06.02.2023. ·
4 min

Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u ChatGPT

Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u ChatGPT

Svestrani bot skrenuo je pažnju Microsofta koji je navodno spreman da potroši 10 milijardi dolara na njegovo kreatora, kompaniju OpenAI. Međutim, trenutno još nije poznato koji proizvod bi mogao da bude kreiran korišćenjem tehnologije koja je okupirala pažnju gotovo celog interneta. 

ChatGPT – genijalan chatbot koji je kreirao OpenAI nedavno je upitan šta misli kolika je vrednost kompanije koja ga je kreirala, a odgovor je bio prilično jasan: „Velike su šanse da se vrednost procenjuje na stotine miliona dolara, ako ne i mnogo više“. 

Microsoft, koji navodno sprema investiciju u visini od 10 milijardi dolara u OpenAI, spreman je da se kladi da kompanija vredi mnogo više od toga – uprkos tome što ChatGPT trenutno ne donosi ogromne svote novca svom kreatoru. 

Uprkos izuzetnim mogućnostima koje ovaj chatbot ima, OpenAI nije kreirao ništa potpuno revolucionarno - vredan proizvod ili unosan posao. 

Mnogi još sumnjaju u budućnost ovog chatbota, ali i dalje je prisutan veliki entuzijazam u vezi sa tehnologijom koja stoji iza njega. 

Ova tehnologija nalazi se u samom srcu velikog interesovanja u takozvani generativni AI – algoritme koji mogu da generišu tekst, slike ili druge podatke. 

Celokupna situacija trenutno podseća na rane dane interneta, kada su mali demoi i entuzijasti bili samo prvi talas u moru promena koje su usledile na polju softvera, tehnoloških kompanija i društva u celini. 

Iza nas su godine odličnih prikaza mogućnosti veštačke inteligencije, ali čini se da je ovo prvi put da su ljudi koji su ga isprobali zaista oduševljeni mogućnostima koje ChatGPT kreira. 

OpenAI chatbot je za jako kratko vreme osvojio internet od predstavljanja u decembru 2022. godine pokazujući izuzetnu i prilično jedinstvenu mogućnost davanja odgovora i izvođenja trikova poput kreiranja potpuno smislenih eseja ili kompjuterskog koda. 

Ono što pogoni ovaj AI jeste GPT-3, naredna generacija algoritma koji je razvio OpenAI koja je izložena ogromnim količinama teksta sakupljenog širom interneta i drugih izvora kako bi dobio dodatni trening i bolju sposobnost za adekvatno odgovaranje na pitanja. 

Pojedini developeri inspirisani ovom tehonlogijom već su je iskoristili kako bi kreirali aplikacije koje su u stanju da izvrše veoma kompleksne kalkulacije u odnosu na prosto napisan zahtev korisnika. 

Međutim, zbog načina na koji ChatGPT radi – pronalazeći statističke šablone u tekstu, umesto da povezuje reči sa njihovim značenjem – vrlo često može da se desi da sam kreira činjenice i brojeve, ne razume pitanje ili iskaže određeni vid pristrasnosti koji se nalazi u podacima koje posmatra. 

Sve to može dodatno da zakomplikuje napore da ova tehnologija postane šire dostupna. 

Sa druge strane, veliko uzbuđenje unutar industrije usmereno je i na verovanje da bi ChatGPT napokon mogao da poremeti Google dominaciju, ali i druge tehnološke gigante, otvarajući put manjim kompanijama koje će biti u stanju da se nose sa tehnološkim gigantima. Pogotovo ako u obzir uzmemo da bi ovaj chatbot mogao biti transformisan u web pretraživač. 

Microsoft bi investiranjem u ovaj projekat mogao da se postara da dobijemo disruptivni AI momenat i stekne ozbiljnu prednost u odnosu na konkurenciju koja bi tim momentom mogla da bude ozbiljno oštećena. 

Plus, tu su i brojni drugi načini na koje bi ova tehnologija mogla da unapredi Mocrosoftove proizvode. 

Široka paleta prozivoda, od poslovnih i cloud rešenja, do korisničkih uređaja i softvera, pruža brojne prilike za unapređenje. Microsoft već koristi tehnologiju koja stoji iza ChatGPT-a da autogeneriše deliće koda u svom Visual Studio proizvoda, a novu tehnologiju bi takođe mogao da upotrebi za poboljšanje performansi svog Bing pretraživača. 

S obzirom na to da je vrednost Microsofta oko 1.7 triliona dolara, investicija od 10 milijardi i ne čini se toliko suludom, pogotovo ako u obzir uzmemo sve potencijalne koristi. 

Zapravo, Microsoft je 2019. godine već investirao 1 milijardu dolara u OpenAI, u transakciji koja je ovu kompaniju vezala za Microsoftovu cloud computing platformu. 

Tehnologije kao što je ChatGPT zahtevaju ogromnu snagu procesuiranja, tako da bi ova investicija mogla da otvori i put i moćnijoj cloud tehnologiji koja bi izdvojila Microsoft iz konkurencije. 

Veliki plus je i spremnost koju OpenAI ima da dodatno eksperimentiše u poređenju sa drugim kompanijama koje se plaše lošeg publicititeta ili pogrešnog odgovora koji bi njihov AI mogao da da nekome. 

Poređenja radi, OpenAI može da se ponaša nesmotreno i kao startap, dok sa druge strane, Google to ne može zbog potrebe da sebe prikazuje kao savršenu kompaniju sa savršenim proizvodima. To posebno odgovara Microsoftu koji bi mogao da profitira na svim rizičnim potezima, ali sa više nego prijatne distance. 

Uslovi potencijalne Microsoftove investicije u OpenAI trenutno nisu 100% jasni i poznati, ali bi jedan od njih mogao da bude 75% profita koje OpenAI ostvaruje do trenutka kada ulaganje bude vraćeno. Microsoft bi potom zadržao vlasnički udeo od 49 odsto, sudeći po podacima koje je objavio Semafor. 

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima