10.02.2023. ·
3 min

Pogrešan odgovor Google AI Bard chatbota uzrokovao finansijske gubitke kompaniji

Pogrešan odgovor Google AI Bard chatbota uzrokovao finansijske gubitke kompaniji

Googleov odgovor na ChatGPT nije doživeo baš blistav početak nakon što je novi AI chatbot pružio pogrešan odgovor. Ovo je za rezultat imalo ozbiljne posledice pošto su reakcije investitora dovele do gubitka od 100 milijardi dolara u vrednosti vlasničke kompanije giganta za internet pretragu, kompanije Alphabet.

Ove reakcije usledile su nakon straha da će Microsoft, koji počinje ugradnju ChatGPT verzje u svoj Bing pretraživač, naštetiti Googleovom poslovanju. Deonice kompanije Alphabet su u ovom periodu pale za 9% tokom regularnog rada berze u SAD.

Stručnjaci ističu da je promotivni materijal za Bard, Googlov odgovor na Microsftov ChatGPT, imao grešku u reakciji chatbota na pitanje: „O kojim novim otkrićima James Webb svemirskog teleskopa mogu da pričam sa svojim devetogodišnjim sinom“?

Odgovor koj ije Bard pružio uključuje odgovor u kom stoji da je teleskop načinio prve slike planete van Zemljinog solarnog sistema, takozvane egzoplanete.

Ovu grešku primetili su stručnjaci kao što je astrofizičar Grant Tremblay koji je potom objavio tvit: „Siguran sam da će Bard biti impresivan, ali da budemo potpuno iskreni, teleskop nije načinio prvu sliku planete van našeg solarnog sistema“.

Bruce Macintosh, direktor opservatorije California univerziteta je takođe objavio tvit na ovu temu: „Govoreći kao neko ko je napravio sliku egzoplanete 14 godina pre nego što je James Webb teleskop lansiran, mislim da je potrebno da pronađete bolji primer“.

Nakon ovih reakcija, Google je izjavio da je greška pokazala potrebu za dodatnim testiranjem novih sistema. Bard je trenutno dostupan timu specijalizovanih stručnjaka za testiranje i tek treba da bude dostupan široj javnosti.

„Ova greška naglašava potrebu za rigoroznim procesom testiranja, nešto što pokrećemo ove nedelje u okviru našeg programa testiranja. Kombinovaćemo informacije iz spoljnih izvora sa našim internim testiranjem kako bismo bili sigurni da Bard može da isporuči odgovore koji su visoko na lestvici kvaliteta, bezbednosti i prizemnosti u svetu realnih informacija“, stoji u saopštenju kompanije Google.

Sam Bard baziran je na takozvanom large language AI modelu, tipu neuronske mreže koja imitira arhitekturu ljudskog mozga u kompjuterskoj formi. Ceo sistem se „hrani“ ogromnim količinama teksta sa interneta u procesu koji ga uči kako da kreira odgovore na tekstualna pitanja.

Međutim, ovaj proces može da dovede i do toga da chatbot ponavlja greške unutar informacija koje upija.

Google je takođe održao prezentaciju u Parizu koja nije uključivala detalje u vezi sa samom integracijom Barda u svoju funkciju za pretraživanje.

A, samo dan ranije, Microsoft je održao događaj na kom je najavio da lansira javnu verziju svog Bing internet pretraživača sa integrisanom ChatGPT funkcijom.

Ovakav razvoj događaja pokazuje da, iako je godinama bio na samom čelu tehnoloških inovacija, Google ipak zastao na trenutak kada je implementacija novih tehnologija u pitanju.

Kompanija Alphabet, čiji je glavni proizvod Google, izlazi iz prilično razočaravajućeg četvrtog kvartala usled smanjenja budžeta oglašivača.

Sa druge strane, Microsoft, koji je jedan od većih investitora u ChatGPT, i njegov potez integracije ove tehnologije, primoraće Google, koji je takođe veliki investitor kada su u pitanju AI tehnologije, da dodatno pojača svoje napore na ovom polju ne bi li uspeo da prestigne konkurenciju.

Oceni tekst

5
3 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga