30.09.2021. ·
2 min

NEVEROVATAN SKOK: Ponuda poslova veća za 58% na IT tržištu rada

NEVEROVATAN SKOK: Ponuda poslova veća za 58% na IT tržištu rada

U prvih osam meseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. U ovom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58% u odnosu na 2020. godinu, dok u poređenju sa 2019. ova brojka iznosi 53%, pokazali su podaci najposećenijeg sajta za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs.

Skoro 7000 prilika za IT kandidate

U prvih 8 meseci objavljeno je čak 6846 oglasa, a od toga skoro četvrtina se odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema oglasima objavljenim od početka godine na sajtu HelloWorld.rs, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije: 

  1.     JavaScript Developer
  2.     Software Engineer
  3.     Java Developer
  4.     IT Help Desk
  5.     System Administrator
  6.     .NET Developer

Mediori i seniori najlakše do posla

Najnoviji podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada. Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе mediorima - čak 62%, seniorima - 29% dok je za juniore objavljeno 9% oglasa za posao.

Kada posmatramo tehnologije, među traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net). Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao. U prvih 10 najtraženijih tehnologija izdvajaju se dve front-end i to su Angular i React.

S obzirom na široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, ne treba da nas čudi što se JavaScript nalazi na vrhu ovog spiska i što se traži u čak trećini oglasa za posao.  

Za razliku od toga, određene pozicije na tržištu nije lako pronaći jer su deficitarne. Na toj listi nalaze se DevOps inženjeri, IT Architect, Embedded Software Developer, ali i Software inženjeri i JavaScript Developeri.

Oceni tekst

5
212 glasova
Marko Vučetić Marko Vučetić

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

2 komentara

Goran Goran 30.09.2021.
2
0

  Ne znam gde ste videli onih 9% posto za juniore,ja nisam primetio ni jedan oglas za juniora ove godine(doduse nisam se nesto ni lomio da pratim oglase),kazem samo iz vizure onoga sto mi upadne u kadar na FB-u && IN-u.

Junior Junior 30.09.2021.
0
0

@goran evo za juniore ako nisi video https://www.devoteamcareers.com/jobs/131784814136042182/

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima