24.03.2022. ·
4 min

Marija Milojković: Zašto je programiranje strast kojoj se uvek vrati

Marija Milojković: Zašto je programiranje strast kojoj se uvek vrati

Dokaz da neki programeri ostanu programeri i duže od deceniju jeste Marija Milojković, treća sagovornica sa kojom sam imala priliku da popričam u okviru osmomartovskog predstavljanja uspešnih žena u IT-ju. Marija je prošla kroz različite domene, radila u nekolicini većih i manjih kompanija, oprobala se u project management-u, ali je programiranje, ipak, njena strast kojoj se uvek vrati. Hvala za odvojeno vreme, Marija!

U kojoj kompaniji radiš i koja je tvoja pozicija?

Radim u kompaniji HTEC, moja pozicija je Senior Software Engineer, ali sam na trenutnom projektu Softver Arhitekta.

Koliko dugo se baviš programiranjem?

Oko 14 godina.

Koji fakultet si završila i koliko ti je značilo to znanje u IT karijeri?

Završila sam Elektronski fakultet u Nišu, ali na smeru Telekomunikacije, tako da mi stečeno teorijsko znanje nije mnogo značilo. Ono što mi jeste pomoglo je što sam stekla inženjerski način razmišljanja i naučila da učim.

Možeš li da navedeš neke od izazova sa kojima si se susretala u toku svoje IT karijere?

Najveći izazov (osim naravno nalaženja prvog posla) je bio kada sam iskoračila iz FinTech-a koji je koristio proprietary Oracle tehnologije u open source web development: veličina i haos ekosistema, silnih framework-ova, alata nasuprot prilično zatvorenom ali uredjenom sistemu koji sam koristila do tada su mi u početku baš delovali zastrašujuće. Ali snađe se čovek.

Odakle najčešće učiš i stičeš znanja u vezi sa poslom?

Guglanje je jedana od važnijih veština za svakog programera :) Danas je makar lako naći informacije. Postoji zaista opširna online dokumentacija, puno odličnih blogova, platformi posvećenih učenju i velika podrška open source zajednice, tako da ako vam je potrebno dodatno znanje ili brzo rešenje problema, samo je pitanje da li ćete guglati 1 min ili (daleko bilo) 5 sati.

Kakav je odnos muškaraca i žena u kompaniji-timu u kojoj trenutno radiš?

Za kompaniju nisam sigurna, ali u mom timu je oko 15% žena.

Koji su izazovi sa kojima se susrećeš kao žena u IT-ju?

Iskreno mislim da ne postoje neki specifični problemi “žena u IT-ju”, tj. ne postoji ni jedan izazov sa kojim sam se susrela kao programer, a da nisu i moje muške kolege, ili kao žena u poslovnom svetu, a da nisu i žene u drugim profesijama.

U IT-ju zaista nema opravdanja da po bilo kom pitanju “ćutite i trpite”. Borite se za sve što smatrate važnim, spasite sebe i oko vas će biti hiljadu spašenih. Recimo nikako ne pristajati na pritisak menadžmenta i nerealne rokove: ako zaista mora, ok, radićemo prekovremeno mesec dana, bićemo dodatno plaćeni ili dobiti dodatne slobodne dane, ali to je to (makar za tu godinu). Ne dozvoliti da to postane “redovno stanje”.

Mislim da nedolično, uvredljivo ponašanje ili bilo koji oblik maltretiranja više ni jednom nadređenom ni ne pada na pamet :)

Što se žena tiče, sledeća važna pobeda bila bi jednake plate za jednaku poziciju. Čini mi se da stranci više pate od tog problema, ovde nas je valjda komunizam toga poštedeo. Sigurno znam da u prvoj, domaćoj firmi u kojoj sam radila toga nije bilo, a prvi put sam posumnjala u neku “polnu diskriminaciju” u jednoj stranoj firmi. Da bi smo znali da li imamo taj problem u IT-ju, prvo nam treba transparentnost zarada, tj. da plata ne zavisi najviše od toga koliko dobro umeš da se prodaš. Jer mi ne radimo u prodaji. Ali to je tema koja zaslužuje poseban članak.

Drugi problem žena je diskriminacija pri napredovanju na visoke menadžment pozicije, ili ti tzv. boy’s club. Ali ne vidim kako to može “institucijalno” da se reši, tako da ostaje lična borba, slučaj po slučaj dok ne postane uobičajeno.

Koje su prednosti sa kojima si se susrela kao žena u IT-ju?

Puno finih kolega (smeh).

Sada je to trending tema, pa ima i dosta lepih akcija. Recimo u HTEC-u ovog meseca imamo Idea Maraton - Powerful Tech for Powerful Woman

Čula sam da povremeno žene dobijaju besplatne ili jeftinije karte za tech konferencije, pa to mogu da navedem kao prednost.

Šta bi navela kao veštine koje su ti značajno doprinele u karijeri?

Pa ono za šta sam najčešće dobijala pohvale je da brzo “pohvatam” stvari, umem da “razbijem” biznis zahteve u tehničke i da iskomuniciram i implementiram rešenje. A i trudim se da je samnom prijatno raditi :)

Koje bi savete dala mladim devojkama koje tek ulaze u IT svet?

Ovo su saveti za oba pola:

  • Čitajte tuđi source code. Trudite se da razumete pre nego počnete da unapredjujete rešenje.
  • Domensko znanje je važno koliko i tehničko.
  • U prvim godinama najvažnije je da imate od koga i odakle da učite. Finansije će doći.
  • Senior pored vas mnogo znači, ne bojte se da mu postavljate pitanja, ali prvo proguglajte :)
  • Ne plašite se ni novih tehnologija (svaki put je sve lakše) ni promene posla (tako dolaze finansije :))
  • I niko, osim vas nije dužan da se bori za vašu dobrobit: izborite se za sebe i utabaćete put i onima oko/iza vas.

Oceni tekst

5
14 glasova
Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević

Sad sam senior developer, a nekada davno sam bila atraktivna plavuša koja se bavi marketingom :). I dalje se tešim da bar nisam oćelavela od čupanja kose od koda :) U slobodno vreme volim da čitam, pijem pivo, osvajam kafane i sanjam da ću kad porastem biti venture capitalist.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima