da može da pomera podatke brzinom od 2.5 terabajta u sekundi sa niskim kašnjenjem, što je izuzetno brzo. 

Kako bi to bilo postignuto, UltraFusion koristi silikonski čip koji služi kao most koji dozvoljava elektronskim signalima da prođu kroz njega ka drugom elementu, samo sa duplo većom gustinom konekcije u poređenju sa postojećim tehnologijama. 

Ovaj pristup nije jedinstven, AMD i druge kompanije su takođe razvile slična rešenja za svoje PC čipove, ali Apple tvrdi da je kreirao superiorno rešenje u poređenju sa onim šta rade drugi. 

Tačnije, kompanija tvrdi da njena tehnologija isporučuje 4x veći protok u poređenju sa konkurentskim čipovima i tehnologijama. 

Drugi važan deo Appleovog izuma je to što developeri neće morati da menjaju svoj kod kako bi koristili svu ovu snagu jer Mac vidi novi čip kao jedan procesor, a ne dva. 

U praksi ovo znači da aplikacije mogu da pristupe duplo većem broju tranzistora i udvostruče svoje performanse , efikasnost i GPU jezgra – bez menjanja i prepravljanja koda. 

Šta nam tačno M1 Ultra donosi? 

S obzirom na to da M1 ima duplo više jezgara, trebalo bi da bez problema izlazi na kraj i sa najkompleksnijim kompjuterskim radnjama. Pošto M1 Pro već sada isporučuje dovoljno snage za sve što Mac korisnicima treba, novi čip će bez ikakve sumnje otvoriti vrata nekim potpuno novim intenzivnim iskustvima. Performanse i snaga koje mogu da se koriste u 3D dizajnu, video i audio sferi sasvim sigurno će biti od koristi i u gejmingu. 

Činjenica da M1 Ultra nudi 64 grafička jezgra je takođe impresivna.  

Ova kombinacija tehnologije pokazuje da je Apple uspeo da napravi čip koji je 1.9 puta moćniji od najnovije Intelove generacije Core i9 procesora (12. generacija) kada rade na 60 vati. 

Drugim rečima, postižete veću sirovu snagu proceosora samo delićem energije. 

Ovo su odlične vesti za individualne korisnike, ali kada su u pitanju kompanije koje koriste veliki broj vrhunskih mašina, one će definitivno još više osetiti smanjenje trošenja energije. 

Kako će sve ovo izgledati u stvarnom svetu? 

Još nije poznato kako će sve gore navedeno izgledati u praksi, ali prvi Geekbench rezultati pokazuju da Mac Studio sa M1 Ultra čipom postiže single-core skor od 1.793 i multi-core skor od 24.055. 

Poređenja radi, najmoćniji Xeon W Mac Pro ostvario je skor od 1.152, odnosno 19.951 na istim testovima, dok je AMD-ov Threadripper 3990X malo brži na multi-core testovima sa skorom od 25.133, a lošiji na single-core testovima sa rezultatom od 1.213. 

Naravno, ovi testovi ne znače puno kada je u pitanju korišćenje u stvarnom svetu. 

Opet, teško je reći da novi čipovi neće zaista doneti veliko poboljšanje, pogotovo jer je prelaz na M1 čipove gotovo duplirao performanse Adobe aplikacija na Mac računarima. 

Sam Apple tvrdi da će novi procesor doneti 3.8x bolje CPU performanse, 4.5x GPU performanse i 3x brže mašinsko učenje u poređenju sa M1 Mac i Intel iMac sistemima. 

Šta možemo da očekujemo u budućnosti? 

Na kraju prezentacije, Apple je naglasio da ima još jedan Mac koji želi da predstavi, ali da će to učiniti neki drugi put. 

Mnogi pretpostavljaju da je u pitanju Mac Pro, ali još nije poznato da li će kompanija zaista iskoristiti M1 Ultra čip u tom kompjuteru, ili ima druge planove. 

Sigurno možemo da očekujemo dalja unapređenja čipa koja će biti fokusirana na dizajn, pakovanje i arhitekturu, i to je sigurno još jedan razlog za kreiranje UltraFusion-a jer to stvara put ka daljim inovacijama u dizajniranju čipova. 

Apple bi mogao da bude i u poziciji da predstavi M procesore kreirane 3nm dizajn procesima kada kompanija pređe na njih u 2023. godini. To će omogućiti veću snagu, performanse i efikasnost, iako se dobar deo industrije trenutno kreće ka 5nm čipovima.  

 

Oceni tekst

5
2 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima