20.06.2022. ·
4 min

Najbolji IT poslovi za introvertne osobe

Najbolji IT poslovi za introvertne osobe

I introvertne i ekstrovertne osobe mogu da pronađu uspeh u bilo kojoj poslovnoj ulozi, a ukoliko imate introvertnu ličnost, velike su šanse da će vas privući specifični poslovi, pogotovo kada je IT industrija u pitanju. Prilikom odabira karijere, veoma je važno da u obzir uzmete i vašu ličnost. Ono što nekoga motiviše, vrlo lako može potpuno demotivisati osobu čija ličnost je malo drugačija. 

I dok ekstrovertne osobe cvetaju na pozicijama koje zahtevaju čestu interakciju sa drugim ljudima, introvertne osobe preferiraju poslove koji nude nezavisno funkcionisanje i nižu interakciju. 

Tipovi poslova koji prijaju introvertnim osobama 

  • Pozicije koje podrazumevaju interakcije sa osobama jedan-na-jedan, umesto sastanaka sa većim grupama odjednom 
  • Rad u tišim sredinama 
  • Uloge koje uključuju samostalan rad 
  • Pozicije koje ne uključuju zatrpavanje obevezama odjednom, već dozvoljavaju dovoljno vremena i prostora da se radi jedna po jedna stvar 

Idealne karijere za introvertne osobe 

Mrežni arhitekta 

Mrežne arhitekte dizajniraju i razvijaju mreže za komunikaciju. Introvertne osobe će ove aspekte posla pronaći veoma privlačnim. Posebno se izdvaja i činjenica da mrežne arhitekte rade u malim grupama i istražuju nove tehnologije za koje pronalaze načine kako da ih inkorporiraju u svoje mrežne dizajne.  

Analitičar kompjuterskih sistema 

Ova pozicija je idealna za introvertne osobe jer zahteva provođenje solidne količine vremena u proveri kompjuterskih sistema i njihovom testiranju kako bi proverili njihovo funkcionisanje i analizirali dobijene podatke. Dobijene podatke potom koriste za dizajniranje novih kompjuterskih sistema ili sprovođenje modifikacija na postojećim. 

Introvertne osobe će svakako ceniti delove posla koji se odnose na istraživanje koje je potrebno sprovesti pre konkretnih akcija za kreiranje ili poboljašnje sistema. 

Administrator baza podataka  

Administratori baza podataka uključeni su u skladištenje podataka na softveru i njihovo organizovanje. Njihov posao se sastoji iz proveravanja sistema kako bi bili sigurni da su podaci bezbedno uskladišteni, bekapovali postojeće podatke i testirali sve promene izvršene na sačuvanim bazama.  

Svi ovi zadaci mogu biti veoma privlačni introvertnim osobama jer uključuju pažljivu analizu podataka i nezavisno funkcionisanje. 

Analitičar infromacione bezbednosti  

Osobe na ovoj poziciji zadužene su za zaštitu kompjuterskih sistema od sajber napada. Posao je fokusiran na proveru postojećih sistema kako bi svi bili sigurni da funkcionišu efikasno, testiranje softvera koji može pomoći zaštiti podataka i utvrđivanje nivoa ranjivosti postojećeg kompjuterskog sistema. 

Svi ovi zadaci zahtevaju pažljivu analizu i istraživanje, što će svakako odgovarati introvertnim osobama koje vole da dobro promisle svaki korak pre nego što se na njega odluče. 

Web developer 

Web developeri kombinuju kreativne i tehničke talente kako bi kreirali sajtove. Možda će dizajnirati sajt od samog početka i pisati kod za njega  kako bi radio onako kako klijent želi, a možda će samo vršiti modifikacije na postojećem sajtu i kodu. Pored komunikacije sa klijentom u vezi sa njihovim potrebama, uglavnomo rade sami ili u malom timu kako bi izvršili sve što je potebno.  

Rad u malim i dinamičnim grupama svakako može biti interesantan introvertnim osobama, a pošto je i dizajn deo posla, tu su i regularne prilike za procesuiranje potreba klijenta i analizu podataka pre implementiranja novih promena. 

Administracija sajtova 

Kompanije odlično razumeju potrebu njihovogo digitalnog prisustva u životima ljudi. Posao administratora jeste da upravlja kompanijskim sajtovima tako što će se starati o infrastrukturi, konfigurisati mejl servere, povezivati back-end komponente, pratiti performanse, apdejtovati sajtove i upravljati njihovim sadržajem. 

Većina ovih zadataka može se obavljati samostalno, a dobrim delom je uključena i potreba za analizom podataka u vezi sa perofrmansama sajta. 

Tehničko pisanje 

Kao tehnički pisac, od vas će se tražiti da pišete izuzetno tehnički orjentisana uputstva i dokumente koji su jasno artikulisani i logički postavljeni. Moraćete da budete izuzetno pedantni kako biste mogli da na pravi način iskomunicirate sve što želite.  

Ovaj posao može se raditi samostalno, od kuće ili iz kancelarije i ne zahteva preveliku interakciju sa kolegama ili klijentom. 

Upravljanje podacima  

Kompanije danas sakupljaju ogroman broj podataka. Od direktnih informacija vezanih za kupce, kao što su njihova imena i adrese, pa sve do istorije pretrage na internetu i ranijih kupovina. Nakon skupljanja, potrebno je analizirati sve ove podatke i iz njih izvući smislene podatke za klijenta, ili kompaniju u kojoj radite.  

Data inženjeri su zaduženi za prikupljanje i upravljanje ogromnom količinom podataka. A, ukoliko uživate u nezavisnom radu i prolaženju kroz podatke, ova uloga je savršena za vas. Vaša uloga može zahtevati i korišćenje veštačke inteligencije i mašinskog učenja kako bi prolazili kroz informacije i kreirali odluke vođene njima.  

Oceni tekst

5
11 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga