21.02.2022. ·
2 min

Potražnja za IT kandidatima porasla za čak 65% u 2021!

Potražnja za IT kandidatima porasla za čak 65% u 2021!

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, čak ga ni pandemija korona virusa nije poljuljala. Zbog specifičnosti i obima posla, ponuda radnih mesta raste velikom brzinom. Sa druge strane, deficit kadrova je i dalje prisutan, što govore i novi podaci sajta HelloWorld.rs. 

U prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65%. Drugim rečima, na našem sajtu je tokom 2021. IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11500 pozicija u odnosu na nešto manje od 7000 raspisanih oglasa 2020 godine. 

Ponudu poslova na sajtu Helloworld.rs prati i povećan broj konkurisanja koji je u prethodnoj godini porastao za 25% u odnosu na 2020. Uprkos ovom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada.  

Java i Java script programeri na vrhu liste 

Kada govorimo o konkretnim znanjima, tokom prethodne godine poslodavci su najviše tražili IT-jevce sa poznavanjem sledećih programskih jezika: JavaScript i povezani frameworkovi (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP i povezani frameworkovi (Symfony, Laravel), C++.  

U skladu sa tim, poslodavci su u 2021. godini najčešće raspisivali oglase za  sledeće pozicije: 

  • Java Developer,  
  • IT Help Desk / Support,  
  • .NET Developer,  
  • System Administrator / Engineer,  
  • Frontend developer i PHP Developer. 

Iako se često čuje da seniora nema ni za lek, podaci pokazuju da je najviše oglasa, više od 2/3 bilo bilo namenjeno mediorima, odnosno kandidatima koji imaju od 2 do 5 godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije.  

Poslodavci su objavili tek  ¼ oglasa za seniore, dok je najmanji broj oglasa, tek svaki deseti bio namenjen juniorima 

Fleksibilno radno vreme najbitniji benefit 

Na pitanje gde najčešće traže posao IT-jevci su na prvom mestu naveli sajtove za zapošljavanje, potom LinkedIN i sajtove kompanija. Slede preporuke prijatelja, kao i društvene mreže. 

Što se tiče beneficija koje mogu da ostvare kod svog poslodavca zaposlenima u IT-ju najbitnije je fleksibilno radno vreme, rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke, pokazalo je istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ koje je sproveo sajt HelloWorld.rs. Interesantno je da je na 4.mestu po važnosti privatno zdravstveno osiguranje, pa tek onda nagrade i bonusi. 

  

 

Oceni tekst

5
17 glasova
Marko Vučetić Marko Vučetić

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

7 komentara

Jovan Jovan 21.02.2022.
9
0

Može li sledeći put da napišeš tekst u vezi kurseva programiranja.Započneš sa Udemy ili Linkedin kursevima koji su free, pa plaćeni kursevi na tim sajtovima i završiš sa firmama iz Srbije ili Bosne koje nude kurseve.Možda napraviš anketu za IT firme i od njih saznaš koje kurseve oni preporučuju svojim radnicima ili koji su kursevi kod njih najviše zastupljeni. 

Miroslav Miroslav 26.02.2022.
1
0

Nemoj molim te da objavljuju kurseve. Svaki put kad vidim ovakav tekst obično je na dnu promocija IT Akademije, ciji su kursevi takvi da kada regruter vidi IT Akademija sertifikat CV baci u djubre. Top liste za udemy kurseve imas na netu i mozes sam da nadjes. Takodje ogroman broj njihovih kurseva košta 12 dolara (sto je smesna cena). Mada kursevi ti uglavnom nista ne znace bez priznatih sertifikata. Priznati sertifikat nije sertifikat neke skolice ili ''akademije'' nego npr oracle (ako je java u pitanju) ili LPIC (ako je u pitanju poznavanje linuxa) ili CCNA/CCNP/CCIE (ako je u pitanju mreža). Svaki programski jezik ima svoje priznate sertifikate. Dosta popularni u zadnje vreme su cloud sertifikati (AWS, Azure). Dakle kursevi su tu samo da te nauce a legimitet dobijas sticanjem legitimnog sertifikata.

Miroslav Miroslav 26.02.2022.
1
0

Ispravka: legimitet dobijas znanjem stecenim kroz iskustvo a legitimni sertfikat moze da bude korisna potvrda toga.

Mihajlo Mihajlo 02.03.2022.
1
0

Najbilji kurs koji sam pohadjao jeste kod Danila Vesovica. Covek stvarno daje 100% sebe da nauci ljude a sad ima kurs i sa prakticnim delom sto je pun pogodam...

Bojan Bojan 22.02.2022.
3
0

Ne bi bilo loše da uključite i QA pozicije u statistiku 

Ivan Ivan 23.02.2022.
10
4

To je rezultat "testa samostalnosti" i ostalih "genijalnih" rešenja ove vlasti. Jedno im se mora priznati, za dve godine su uspeli da devastiraju IT sektor i razjure sve što ima mozga. 

Sasa Nikolic Sasa Nikolic 24.02.2022.
0
9

ajde se ti lepo meni kandiduj , ja ću da te glasam pa ti to sve lepo sredi i uredi da sve bude kako treba pa i bolje ...

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima