01.12.2021. ·
3 min

Kakve promene očekuju Twitter nakon odlaska njegovog osnivača

Kakve promene očekuju Twitter nakon odlaska njegovog osnivača

Ko-osnivač Twittera i njegov CEO, Jack Dorsey, najavio je svoj odlazak iz kompanije, koja je u međuvremenu potvrdila tu informaciju i dodala da će njegov naslednik u bordu direktora biti dosadašnji CTO, Parag Agrawal.Ovo nije prvi put da Dorsey napušta kompaniju, samo se čini da je to ovaj put uradio dobrovoljno – ili uz minimum pritiska.

Dorsey se 2015. godine vratio u kompaniju kao CEO nakon što je 2008. godine bio izbačen sa svoje pozicije.

Ipak, Dorsey će nastaviti da služi kao Square CEO.

U zvaničnoj izjavi kompanije, Dorsey je izjavio:

“Odlučio sam da napustim Twitter jer verujem da je kompanija spremna da krene dalje i odvoji se od svojih osnivača. Moje poverenje u Paraga i njegovu sposobnosti da vodi kompaniju dalje je duboko. Njegov rad u poslednjih 10 godina je bio transformišuć. Veoma sam zahvalan na njegovoj veštini, srcu i duši. Došlo je vreme da on vodi”.

 U pismu zaposlenima povodom odlaska, Dorsey je obznanio da će odslužiti svoj mandat u bordu direktora do maja, kada će napustiti i ovu poziciju i potpuno se odvojiti od Twittera.

A svoju odluku obrazložio je sledećim rečima:

“Zašto ne ostati i postati šef? Verujem da je izuzetno važno da Paragu pružimo prostor koji mu je potreban kako bi vodio kompaniju. Verujem da je ključno za kompaniju da može da stoji sama, oslobođena uticaja osnivača.

Želim da svi znate da je ovo bila moja odluka, i stojim iza nje. Naravno, bila je to teška odluka. Volim ovaj servis i kompaniju, kao i sve vas. Tužan sam, ali ujedno i srećan. Ne postoji puno kompanija koje su postigle ono što smo mi uspeli. I nema puno osnivača koji su izabrali kompaniju, a ne svoj ego. Znam da ćemo pokazati da je ovo bio pravi potez”.

Novi CEO, Parag Agrawal, pridružio se kompaniji 2011. godine kao inženjer, a vremenom je zaradio titulu CTO (2018).

Tokom ovog vremena, bio je fokusiran na skaliranje mašinskog učenja i AI pristupa kako bi pospešio identifikovanje potencijalno loših tvitova.

I dok je Dorsey bio dobro poznat po interesovanju za blockchain tehnologiju, kriptovalute i decentralizaciju, Agrawal je veoma zainteresovan za „web3“ i stvaranje decentralizovanog standarda za društvene medije.

Mnogi odlazak Dorseya vide kao želju kompanije da poboljša svoje performanse kroz inovacije. Trenutno živimo u novom vremenu društvenih mreža u kojem te mreže mogu, i moraju, da postoje kao nešto više od prostih aplikacija na uređaju i koje će ljuditi koristiti s vremena na vreme.

Kako bi neka mreža bila uspešna, ona mora da pronađe način da u svakom trenutku na neki način bude integrisana u život svojih korisniika.

Sa druge strane, Twitter je poslednjih godina imao problem sa relevantnošću kod mejnstrim korisnika, a odlazak Dorseya mogao bi da se tumači kao priznanje da je Twitteru potrebno novo i drugačije vođstvo koje će pružiti preko potrebnu viziju koja će ga uvesti u novu eru.

Jasno je i da Agrawal pred sobom ima ozbiljan posao. Ne samo da će morati da nastavi da gradi i širi platformu i unosi inovacije, pred njim je i važan zadatak povećanja profita – i to sve u sred prilično izazovne poslovne klime i sve čvršćih regulacija.

Oceni tekst

5
3 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga