10.01.2023. ·
3 min

Ko bi sve mogao da zameni Elona Muska na čelu Twittera

Ko bi sve mogao da zameni Elona Muska na čelu Twittera

Elon Musk se našao u situaciji u kojoj ozbiljno mora da porazmisli o svojoj ulozi unutar Twittera nakon ankete u kojoj je korisnike ove društvene mreže pitao da li bi trebalo da napusti svoju poziciju izvršnog direktora. 

Više od 17 miliona ljudi dalo je svoje mišljenje putem ankete, a gotovo 57.5 odsto veruje da bi trebalo da ulogu izvršnog direktora prepusti nekome drugom. 

Ovakav sled stvari nas dovodi do logičnog pitanja, ko bi mogao da preuzme ulogu šefa Twittera ako se Musk povuče? 

Milijarder koji je na čelu Twittera od oktobra je takođe izjavio da je spreman da poštuje rezultate ankete, ali još nismo dobilli nikakvu konkrentu informaciju u vezi sa njegovim narednim koracima. 

Brojni analitičari veruju da je jako nezahvalno nagovestiti ko bi mogao da nasledi Muska, pogotovo ako u obzir uzmemo i činjenicu da su do sada gotovo sve odluke donešene unutar Twittera tokom njegove ere bile jako nepredvidive i kratkog veka. 

Ipak, postoje neke opcije koje bi mogle da obezbede bolju budućnost društvene mreže. 

Jared Kushner 

Anketa koju je Musk pokrenuo objavljena je svega nekoliko sati nakon što je viđen na Lusail stadionu u Kataru, gde je gledao pobedu Argentine nad Francuskom. 

Na utakmici je bio zajedno sa Jaredom Kushnerom, bivšim savetnikom predsednika SAD, ali i zetom Donalda Trumpa. 

Njihove zajedničke slike preplavile su Twitter, i mnogi korisnici su podrobno analizirali njihovu potencijalnu vezu uz pitanje – da li bi Kushner mogao da bude nova Muskova akvizicija? 

Sriram Krishnan 

Muskov veoma bliski saradnik je indijski tehnokrata i osoba od koje je tražio da pronađe najbolji način na koji Twitter može da se monetizuje. 

Krishnan je u svojoj poslovnoj istoriji radio za Twitter, Metu i Microsoft, a trenutno se može videti i u ulozi investitora. 

„Investiram i veoma sam zainteresovan za sferu u kojoj se presecaju komercijalna tehnologija i kriptovalute“, izjavio je Sriram. 

David Sacks 

Tehnološki investitor i podcaster, Sacks je još jedno iskusno ime koje se nalazi u Muskovom najbližem okruženju. 

Sacks je bio uključen u same početke nastanka PayPala sa Muskom, i član je takozvane „PayPal mafije“ – grupe bivših direktora kompanije koji su postali milijarderi zahvaljujući investicijama u najuspešnije startape silicijumske doline. 

Jack Dorsey 

Suosnivač Twittera već je dva puta morao da uleti i preuzme vođenje Twittera, pa se zbog toga pitaju da li će treći put možda imati više sreće? 

Ne postoji osoba koja bolje poznaje platformu od Dorseya, koji je poziciju izvršnog direktora napustio 2021. godine. 

Dorsey nije samo napustio svoju poziciju, već i mesto u bordu direktora, pa tako nije imao nikakav uticaj na Muskovo vođenje kompanije. 

Sarah Friar 

Sarah Friar je bila šef finansija u kompaniji Square, koju je osnovao Jack Dorsey, a trenutno je izvršni direktor društvene mreže Nextdoor koja je fokusirana na lokalne zajednice. 

Opisuju je kao jednog od najcenjenijih direktora u silicijumskoj dolini sa izuzetno retkom kombinacijom dokazanih poslovnih veština i ljudskosti. 

David Marcus 

Još jedan član PayPal mafije, Marcus je bivši predsednik PayPala i osoba veoma bliska Musku.  

U jednom trenutku u svojoj karijeri bio je i na visokoj poziciji u Facebookovoj matičnoj kompaniji Meta, ali i deo Coinbasea, platforme za razmenu kriptovaluta. 

Ako Musk planira da ostvari neki profit od Twittera, i ti planovi uključuju kriptovalute, onda bi Marcus mogao da bude idealan izbor. 

Sheryl Sandberg 

Bivši izvršni direktor kompanije Meta, i desna ruka Marka Zuckerberga, Sheryl je sada svoj fokus usmerila ka filantropskim aktivnostima.  

Veliki deo njenog posla unutar kompanije Meta bio je okrenut ka transformaciji Facebookove finansijske strategije i ostvarivanju profita putem oglasa manjih kompanija. 

Možda bi ponuda iz Twittera mogla da je ponovo vrati u korporativni svet... 

Parag Agrawal  

Kada je Musk završio preuzimanje Twittera, odmah je otpustio bivšeg šefa – Agrawala, suosnivača i naslednika kog je Doresy lično izabrao. 

Njegovo otpuštanje započelo je haotičnu eru Twittera, u slučaju da Musk želi da povrati stabilnost, možda bi sa njom mogao da vrati i Agrawala? 

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga