20.02.2023. ·
3 min

Rivalstvo AI laboratorija se zahuktava: Da li je ovo nova svemirska trka?

HelloWorld
0
Rivalstvo AI laboratorija se zahuktava: Da li je ovo nova svemirska trka?

ChatGPT nije jedini kauboj u gradu  

S vremena na vreme neka tehnologija zaokupi svetsku pažnju. Najnoviji primer, sudeći po brbljanju u Silicijumskoj dolini, na Volstritu, u kancelarijama, redakcijama i učionicama širom sveta, je ChatGPT.  

Za pet dana nakon predstavljanja u novembru, AI četbot, kreiran od strane startapa po imenu OpenAI, privukao je milion korisnika, što ga čini jednim od najbržih lansiranja potrošačkih proizvoda u istoriji.  

Nedavno su oborili još jedan rekord, kada su za tri meseca premašili 100 miliona aktivnih mesečnih korisnika (MAU). 

Time je ChatGPT postao najusvojeniji softver u istoriji, pobedivši čak i TikTok ili Instagram. 

Microsoft, koji je nedavno uložio 10 milijardi dolara u OpenAI, želi moć koju ChatGPT nudi, koja uključuje generisanje teksta, slika, pa čak i video zapisa koji izgledaju kao da su ih kreirali ljudi, kako bi tu moć uneli u veći deo softvera koji prodaju. 

Google je 26. januara objavio rad koji opisuje sličan model koji može da kreira muziku iz tekstualnog opisa pesme.  

Međutim, investitori u kompaniji Alphabet, matičnoj kompaniji Google-a, strpljivo su čekali odgovor na ChatGPT.  

I sačekali su taj odgovor oko dva meseca, a ono što su dobili je Bard, četbot zasnovan na jezičkom modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Bardov cilj je da kombinuje širinu svog dostupnog ljudskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću lingvističkog AI modela. Za razliku od ChatGPT-a, on je u stanju da izvuče sveže podatke direktno sa veba i koristi ih za svoje odgovore. 

Međutim, Googleov odgovor na ChatGPT nije doživeo baš blistav početak nakon što je novi AI chatbot pružio pogrešan odgovor 

Pored toga, Baidu, kineski gigant za pretragu, navodno planira da u martu doda četbot svom pretraživaču, a nedavno je i kineska platforma za e-trgovinu Alibaba najavila da će i ona lansirati alat sa veštačkom inteligencijom sličan ChatGPT-u. 

Još uvek rano reći da li je ovaj “hajp” opravdan.  

Bez obzira na to u kojoj meri “generativni” modeli veštačke inteligencije, poput onog koji pokreće ChatGPT, transformišu posao, kulturu i društvo, oni već transformišu način na koji tehnološka industrija razmišlja o inovacijama i o istraživačkim laboratorijama koje, poput OpenAI-a i Google Research-a kombinuju procesorsku snagu velike kompanije i najblistavijih umova koje tržište ima da ponudi. 

Ne tako davno pojavljivanje najosnovnijih pretraživača donelo je tektonske promene ne samo u tehnološkoj industriji, već u čitavom svetu. 

Sada AI ponovo menja stvari, a velike korporacije nisu “jedini kauboji u gradu”. 

Startapi kao što su Anthropic i Character AI su izgradili svoje ChatGPT rivale. Stability AI, startup koji je okupio konzorcijum malih firmi, univerziteta i neprofitnih organizacija, stvorio je popularan model koji stvara slike na osnovu tekstualnog unosa. Slične stvari se dešavaju i u Kini. 

Ove rivalske laboratorije — bilo da su deo velikih tehnoloških firmi, povezane sa njima ili koje vode nezavisni startapi — učestvuju u epskoj trci za prevlast u oblasti veštačke inteligencije.  

Rezultat te trke će odrediti koliko brzo će doba AI-a svanuti za korisnike računara svuda — i ko će dominirati tom novom erom. 

Oceni tekst

5
11 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga