30.09.2022. ·
2 min

Loša ekonomska situacija primorava velike IT kompanije na drastične mere

Loša ekonomska situacija primorava velike IT kompanije na drastične mere

Zaposleni u kompaniji Meta upozoreni su na potencijalne otkaze nakon što je Facebookova matična kompanija u četvrtak najavila da će zaustaviti angažovanje novih zaposlenih i „dalje restrukturisanje“. 

U komunikaciji sa zaposlenima, izvršni direktor Mark Zuckerberg je spomenuo neizvesnu makroekonomsku sredinu.  

Ova najava dolazi nakon što je u proteklim mesecima nekoliko tehnoloških kompanija bilo primorano da smanji broj zaposlenih, dok oglašivači smanjuju troškove usled priprema za recesiju. 

„Nadao sam se da će ekonomska situacija do sada biti stabilizovana, ali mi se čini da do toga još nije došlo. To je glavni razlog zašto se pripremamo za nešto konzervativnije planiranje poslovanja“, izjavio je Zuckerberg zaposlenima tokom nedeljne Q&A sesije, prenosi Bloomberg. 

Društvena mreža izmenila je svoje planove da poveća broj inženjera do kraja godine za 30%. 

Kompanija je potvrdila zamrzavanje daljih angažovanja u nešto širem smislu u maju, ali tada nije bilo definisano u kojoj meri će se sprovesti, kao i to da će fokus biti na restruktuiranju. 

„Naš plan je da postepeno smanjujemo broj novih zaposlenih tokom naredne godine. Mnogi timovi će se smanjiti kako bismo mogli da prebacimo energiju na druga područja. Želeo sam da pružim našim vođama priliku da sami odluče u kojim timovima će smanjivati broj ljudi i koje timove će restrukturirati, pritom maksimalno umanjujući zaustavljanje dugoročnih inicijativa“, izjavio je Zuckerberg. 

Zuckerberg je u četvrtak dodao i da će Meta smanjiti budžete mnogim timovima, kao i da će pojedinačni timovi sami morati da pronađu rešenje za smanjenje broja ljudi. 

Tehnološka industrija poslednjih meseci prolazi kroz period usporavanja aktivnosti, nakon velikog porasta tokom pandemije. Zbog globalno nepovoljne ekonomske situacije, povećanja kamata i regulatornih problema, brojne kompanije su značajno usporile ili potpuno obustavile regrutovanje novih ljudi. 

Googleova matična kompanija Alphabet je isto najavila zaustavljanje zapošljavanja nakon 20. jula, dok Apple planira značajno usporavanje tokom 2023. godine.  

I dok su mnoge kompanije prihvatile ovaj trend usporavanja, značajano je otpuštanje radnika niko ne spominje.   

Ukoliko se Meta ipak odluči i za ovaj korak, biće prva među velikim tehnološkim kompanijama koja je pribegla drastičnim merama nakon promene ekonomske situacije. 

Oceni tekst

4
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga