19.02.2015. ·
1 min

Microsoft je otvorio kod .NET CoreCLR biblioteka

Microsoft je otvorio kod .NET CoreCLR biblioteka

Kompanija Microsoft pokrenula je 2012. godine poseban sektor za saradnju sa open source zajednicom. Ta saradnja ne ogleda se samo u podršci za različite projekte (Linux, Drupal, Node.js, Hadoop…) već i u otvaranju Microsoftovog koda za doprinose iz zajednice.

U sklopu ove inicijative, kompanija iz Redmonda je početkom februara na sajt GitHub stavila .NET Core Common Language Runtime kod. Novi GitHub repozitorijum sadrži kompletan i ažuran kod CoreCLR biblioteka čiji je glavni zadatak izvršavanje .NET aplikacija, odnosno open source programerima su sada dostupni RyuJIT kompajler, .NET funkcije za nativnu interoperabilnost, .NET runtime komponente, kao i .NET garbage collection (funkcije za upravljanje memorijskim potrebama aplikacija).

Otvaranje .NET CoreCLR koda je drugi bitan korak u otvaranju .NET platforme - prethodni je bio u novembru kada je na GitHub postavljen kod CoreFX biblioteka.

Približavanje .NET tehnologije open source zajednici ima jedan značajan zadatak - da omogući ostvarivanje cross platform .NET implementacija kako bi se za ASP.NET 5 aplikacije umesto Mono koristile .NET Core CLR biblioteke. Otvaranje koda je prvi korak na putu, na čijem kraju je izvršavanje .NET aplikacija na Mac OS X i GNU/Linux sistemima.

Izvor: MSDN blog

Oceni tekst

3
1 glas
Marko Herman Marko Herman

Zaljubljenik u IT od malih nogu koji duže od 15 godina piše o različitim temama, od igara i gedžeta, do poslovnih softverskih rešenja. Stručnjak za digitalni i content marketing. Slobodno vreme provodi na biciklu.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima