14.02.2023. ·
2 min

OpenAI uvodi pretplatu na ChatGPT

OpenAI uvodi pretplatu na ChatGPT

Sa ciljem da maksimalno iskoristi i monetizuje svoju viralnu tehnologiju, OpenAI je odlučio da lansira novi pilot plan pretplate za ChatGPT – AI generator teksta koji je u stanju da kreira sadržaj gotovo identičnog kvaliteta onom koji stvaraju ljudska bića. 

Pod nazivom ChatGPT Plus, nova pretplata koštaće 20 dolara mesečno i nudiće brojne prednosti u odnosu na regularni ChatGPT, kao što je pristup servisu i u trenucima najvećeg zagušenja, brže vreme reagovanja i privilegovani pristup novim funkcijama i unapređenjima. 

Besplatni ChatGPT će i dalje biti dostupan svima, dok će Plus verzija biti dostupna samo na teritoriji SAD u ovom trenutku.  

OpenAI će početi da poziva ljude sa svoje liste u narednim mesecima da se prijave na plaćeni servis, dok se njegovo aktiviranje u drugim zemljama očekuje uskoro. 

“Lansirali smo ChatGPT kao istraživački projekat kako bismo mogli bolje da ocenimo snage i nedostatke sistema i sakupimo povratne informacije od korisnika. Od tog trenutka, dobili smo dragocene podatke od miliona ljudi na osnovu kojih smo kreirali nekoliko važnih nadogradnji”, stoji u saopštenju koje je objavio OpenAI. 

ChatGPT Plus će vrlo verovatno biti tek prvi od nekoliko planova koje možemo da očekujemo jer je kompanija u svom postu napisala da istražuje i druge, jeftinije, opcije i poslovne planove za korisnike. 

“Mi volimo svoje korisnike i nastavićemo da im pružamo besplatan pristup. Nuđenjem pretplate moći ćemo da podržimo besplatan pristup velikom broju ljudi. Planiramo da u budućnosti rafiniramo i proširimo ovu ponudu na osnovu infromacija koje dobijemo od korisnika”, stoji u saopštenju. 

OpenAI je ChatGPT Plus tiho lansirao u januaru, sa najavom da razmišlja o svim načinima na koje može da monetizuje svoj servis i anketom sa fokusom na potencijalne cene. Pre nekoliko nedelja, određeni broj korisnika dobio je pristup Pro verziji čija cena je iznosila 42 dolara, što je vrlo verovatno bila greška. 

Uprkos kontroverzama i određenim zabranama, ChatGPT se ispostavio kao velika medijska pobeda za OpenAI, privlačeći pažnju medija. 

Sve to dovelo je do milionskog broja korisnika u decembru. Međutim, u pitanju je veoma skup servis za vođenje, i samim tim realno je očekivati određeni vid naplate za njegovo korišćenje. 

OpenAI se svakako trenutno nalazi pod pritiskom da počne da ostvaruje profit na svojim proizvodima nakon investicije Microsofta u vrednosti od milijardu dolara. 

Pretpostavka je da OpenAI očekuje da će u 2023. godini zaraditi 200 miliona, što je relativno malo u poređenju sa onim što je Microsoft uložio. 

Oceni tekst

3
2 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

3 komentara

Aleksa Aleksa 14.02.2023.
8
4

Nije samo u USA, vec su me smarali za pretplatu, da iskoriste dok mogu, dok bing ne implementira, google sustigne, da ne spominjem ostaleSamo ne znam sto je toliko wowBrze napisem sta zelim nego sto njega ispravljam Neko rece glupa masina radi sve sto mu kazes, doslovno, nema tu ni i od intaligencije samo predvidja koja je sledeca rec

Neprogramer Neprogramer 18.02.2023.
2
7

Hteli to da priznaju ili ne to će zameniti mnogo poslova. Nije mi drago, ali narativ it strucnjaka koji zaradjuju mnogo, je neodrziv, i to sam oduvek znao.. Ovo ce ga nazalost umnogome zameniti. Nemam nista protiv it zanimanja, niti njihove zarade, to je naporan visecasovni rad. Podrzavam te ljude, ali vidim polako kraj svemu tome...

Aleksandar Aleksandar 24.02.2023.
2
0

Šta više, naprotiv... Sve vodi ka tome da uskoro to postane jedino zanimanje. Sve je digitalizovano... pametne farme, pametne poljoprivredne mašine, robotizovana građevina... uskoro ništa osim IT zanimanja neće biti potrebno. Za OpenAI se ne sekiraj pošto je sve samo reklama. Može da ubrza neke procese ali ne i da zameni čoveka. Što znači još veći zaradu IT stručnjacima i još veću potrebu za branšom.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga