24.03.2023. ·
5 min

Održan događaj: Položaj žena u IT industriji

HelloWorld
0
Održan događaj: Položaj žena u IT industriji

Juče je u sali Impact Hub-a održan događaj na temu „Položaj žena u IT sektoru“, na kome su govorile Anastasia Engelhardt, QA Automation Engineer, Lioneight, Tamara Viličić, Senior Software Engineering Manager, Microsoft, Mirjana Trobok, Delivery Director, Levi9. Moderatorka događaja bila je Jelena Zelenović sa sajta HelloWorld.

Na samom početku naše sagovornice su otkrile kakav je bio njihov karijerni put i kako su se odlučile za IT industriju. Anastasia je otkrila da je pre posla u Lioneight-u radila kao fotoreporterka i prevodilac ruskog jezika. Međutim, kada je počela pandemija odlučila da se prekvalifikuje.

- Bila sam multitasker, radila sam kao fotoreporter i prevodilac ruskog jezika. Zbog Korone sve je propalo i odlučila sam se da pređem u IT industriju, a ona se konstantno razvija i tu će uvek biti posla - podelila je sa publikom Anastasia.

Tamara je ispričala kako se opredelila, od samog početka svoje karijere, za rad u ovoj industriji i kako je svoj prvi posao dobila u Microsoftu, gde i danas radi.

- U mojoj porodici su svi inženjeri, pa je nekako bilo prirodno da i ja nastavim tim stopama. Kada je trebalo da upišem fakultet nije bilo dileme, znala sam da ću otići na Elektrotehnički fakultet - kaže Tamara.

Mirjana je istakla kako ju je rad sa  ljudima i želja da stvara usmerila na IT industriju.

- Svoju karijeru u IT industriji sam započela u momentu kada taj sektor još uvek nije bio razvijen kao danas. Počela sam kao junior u Levi9-u, a danas sam jedan od tri Delivery direktora u Beogradu. Uspela sam da napredujem nezavisno od svog pola, tako što sam se svakodnevno zalagala i trudila - objašnjava Mirjana.

Da li su žene manje plaćene od muškaraca i da li postoji diskriminacija u IT industriji?

Sagovornice su podelile svoje iskustvo u radu i složile su se da u IT industriji nisu osetile nikakav vid diskriminacije i da se na poslu isključivo prate rezultati, u skladu sa kojima se i nagrađuje njihov rad.

- Iz onoga što sam ja osetila i iz razgovora sa prijateljicama mogu da zaključim da zarada ne zavisi od pola. Plata se vezuje za poziciju koju neko obavlja, a ne za pol. Trećina mog tima su žene, što je odlična brojka - napominje Tamara.

Mirjana se složila sa Tamarom i rekla da isključivo pozicija sama po sebi utiče na visinu plate.

- Kod nas u kompaniji se nikada nije razmišljalo o polu, samo o učinku. Što se tiče zastupljenosti žena u mojoj kompaniji, na tehničkim poslovima nas ima oko 30%, što je srazmerno broju prijavljenih žena za ove pozicije - dodaje Mirjana.

Anastasia je rekla da od kada je došla u firmu nikada do sad nije osetila diskriminaciju i da su joj svi pomogli da se uklopi u Lioneight.

- Na visinu zarade utiču dva faktora. Prvi je taj što su žene potcenjene i vlada mišljenje da neki poslovi nisu za njih. Drugi faktor je taj što žene same sebe potcenjuju, ograničavamo se i ne usuđujemo da tražimo veće plate - objašnjava Anastasia.

Kada dođe do prezasićenja na poslu – odmorite, nemojte odustajati

Tamara kaže da je važno održavati dinamiku u radu, jer joj to pomaže da zadrži i motivaciju.

- U jednom trenutku je došlo do zasićenja dok sam radila na jednom projektu, odlučila sam da promenim poziciju i to mi je pomoglo da vratim motivaciju - podelila je sa publikom Tamara.

Mirjana je istakla je joj je njen tim jedan od glavnih motivatora i da je veoma važno da nam na radnom mestu bude zanimljivo.

- Tim mi je glavni izvor motivacije. Kako puno vremena provodimo na poslu, veoma je važno da radimo sa ljudima koji nam odgovaraju i da pomažemo jedni drugima. Ono što me pokreće jeste i to što uvek nešto novo radim i što mi je zanimljivo na poslu- objasnila je Mirjana.

Anastasia je istakla da veoma bitno da znamo i kad treba da odmorimo ukoliko dođe do prezasićenja.

- Kao QA tester za mene će uvek biti dosta posla, dokle god softveri imaju greške. Ključno je znati isplanirati svoje vreme, ali i uzeti odmor kad je on potreban. Jedino tako može da se zadrži motivacija na poslu - kaže je Anastasia.

Koji su izazovi u IT industriji?

Sagovornice su se složile da je rad sa timom najveći izazov, ali i da od tima najviše dobijamo.

- Rad sa ljudima je zahtevan, ali može biti veoma koristan. Treba naći način da se problemi reše i da se ostvari dobra komunikacija, bez da to naruši odnose - objasnila je Tamara.

- Rad u timu nosi mnogo izazova sa sobom, ali rešavanjem tih problema tim osnažuje, a to sa sobom nosi dosta prednosti - dodaje Anastasia.

Postavljajte pitanja: ključ za sticanje raznih veština

Tamara je istakla da je veoma važno postavljati pitanja i da će se na taj način mnogo brže i lakše rešiti svi problemi.

- Što se tiče juniora, a pogotovo žena, bitno je da se oslobode i da postavljaju pitanja. Normalno je da neko ko tek započinje svoju karijeru neće znati baš sve. Na taj način učimo, razvijamo se, ali i brže rešavamo sve probleme - kaže Tamara.

Mirjana je objasnila kako žene ne treba same sebe da ograničavaju

- Ne limitirajte se, prijavljujte se na nove posle, jer samo tako možete da otvorite nove vidike i prilike. Svaka greška je mogućnost za napredak - poručuje Mirjana.

Ne plašite se, već hrabro napredujte

Na kraju događaja sagovornice su zaključile temu sa korisnim savetima za sve žene koje žele da se uđu u IT industriju.

- Ne plašite se odbijanja, to je sastavni deo svakog posla - napominje Tamara.

- Greške su normalne, od juniora se to i očekuje - ističe Anastasia.

- Treba shvatati šta volite i šta znate da radite. Taj spoj je ključan za dobru karijeru i da uživamo na poslu. Važno je uvideti koje su to jake strane koje posedujete, a koje želite da razvijate- objasnila je Mirjana.

Takođe je tokom samog događaja i publika imala prostora za svoja pitanja na koje su sagovornice rado odgovorile. Pored motivacije koje su pružile mladim ženama da kroče u IT svet, poslale su važnu poruku i starijima i podstakle ih da ne odustaju već da uporno tragaju za poslom i da uvek rade na sebi i svojim veštinama.

Oceni tekst

5
10 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima