27.07.2023. ·
2 min

Novi ChatGPT rival zove se Claude 2 i otvoren je za testiranje

Novi ChatGPT rival zove se Claude 2 i otvoren je za testiranje

Kompanija Anthropic predstavila je Claude 2, veliki jezički model sličan ChatGPT-u, koji je u stanju da kreira kod, analizira tekst i piše sastave.  

Za razliku od originalne verzije lansirane u martu, Claude 2 se može testirati potpuno besplatno na novom beta sajtu, a dostupan je i kao komercijalni API za developere. 

Anthropic tvrdi da je Claude dizajniran tako da simulira razgovor sa kolegom ili personalnim asistentom, i da nova verzija donosi brojna poboljšanja koja su implementirana na osnovu povratnih podataka korisnika. 

„Pažljivo smo slušali naše korisnike koji su nam rekli da je lako komunicirati sa Claude-om, da prosto može da objasni svoja razmišljanja, da poseduje dužu memoriju i da retko izbacuje štetna rešenja“, poručuju iz kompanije. 

Anthropic tvrdi da Claude 2 donosi unapređenja u tri ključne sfere: kodiranje, matematika i rasuđivanje. 

„Naš novi model dobio je skor od 76.5% na testu sa više ponuđenih odgovora u okviru pravosudnog ispita, što je porast u odnosu na 73% koliko je ostvarila originalna verzija. Ukoliko se Claude 2 uporedi sa studentima koji se prijavljuju za fakultet i rade potrebne testove za upis, Claude 2 ulazi u sam vrh“, dodaju iz kompanije. 

Jedno od glavnih dostignuća nove verzije jeste povećana dužina inputa i autputa. Claude 2 sada može da procesuira promptove do 100.000 tokena (fragmenta reči), što veštačkoj inteligenciji dozvoljava da analizira dugačke dokumente kao što su tehnička uputstva, pa čak i cele knjige. 

Ovo povećanje odnosi se i na autput, ili odgovore, pa Claude 2 tako može da kreira duže dokumente. 

Kada je u pitanju sposobnost kodiranja, Claude 2 je i tu zabeležio odlične rezultate. Rezultat na Codex HumanEval Python testu skor je sa 56% porastao na 71.2%. 

Jedan od fokusa kompanije bio je i to da Claude 2 generiše što manje štetnih odgovora kada mu se postave određeni zadaci.  

Sudeći po internoj proceni, Claude 2 je dva puta bolji u pružanju bezopasnih odgovora u poređenju sa prethodnom verzijom. 

Claude 2 trenutno je dostupan svima u SAD i UK preko API-ja, a kompanije kao što su Jasper i Sourcegraph, počele su da ga inkorporiraju u svoje operacije. 

Važno je i napomenuti da, iako AI modeli kao što je Claude mogu da analiziraju duge i kompleksne radove, Anthropic je svestan ograničenja. Vrlo lako se može desiti da jezički modeli s vremena na vreme izmisle stvari, i zbog toga se savetuje svima da ih ne koriste kao činjenične reference. 

Oceni tekst

3
2 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima