21.04.2021. ·
3 min

Po najnovijim istraživanjima, prodaja Play Station 5 postigla je izvanredne rezultate i time omogućila visoko rangiranje u gejming industriji

Po najnovijim istraživanjima, prodaja Play Station 5 postigla je izvanredne rezultate i time omogućila visoko rangiranje u gejming industriji

Po proceni američke kompanije NPD prodaja raste i nastavlja da trenduje, s tim što je Nintendo Switch najprodavanija hardverska platforma kako u pojedinačnim proizvodima tako i u prodaji izraženoj u dolarima, Call of Duty se vraća na prvo mesto za igre, a PS5 razbija rekorde najprodavanijih konzola u Sjedinjenim Američkim državama. 

Analitičar NPD-a Mat Piskatela prekinuo je martovsku prodaju u SAD, prelistavajući trendove potrošnje širom ključnih oblasti tržišta, uključujući pribor, sadržaj i hardver. U martu mesecu zabeležen je rekord od 5,6 milijardi dolara širom sveta, što je povećanje od 18 procenata u odnosu na godinu ranije. Pandemija i porudžbine od kuće su faktor koji se pripisuje, kao i nova generacija sistema koja postaje dostupna u sporadičnim talasima. 

Američki NPD Trend potrošnje - mesečna prodaja sada se može uporediti sa periodima od pre godinu dana koji su bili pogođeni povećanjem potrošnje podstaknutih pandemijom. — Mat Piscatella (@MatPiscatella) April 16, 2021 

On napominje da je i prodaja hardvera izražena u dolarima u porastu, beležeći rast od 47% u poslednjih godinu dana sa rekordnih 680 miliona dolara. Prodaja hardvera na godišnjem nivou otkrivena u najnovijem izveštaju NPD-a pokazuje ukupno 1,4 milijarde dolara, što je povećanje od 81 % kada se pogleda prethodna godina. 

Nintendo je, još jednom, dominirao prodajom Switch platforme kao najprodavanijom hardverskom platformom, kako u pogledu prodaje izražene u dolarima tako i u pojedinačnom proizvodu.  

Kada je reč o tome, PS5 je najbrže prodavana konzola u istoriji SAD-a, kako u pojedinačnom proizvodu, tako i u prodaji izraženoj u dolarima. 

Uprkos malom odlaganju, Call of Duty je ponovo najprodavanija igra u SAD sa Black Ops Cold War.  

Monster Hunter: Rise dolazi na drugo mesto, ali je još uvek broj jedan na Switchu. Sledi Outriders, koji je na mestu broj tri i na Xboxu i na PlayStationu. Outriders je takođe bio dodatak Xbox Game Pass-u prvog dana. 

Mario Kart 8 Delux našao se na šestom mestu. Kada smo već kod Maria, Super Mario 3D All-Stars dospeo je sa 16. mesta na 9. od prošlog meseca. Veruje se da je prodaja porasla zbog zloglasnog "Day Mario Dies" (Dan kad Mario umire). 

PS5 U SRBIJI 

Play Station 5 konzola u Srbiji još uvek traži svoj put. U prodaji se našla u novembru 2020. godine. Cena ove konzole zajedno sa opremom iznosi od 50.000 do 66.000 dinara. A varira u zavisnosti za koji se model se odlučite. Kod nas se u ponudi mogu naći dva modela konzola PS 5. PS 5 sa čitačem bluray diskova i druga verzija Digital Edition koja se po specifikacijama ne razlikuje od klasičnog modela, ali nema čitač za bluray diskove, pa samim tim ni ne možete kupovati igrice na diskovima. 

Ovo su neke od igrica koje možete igrati na Play Station 5 kozoli: 

 • Marvel's Spider-Man: Miles Morales 
 • Horizon Forbidden West
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Gran Turismo™ 7
 • Returnal
 • Sackboy A Big Adventure
 • Demon's Souls
 • NBA 2K21
 • PES 2021
 • FIFA 21
 • HITMAN 3
 • Resident Evil Village
 • Godfall™
 • Oddworld: Soulstorm™
 • Pragmata.

 Za sada nije izvršena procena prodaje u Srbiji, ali zainteresovanost je velika. Posebno se ističe kod ljubitelja PES, FIFA i NBA igrica. 

Oceni tekst

5
34 glasa
Tamara Dragićević Tamara Dragićević

Teži stalnom usavršavanju, rad na sebi je ključ svakog uspeha. Zaljubljenik u pisanu reč. Studentkinja književnosti koja je slučajno uplovila u IT svet i dopalo joj se.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima