23.08.2023. ·
3 min

Kotlin - Češki proizvod sa preporukom Gugla

HelloWorld
0
Kotlin - Češki proizvod sa preporukom Gugla

Programski jezik „Kotlin“ osmišljen je tako da bude pristupačan i lagan za učenje, sa akcentom na izbegavanju nekih uobičajenih problema, koji su „nervirali“ Java programere, ali, sa druge strane, 100% je kompatibilan sa „Javom“, te se bez problema može kombinovati sa postojećim „Java“ projektima i, takođe, postojeći „Java“ kod se može pozvati iz „Kotlina“.

Razvila ga je poznata softverska kompanija iz Češke, „JetBrains“, a posebno zanimljivo je to da je sam naziv „Kotlin“ nastao po istoimenom ostrvu u Finskom zalivu, koje se nalazi 20 km zapadno od Sankt Peterburga. Sa razvojem su počeli još 2010. godine, ali prva zvanična, stabilna verzija Kotlin 1.0 objavljena je tek 15. februara 2016. godine. Cilj je bio da se stvori savremen programski jezik, koji bi, kao što smo već napomenuli, bio kompatibilan sa postojećim Java kodom, ali sa unapređenom produktivnošću programera. Razvojni tim, na čelu sa Andrejom Breslavom, želeo je to da ostvari poboljšanim funkcijama i sintaksom, koji bi olakšali programiranje.

Alternativa Javi

Tako se desilo da je 2012. godine „Kotlin“  ponuđen kao open-source, što je svakako doprinelo njegovoj popularnosti, ali najznačajniji trenutak za „Kotlin“ dogodio se 2017., kada ga je „Gugl“ zvanično podržao i preporučio kao alternativni programski jezik za razvoj Android aplikacija. Naravno, alternativa Javi.

Jedna od glavnih karakteristika „Kotlina“ je njegova konciznost. Ovo omogućava programerima da napišu manje linija koda, a da opet ostvare isti rezultat kao da koriste Javu. Kraći i čistiji kod postaje posebno koristan u razvoju naprednih aplikacija, jer omogućava lakše korišćenje funkcijskih i reaktivnih paradigmi. Kroz upotrebu Kotlin sintakse, poput „nullable“ tipova, „extension“ funkcija i „Smart Casts“, programeri mogu smanjiti broj grešaka i poboljšati produktivnost.

Odlično se kombinuje sa velikim brojem alatki

Važno je napomenuti da „Kotlin“ ima potpunu integraciju sa „Android Studiom“, glavnim razvojnim okruženjem za Android aplikacije. To znači da kad započnete sa razvojem aplikacije, „Android Studio“ će pružiti punu podršku za „inteligentno ispravljanje grešaka“ i „automatsko generisanje koda“.

Za kreiranje naprednih aplikacija, „Kotlin“ se odlično kombinuje sa velikim brojem biblioteka i alatki. Među njima su „Dagger“ (dependency injection), „Retrofit“ (za rad sa REST API-ma), „Room“ (lokalna baza podataka), „RxJava“ (reaktivno programiranje) i drugi.

„Kotlin“ je, takođe, savršen jezik za primenu savremenih arhitekturnih obrazaca, poput „Model-View-Viewmodel“(MVVM) ili „Clean“ arhitekture. MVVM je popularan zbog razdvajanja poslovne logike od korisničkog interfejsa, dok „Clean“ arhitektura olakšava testiranje i održavanje koda.

Savršen izbor za Android developere

Neke od naprednih funkcija koje imate na raspolaganju su:

- Ekstenzije: Možete da definišete ekstenzije i tako proširite funkcije postojećih Android klasa, pa ćete, pored bolje organizacije, dobiti i znatno pojednostavljen kod.

-„Inline“ funkcije: One služe da poboljšaju performanse i smanje opterećenje memorije, posebno u slučaju ponovljenih poziva funkcija.

- „Lambda“ izrazi: Ovo je jedna od najboljih funkcija „Kotlina“, pošto lambde možete koristiti u skoro svakom aspektu jezika i lambda sintaksa vam daje mogućnost da kod pišete kao da koristite oblasno-specifičan jezik (DLS), a ne jezik opšte namene (GPL).

- „Null Safety“: Bezbednost igra važnu ulogu u razvoju naprednih aplikacija, pa pored „neizmenjivih varijabli“ imate na raspolaganju i „Null Safety“. Ovaj mehanizam služi za rešavanje „NullPointerException“ grešaka, pa samim tim povećava pouzdanost aplikacije.

Kao zaključak, mogli bi da kažemo da „Kotlin“ sa sobom donosi puno dobrih stvari: u pitanju je svestran i moćan programski jezik koji je idealan za razvoj naprednih Android aplikacija. Njegove karakteristike, velika fleksibilnost i podrška od strane „Gugla“ i razvojne zajednice, čine ga savršenim izborom za sve Android developere. U osnovi, to je „čistiji“ i kraći kod, ali sa dodatkom fantastičnih funkcija, koje će onima koji tačno znaju šta žele doneti bezbroj benefita.

Oceni tekst

5
12 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima