30.03.2022. ·
5 min

Maša Milošević: U IT-ju vam neće biti ni teže ni lakše nego muškarcima!

Maša Milošević: U IT-ju vam neće biti ni teže ni lakše nego muškarcima!

Maša Milošević je najmlađa sagovornica sa kojom sam imala čast da popričam kako bismo predstavili uspešne devojke u IT-ju i razbili mitove da ih u ovoj industriji nema dovoljno. Želela sam da prikažem priču iz ugla jedne uspešne devojke, kojoj joj je sećanje na početke i dalje sveže, jer je mnogo lakše da se poveže i da savete devojkama koje tek počinju. Mašo, hvala puno na odvojenom vremenu!

U kojoj kompaniji radiš i koja je tvoja pozicija?

Ćao, Jovana, pre svega hvala što si me kontaktirala.

Trenutno radim u jednoj sjajnoj IT kompaniji, u Seavus-u, kao Project Manager. U zavisnosti od projekata i trenutnih potreba, pokrivam i razne druge uloge, kao što su  Scrum Master, Product Owner i Business Development..

Koliko dugo se baviš Project Managementom?

Na PM-a poziciji sam 3-4 godine, ali sam pre toga radila kao Key Account Manager, tako da imam višegodišnje iskustvo u radu sa timom i saradnji sa klijentima, kao i prevođenju njihovih zahteva u konkretne taskove.

Koji fakultet si završila i koliko ti je značilo to znanje u IT karijeri?

Završila sam osnovne studije na Ekonomskom fakultetu, a nakon toga i master studije na Mašinskom fakultetu u Nišu - Međunarodni projektni menadžment i preduzetništvo.

Ne mogu da kažem da mi je toliko značilo samo znanje stečeno na studijama, koliko veština da se procesuira mnoštvo informacija, naprave prioriteti, a situacija sagleda holistički.

Možeš li da navedeš neke od izazova sa kojima si se susretala u toku svoje IT karijere?

Kada smo krenuli da radimo potpuno remote usled pandemije, bilo mi je teško dok sam se prilagodila.

Laptop mi je tu, vidim da mi je stigao mail van radnog vremena, pa zašto da ne odgovorim odmah?

Jedan mail, drugi, krene prepiska. Pripremiš neki report ili ticket, i prosto uhvatiš sebe da do kasno u noć i dalje radiš.

Sada je drugačije, imam svoj radni kutak, poštujem svoje radno vreme, a i Seavus se dosta zalaže za poštovanje work-life balansa. I dalje pratim poruke i mailove preko telefona, sve što je zaista hitno rešavamo odmah - ali poštujem i svoje privatno vreme i obaveze.

Dodatno, usvojili smo hibridni način rada, tako da ponekad odem do kancelarije da vidim i svoje kolege, ali čini mi se da mi remote za sada više odgovara.

Potpuni obrt u samo 2 godine, zar ne?

Odakle najčešće učiš i stičeš znanja vezana za posao?

Posao je zaista dinamičan i zahteva stalno unapređenje, verujem da je to i jedan od razloga zašto obožavam svoj posao, probijaš sopstvene granice. Kada stojiš u mestu, zapravo nazaduješ. Naučim nešto novo svakog dana - od tima, od klijenata, na osnovu nekog problema sa kojim smo se suočili prvi put na projektu. Aktivno pratim dešavanja i promene vezane za moju poziciju i samu industriju, te u skladu sa tim i učestvujem na raznim konferencijama, pohađam kurseve, treninge i sertifikacije. Seavus pruža dosta podrške i otvorena su nam vrata za sticanje novih znanja i veština, verujem da je u takvom radnom okruženju mnogo lakše.

Kakav je odnos muškaraca i žena u kompaniji-timu u kojoj trenutno radiš?

U ovom trenutku nas ima 950 zaposlenih, odnos je otprilike 40% žena i 60% muškaraca. Međutim, kada je u pitanju zapošljavanje i unapređenje, u Seavus-u se odluke donose bez ikakave diskriminacije, bitno je znanje i stručnost. Među programerima možda preovlađuje jači pol, ali verujem da je to prosto usled većeg procenta muškaraca koji odlučuju da zaplove u ove vode. Imamo fantastične žene i među programerima, ali i na ostalim pozicijama u kompaniji, pa tako na primer u samom vrhu menadžmenta imamo oko 65% žena. Sve ovo govori u prilog tome da imamo jako sposobne, stručne žene i da uvek ima mesta za napredak bez obzira na pol.

Koji su izazovi sa kojima se susrećeš kao žena u IT-ju?

Ne uspevam baš da ispratim kada krene priča o gadget-ima ili igricama :)

Iako tu ima i istine, ne bih rekla da sam se susretala sa izazovima posebno po tom osnovu. Verujem da smo odavno, globalno, probili taj led i dokazali da su i žene izvrsne u ovoj industriji.

Koje su prednosti sa kojima si se susrela kao žena u IT-ju?

Isto kao i sa izazovima - nema ih, jer se na profesionalnom planu svi ostvarujemo kroz svoje znanje, iskustvo, i rezultate, nema tu prostora za razlike na osnovu pola. Prednost mogu da ti donesu isključivo neke veštine, ekspertiza, i kontinuirani razvoj.

Nisam sigurna šta bi rekli neki statistički podaci, ovo je viđenje iz mog ugla. Eventualno bih možda dodala to da IT kompanije podižu standard kada su u pitanju uslovi za podizanje porodice i uspostavljanje work/life balansa, ali i tu se granice pomeraju i za žene i za muškarce.

Šta bi navela kao veštine koje su ti značajno doprinele u karijeri?

Sa tehničke strane, sve se lako savlada, samo treba biti dovoljno uporan.

Sa druge strane, 90% vremena i truda Project Managera odlazi na komunikaciju: sa klijentom, timom, kolegama, stejkholderima, nadređenima.

Treba biti potpuno transparentan, jer svi smo na istoj strani: i klijent, i menadžment, i tim. Empatija je jako bitna, jer ni IT ni Project Management ne čine projekti, već ljudi. Mi svi radimo sa ljudima koji nekada ne znaju da precizno izraze šta žele ili im prosto nije dan, treba ih dodatno motivisati, razumeti, objasniti, uključiti. To se već iskustvom nadograđuje i nije znanje koje se lako prenosi.

Naravno, sve to uz dobru organizaciju posla i poštovanje zadatih ciljeva i ograničenja, eto prave kombinacije.

Koje bi savete dala mladim devojkama koje tek ulaze u IT svet?

Dobro došle :) Neće vam biti ništa teže ni lakše nego muškarcima, sve ćete savladati - i ne brinite ako ne ispratite ćaskanja o gadget-ima. Imamo i mi nekih svojih tema koje pokrećemo, u tome i jeste čar.

Fokus na agile, ono što ne znate posmatrajte kao potencijal za sopstveni razvoj, i otvorite širom uši - veći deo komunikacije bazira se na aktivnom slušanju

Oceni tekst

4
12 glasova
Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević

Sad sam senior developer, a nekada davno sam bila atraktivna plavuša koja se bavi marketingom :). I dalje se tešim da bar nisam oćelavela od čupanja kose od koda :) U slobodno vreme volim da čitam, pijem pivo, osvajam kafane i sanjam da ću kad porastem biti venture capitalist.

2 komentara

Alh Alh 30.03.2022.
3
1

Volela bih da pročitam ovakav tekst o ženi backend developeru ili tech team leadu ili sličnoj poziciji. 

Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević 30.03.2022.
0
0

Ima i toga: https://www.helloworld.rs/blog/Marija-Milojkovic-Zasto-je-programiranje-strast-kojoj-se-uvek-vrati/14427

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima