10.05.2024. ·
1 min

Korisnici Stack Overflow-a sabotiraju sopstvene postove zbog dogovora sa OpenAI

HelloWorld
0
Korisnici Stack Overflow-a sabotiraju sopstvene postove zbog dogovora sa OpenAI

Nedavno objavljeno partnerstvo između popularne platforme za programere Stack Overflow i kompanije OpenAI, koje predviđa integraciju tehničkog sadržaja Stack Overflow-a sa ChatGPT-jem, izazvalo je buru nezadovoljstva među korisnicima ove platforme.

Neki korisnici su, izražavajući svoje nezadovoljstvo, pokušali da obrišu ili izmene svoje odgovore i time protestuju protiv korišćenja njihovih doprinosa u treniranju AI modela.

Pod uslovima najavljenog partnerstva, OpenAI će koristiti produkt OverflowAPI kompanije Stack Overflow kako bi poboljšao svoje AI modele koristeći sadržaj koji je kreirala zajednica Stack Overflow-a. Takođe, planirano je da ChatGPT direktno uključuje proverene tehničke podatke sa Stack Overflow-a.

OpenAI obećava da će pružiti priznanje zajednici Stack Overflow-a unutar ChatGPT-ja, mada još uvek nije jasno kako će to biti realizovano. Stack Overflow, s druge strane, će koristiti tehnologiju OpenAI u razvoju svog AI modela OverflowAI, koji je najavljen u julu 2023. godine.

Međutim, iako kompanije ističu prednosti saradnje, mnogi korisnici Stack Overflow-a izražavaju svoje nezadovoljstvo, posebno zato što je do nedavno Stack Overflow generalno imao negativan stav prema generativnim AI tehnologijama, čak zabranjujući odgovore napisane uz pomoć ChatGPT-ja.

Takođe, prošlogodišnji porast popularnosti ChatGPT-ja navodno je smanjio saobraćaj na Stack Overflow-u, iako je kompanija kasnije osporila te tvrdnje.

Korisnici koji pokušavaju da izbrišu ili izmene svoje postove na Stack Overflow-u kao oblik protesta suočavaju se sa suspenzijama i brisanjem svojih izmena od strane moderatora platforme. Prema uslovima korišćenja Stack Overflow-a, jednom kada korisnik objavi sadržaj, on postaje deo kolektivnog napora i može biti uklonjen samo u izuzetnim okolnostima.

Iako Stack Overflow zadržava prava na korisničke postove, sadržaj se deli pod Creative Commons 4.0 licencom koja zahteva pripisivanje autora. Ostaje da se vidi kako će integracije sa ChatGPT-jem, koje još uvek nisu implementirane, poštovati ovu licencu na zadovoljstvo nezadovoljnih korisnika. Za sada, sukob se nastavlja.

Oceni tekst

5
3 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga