05.09.2022. ·
2 min

Qualcommovi veliki planovi za servere i laptopove naišli su na ozbiljan problem

Qualcommovi veliki planovi za servere i laptopove naišli su na ozbiljan problem

Qualcomm se nalazi pred tužbom koja bi mogla da mu sruši sve planove. 

ARM tuži Qualcomm i startap koji je ovaj proizvođač čipova kupio 2021. godine, tvrdeći da su narušili licence koje imaju za korišćenje ARM-ovog procesorskog dizajna i arhitekture.  Arm tvrdi da licence koje je dao kompaniji Nuvia, pre nego što ju je kupio Qualcomm, nisu validne pod novim vlasništvom.

Ako ARM dobije tužbu, Qualcomm bi vrlo verovatno bio primoran da uništi svaki proizvod koji koristi sporne licence – što bi bio ozbiljan udarac za kompaniju koja trenutno ima velike ambicije za desktop i serverske čipove. 

Qualcomm nije bio dovoljno tih u vezi sa svojm ciljevima ili ulogom koju Nuvia ima u celoj strategiji. 

Početkom godine, CEO Qualcomma je izjavio za TheVerge: 

„Čim sam imenovan na CEO poziciju, odlučio sam da kupimo Nuviu jer smo želeli da imamo najbolji CPU team na tržištu. Svi bi trebali da očekuju da će Qualcomm zauzeti lidersku poziciju kada su performanse u pitanju. Naš prvi proizvod trebalo bi da postane komercijalan u 2023. godini“. 

Sudeći po žalbi koju je ARM uložio, kompanija je 2019. godine dala licencu Nuvii po kojoj može da koristi procesorski dizajn, kao i da pravi sopstvene verzije koristeći ARM arhitekturu. ARM je ovoj kompaniji takođe pružio i znatnu i ključnu podršku za njen razvoj serverskih procesora. 

ARM svoj novac zarađuje kroz licenciranje proizvoda, kao i od proizvoda koji koriste njegovu tehnologiju poput NVIDIA uređaja sa ARM čipovima ili iPhonea koji koriste Apple Silicon. 

Problem je nastao kada je Qualcomm kupio Nuviu za 1.4 milijarde dolara. Iako je Arm poručio kompaniji da ne može da koristi postojeće licence bez odobrenja. 

Advokati tvrde da je Arm proveo više od godinu dana pregovarajući sa Qualcommom u vezi korišćenja licenci. 

A sada je očigledno da su svi ti napori bili uzaludni – Arm tvrdi da je ukinuo sve licence u februaru 2022. godine i poručio Qualcommu da ne može da koristi dizajn koji je kreiran uz njihovu pomoć. 

Međutim, ARM sumnja da je Qualcomm nastavio da dizajnira čipove uz pomoć spornih licenci, kao i da namerava da ih prodaje. 

Sa druge strane, Qualcommovi advokati tvrde da Arm nema nikakva prava, ugovorna ili bilo kog drugog tipa, da se meša u njihove inovacije, kao i da se nadaju da će sva prava koja Qualcomm poseduje biti potvrđena i na sudu. 

Oceni tekst

5
4 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima