22.04.2024. ·
1 min

Python veštine postaju sve važnije developerima koji ulaze u napredni AI

Python veštine postaju sve važnije developerima koji ulaze u napredni AI

Status Pythona kao glavnog programerskog jezika za AI i projekte mašinskog učenja, od njegovih obimnih mogućnosti obrade podataka do fleksibilnosti i prenosivosti, potpuno je opravdan. A, koliko tačno je to opravdano može se videti u novim korisničkim podacima iz Snowflake-a.

Provajder podataka u oblaku izvestio je da je, iz godine u godinu, upotreba Pythona porasla za 571% u Snowpark-u, skupu biblioteka Snowflake-a koje sigurno implementiraju i procesuiraju ne-SQL kod. Drugim rečima, neće biti iznenađenje videti Python, Scalа i Java programske jezike na vrhu ove liste, ali su brojevi ono što čini stvar interesantnom: Scala je videla porast od 387%, u poređenju sa Javom koja je imala rast od 131%.

Pored toga, izveštaj je primetio da je korišćenje najpopularnijih otvorenih Python biblioteka za AI/ML u Snowpark-u poraslo za 335%. Scikit-learn je zabeležio porast od 474%, dok je XGBoost zabeležio porast od 357%.

Iz perspektive Snowflake-a, kompanija je istakla da porast nije samo rezultat premeštanja postojećih radova na njihovu platformu, već neto povećanje eksperimentisanja sa naprednim AI.

Istraživanje je takođe otkrilo da preduzeća sve više dobijaju vrednost iz svojih nestrukturiranih podataka; povećanje od 123% u analizi korisnika tokom šest meseci.

Snowflake je takođe istražio kako zajednica developera u Streamlit-u koristi velike jezičke modele (LLM). Od aprila do januara, kompanija je primetila da je 20.076 developera radilo na 33.143 aplikacije pokrenute LLM-om, uključujući i one aplikacije koje su još u razvoju. Skoro dve trećine (65%) od 1.500 ispitanika u anketi reklo je da su to bili poslovni projekti.

Među najvećim brigama developera pri radu sa LLM-ovima, na osnovu ankete od 980 korisnika, bile su poverenje, navedeno od 36% ispitanika, privatnost (28%), troškovi (19%) i mogućnost učenja potrebnih veština (17%).

Oceni tekst

4
4 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima