25.04.2023. ·
3 min

Ključne stvari koje nas očekuju na Apple-ovoj konferenciji za developere

Ključne stvari koje nas očekuju na Apple-ovoj konferenciji za developere

Apple je potvrdio da će godišnja WWDC konferencija za developere biti održana 5. juna u formi online događaja. 

Ukoliko niste upoznati sa svakim potezom tehnološke kompanije iz Kupertina, WWDC konferencija (Worldwide Developers Conference) je bez sumnje jedan od najvažnijih događaja koji Apple održava svake godine i trebalo bi da se nađe na vašem radaru. 

Konferencija je mesto na kom kompanija predstavlja unapređenja operativnog sistema, govori o strategiji i otkriva nove načine na koje proširuje ekosistem kako bi stvorila nove prilike za developere. 

S obzirom na važnost događaja, donosimo vam neke od ključnih tema koje bi mogle da nas očekuju na ovogodišnjoj konferenciji: 

Održavanje bezbednosti iza Apple zida 

Apple nastavlja da se suočava sa velikim pritiskom regulatornih tela da svoje platforme otvori dodatnoj konkurenciji.  

Nedavno smo mogli da čujemo informaciju da se kompanija kreće u tom smeru i da pokušava da pronađe način da uključi podršku za browser engine trećih lica, sisteme naplate, kao i da prihvati prodavnice aplikacija trećih lica. 

Jedna od tema koja izaziva najveće interesovanje jeste to da li će Apple na neki način ograničiti proizvode trećih lica kao što su aplikacije i servisi kako bi se postarao za bezbednost svojih uređaja, s obzirom na to da je sigurnost jedna od glavnih stvari zbog kojih ljudi prelaze na Apple proizvode. 

Noviteti ispod haube 

Pred nama je nova godina, a u njoj i novi operativni sistemi. 

Pojedine glasine ukazuju na to da ove godine ne bismo trebali da imamo velika očekivanja kada je u pitanju ažuriranje operativnih sistema, ali sa druge strane, ima i onih koje ukazuju na suprotno i da su pred nama ozbiljna unapređenja. 

I jedni i drugi bi mogli da budu u pravu, ali ono što će za publiku biti najinteresantnije jesu stvari koje se kriju iza najava najinteresantnijih za obične korisnike. 

Poslovni korisnici će želeti da znaju kako mogu da koriste unapređenja izmenjene realnosti za svoje poslovanje, pogotovo kada su u pitanju razvijanje proizvoda, interna edukacija i poslovna saradnja. 

Takođe, sigurno će ih interesovati i do koje mere će Apple VR vizija uključiti postojeće proizvode kao što je Maps, kao i koja bezbednosna unapređenja mogu da očekuju, 

Da li će Apple Reality napokon postati stvarnost? 

Uprkos tome što mnogi očekuju kakvu takvu najavu Appleovih naočara za virtuelnu realnost, pojedini izveštaji nam otkrivaju određene probleme u razvoju koji bi mogli da odlože predstavljanje gotovog proizvoda. 

Ne bi bio prvi put da pojedini developeri ipak dobiju određeni uvid u ovaj proizvod iza zatvorenih vrata, ali najava na konferenciji je i dalje pod znakom pitanja. 

Na sličan način je kompanija 2019. godine predstavila Mac Pro, koji se u prodaji našao tek mesecima kasnije. 

Operativni sistemi 

Očekuje se da će Apple predstaviti iOS 17, iPAd0s17, MacOS 14, tvOS 17 i watchOS 10, a developer će dobiti prvi uvid u ove operativne sisteme nakon događaja kako bi mogli da počnu da kreiraju aplikacije koje će iskoristiti sve prednosti novih funkcija pre javnog lansiranja. 

iOS 17 bi trebalo da donese nekoliko manjih unapređenja koja su korisnici već određeno očekivali umesto jedne velike nove funkcije. 

Apdejt neće biti toliko velik kao druge nadogradnje jer Apple priprema velike promene za svoju prodavnicu aplikacija koja bi uskoro mogla da dozvoli instaliranje aplikacija koje ne dolaze sa Apple Storea. Razlog za ovo jeste već pomenuti pritisak evropskih regulatornih tela usled regulatornih promena u EU i koje će pogoditi sve iPhone uređaje koji se prodaju u zemljama članicama. 

Kako bi se Apple povinovao novim pravilima, moraće da pripremi veliki broj apdejta za svoj operativni sistem – a za to su potrebni developeri koji bi inače radili na novim funkcijama. 

Hardverski noviteti 

Iako je WWDC primarno događaj za developere, to ne znači da Apple možda neće predstaviti određeni hardver tokom prezentacije. 

Ukoliko se kompanija odluči na ovo, u pitanju bi najverovatnije mogli da budu Mac noviteti, a ne iPhone ili iPad apdejti. 

Apple bi mogao da odluči da predstavi novi MacBook Air i iMac Pro – iako su šanse za to prilično male. 

Oceni tekst

5
1 glas
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga