23.11.2015. ·
3 min

Mesec posvećen agilnom razvoju softvera opravdao očekivanja

Mesec posvećen agilnom razvoju softvera opravdao očekivanja

Kompanija Puzzle Software je tokom meseca novembra organizovala niz treninga, pre svega o Scrum metodologiji, koji su nosili zajednički naziv Agile Month-Nov 2015.  Pored popularnih i uvek zanimljivih sertifikacionih kurseva za Scrum Master i Product Owner uloge, stručna javnost je prvi put bila u prilici da pohađa i „extended“ kurseve koji su povezani sa Scrum-om, ali su više posvećeni životnom ciklusu razvoja softvera.

Treninzi Agile Requirements & User Stories, Agile Planning & Estimating i Agile Engineering Practices su prvi put održani i dobili su odlične ocene od učesnika, pre svega zahvaljujući pažljivom odabiru tema i iskusnim predavačima, koji su bili sposobni da daju odgovor na veliki broj dilema koje tište softverske inženjere.

puzzle1

Agile Requirements Planning and Estimating Training - Nov 2015

Agile Engineering Practices Training - Agile Month Nov 2015

Agile Engineering Practices Training - Agile Month Nov 2015

Interesovanje za sertifikacione Scrum kurseve u regionu raste iz godine u godinu, te su isti popunjeni mnogo pre početka Agile Month-a. Organizovane su tri sertifikacije, dve za Scrum Mastera-a i jedna za Product Owner-a, a vodio ih je Petri Heiramo, sertifikovan trener ispred Scrum Alliance, sa preko 10 godina iskustva. Srpska javnost verovatno ove edukacije zamišlja kao neka dosadna predavanja, gde nema nikakve interakcije između učesnika i predavača. Zato je razumljivo iznenađenje, pa čak i oduševljenje velikog broja polaznika, kada su shvatili da su kursevi oblikovani oko interaktivnih igara, dok se znanje usvaja kroz međusobnu komunikaciju kako sa članovima tima tako i sa trenerom. Svi učesnici, bilo da su pohađali Scrum Master ili Product Owner kurs, su nakon treninga istakli da su jako pozitivno iznenađeni praktičnim vežbama, ali su takođe veoma visoko ocenili gospodina Heiramo-a, koji ih je, umesto da im pokaže rešenje, često motivisao da sami savladaju postavljeni zadatak.

puzzle2

Sertifikacioni Scrum kursevi - Agile Month Nov 2015

Struktura učesnika je bila veoma raznovrsna ove godine, što nam govori da sve više i više kompanija shvata kolika je upotrebna vrednost Scrum metodologije. Pored velikog broja programera, edukaciju su prošle i osobe koje nisu direktno vezane za tehničke aspekte životnog ciklusa razvoja softvera, kao što su Product ili Project Manager-i, Buissiness Analyist-i, IT Manager-i, Team Leader-i i slično. Pored kompanija iz Srbije, svoje zaposlene su na kurseve tokom Agile Month-a poslale i firme iz BiH, Švajcarske i Makedonije, što govori o prepoznatom kvalitetu ovih predavanja u širem regionu.

Po završetku svakog kursa učesnici su popunili anketu gde su imali priliku da ocene (od 1 do 5)  sadržaj kursa, upotrebljivost prenesenog znanja, predavača, Puzzle Software, ambijent... Prosečne ocene za sve gore navedene stavke su bile između 4 i 5, što je jasan pokazatelj zadovoljstva polaznika. Takođe su zamoljeni da opišu kurseve sa dva ili tri prideva, pa tako u anketama dominiraju izrazi kao što su interaktivan, zanimljiv, poučan, praktičan i slično.

Nakon ovako uspešne manifestacije, zapravo meseca posvećenog agilnom razvoju softvera, ne čudi najava od strane Puzzle Software sledećeg Agile Month-a koji će se održati u aprilu 2016. Na osnovu povratnih informacija od strane polaznika kurseva, Puzzle Software će ponuditi jedinstvenu kombinaciju sertifikacionih i „extended“ edukacija i treninga koji su neophodni za svaku kompaniju ili profesionalca koji želi da se bavi agilnim razvojem softvera.

Za sve koji tek počinju da uvode Scrum ili žele da se sertifikuju, Puzzle Software preporučuje kurseve za Scrum Master i Product Owner uloge, dok su „extended“ kursevi uglavnom namenjeni IT profesionalcima koji već imaju neka iskustva u agilnom razvoju softvera,  te bi trebalo da im razreše najveće dileme ili probleme koji su do sada uočeni pri implementaciji Scrum-a u nekoj od faza životnog ciklusa razvoja softvera. Ukoliko ste propustili ovaj Agile Month, i ne možete da čekate sledeći koji će biti u aprilu 2016. godine, onda će vas obradovati informacija da Puzzle Software na zahtev kompanije organizuje interne treninge. Ova vrsta edukacija se takođe pokazala jako uspešna i efektivna u praksi.

Oceni tekst

4
1 glas
Jelena Ristić (ex Bogdanić) Jelena Ristić (ex Bogdanić)

Business Development / Director of Education @ Puzzle Software Samoinicijativna i proaktivna osoba sa više od sedam godina iskustva u softverskoj industriji u sferi upravljanja projektima razvoja softverskih rešenja i razvoja odnosa sa klijentima. U Puzzle Software kompaniji je od marta 2014. godine gde aktivno učestvuje u strateškom razvoju poslovanja kompanije i koordinira aktivnostima kompanije koje se odnose na Agile edukaciju.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima