28.12.2022. ·
1 min

Nova Google Play opcija otkriva kako tačno aplikacije koriste vaše podatke

Nova Google Play opcija otkriva kako tačno aplikacije koriste vaše podatke

Google je lansirao novu “Data safety” sekciju unutar svoje Google Playstore prodavnice aplikacija sa ciljem da korisnicima pokaže uputstva u vezi sa bezbednošću i privatnošću pre preuzimanja određene aplikacije. 

Novi podaci odnose se na brojne važne parametre, poput načina na koje se podaci korisnika sakupljaju, štite i koriste. 

“Korisnici i developer aplikacija su nam rekli da prikazivanje podataka koje neka aplikacija skuplja, bez dodatnog konteksta, nije dovoljno. Zato smo dizajnirali Data safety sekciju. Sada developeri jasno mogu da obeleže koji podaci se sakupljaju i u koju svrhu će biti korišćeni”, stoji u saopštenju kompanije Google. 

Nova sekcija prikazuje: 

  • Da li developer sakuplja podatke u vezi sa korisnikom, i sa kojim ciljem 
  • Da li developer aplikacije deli podatke korisnika sa trećim licima 
  • Bezbednosne prakse aplikacije kao što su enkripcija u prenosu podataka i da li korisnik može da traži da se ti podaci obrišu 
  • Da li je aplikacija u saglasnosti sa Google Play porodičnim pravilima, koja su dizajnirana kako bi bolje štitila decu unutar Google Playstore prodavnice aplikacija 
  • Da li je developer prihvatio bezbednosne Google Play porodične prakse u skladu sa globalnim bezbednosnim standardom (Mobile Application Security Assesment). 

Google je je novu sekciju najavio u julu, i ona sada pokriva standardne developere kao i developere trećih strana, slično poput Appleove “nutriotion label” oznake za aplikacije. 

“Data safety” korisnicima pruža i više kontrole nad podacima kojima preuzete aplikacije mogu da pristupe.  

Primera radi, ako aplikacija želi da pristupi vašoj lokaciji, možete joj to dozvoliti samo prilikom jednog korišćenja, samo prilikom njenog korišćenja ili dozvoliti aplikaciji da uvek pristupa tom podatku. 

Oceni tekst

4
2 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga