17.08.2023. ·
2 min

Mislite da je bezbedno? Novi model može otkriti vašu lozinku samo prema zvuku tastature

Mislite da je bezbedno? Novi model može otkriti vašu lozinku samo prema zvuku tastature

Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva uspeo je da nauči model za duboko učenje da otkrije koje tastere pritiskamo samo uz pomoć zvučnog zapisa.

Snimajući zvuk pritiskanja tipki, naučnici su uz pomoć modela za duboko učenje uspeli da predvide šta je na tastaturi otkucano sa preciznošću od 95%. Preciznost predviđanja opala je samo u slučaju korišćenja Zoom aplikacije za treniranje sistema i iznosila je 93 odsto.

Sudeći po ovom istraživanju, osetljive informacije, kao što su lozinke i poruke, mogu biti otkrivene ukoliko se prilikom njihovog unošenja u blizini nalazi neko ko snima zvuk kucanja. Ono što je interesantno jeste i podatak da je sistem mogao da identifikuje ono što je ukucano i kada je korišćen tokom video poziva.

Ovi, takozvani akustični napadi, protkelih godina postali su znatno lakši usled porasta broja uređaja koji u sebi imaju mikrofon i koji su u stanju da beleže audio visokog kvaliteta.

U kombinaciji sa izuzetnim razvojem mašinskog učenja, ovi napadi su sve lakši za izvođenje i samim tim sve opasniji nego što se to ranije mislilo.

U osnovi, osoba je u stanju da dođe do osetljivih podataka samo uz pomoć mikrofona i odgovarajućeg algortima pošto sve veći broj ljudi najčešće gleda da sakrije tipke koje pritiska i ne obraća pažnju na zvuk koji one prave.

Istraživači su za sprovođenje testa koristili MacBook Pro tako što su 36 tastera pojedinačno pritisnuli 25 puta. Ovo je bila osnova za model mašinskog učenja koji je potom učio koji karakter je povezan sa kojim zvukom.

Informacije su snimane uz pomoć telefona, a otkrivene su suptilne različitosti u talasima koje je stvarao snimak i koje su bile dovoljne da se prepozna svaki taster uz zapanjujuću preciznost.

Stručnjaci za bezbednost savetuju promenu ritma koijm unosimo važne podatke kako bismo otežali veštačkoj inteligenciji da otkrije šta kucamo, korišćenje „shift“ tastera za dodatni sloj zaštite, a ukoliko ste na video pozivu, dodavanje pozadinskih zvukova može zbuniti sve one koji prisluškuju.

U svetu kom informacije vrede isto koliko i novac, a tehnologija napreduje munjevitom brzinom, veoma je važno da budemo svesni svih opasnosti koje nas vrebaju kako bismo bili jedna korak ispred pretnji koje nas vrebaju.

Iako ovo otkriće zvuči krajnje uznemirujuće svima koji barataju osetljivim podacima, ono je takođe i važan podsetnik da obratimo više pažnje na njihovu bezbednost.

Iako za sada ne postoji tehnologija koja će nas odbraniti od ovakvih napada, to ne znači da ne postoje načini na koje se možemo zaštititi.

Oceni tekst

5
11 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga