09.10.2017. ·
3 min

Senior programeri, gde ste?

Senior programeri, gde ste?

Kroz razgovore sa HR-ovima IT kompanija zaključismo da su seniori u nekoj zemlji nedođiji. Kad ih ugledamo, radujemo im se kao Deda Mrazu. Jedan senior vam neće konkurisati na oglas za posao. Zašto?

Tu, u HelloWorld ekipi, imamo internu šalu kako su seniori poput belih medveda. Zaštićena vrsta, retko viđena, pasivna po pitanju traženja/promene posla. Hrabro i ambiciozno se opredelismo da pođemo putem animiranja ove grupe IT-evaca.

hw_bear

Hajde prvo da se ispravim i definišem seniora. Za mene su seniori svi strava programeri, zaljubljeni u kod. Na našem servisu altTab smo takvog kandidata definisali kao osobu koja ima minimum dve godine relevantnog radnog iskustva ili iza sebe ima projekte koji garantuju njegov kvalitet i zalaganje. Stoga ću u nastavku teksta koristiti izraz „iskusan programer“ umesto „senior“. Zvuči seksi, a i jasnije determiniše našu ciljnu grupu.

Jesu li IT oglasi passé?

U proteklom periodu, tim sajta HelloWorld istraživao je domaće IT tržište i osluškivao potrebe kandidata i poslodavaca. Razgovarali smo face-to-face sa desetinama programera i HR-ova IT kompanija koje posluju u Srbiji. I jedni i drugi su se složili da dosadašnji način zapošljavanja u ovoj dinamičnoj struci nije adekvatan u svakoj situaciji. Većina kvalitetnih ITevaca koji imaju relevantno iskustvo u ovoj branši je vrlo pasivna po pitanju traženja posla.

via GIPHY

IT industrija se razvija neverovatnom brzinom i veoma je važno da tržište zadovolji potrebe pripadnika ove struke, kako bismo ih zadržali. Doprinos HelloWorld tima dolazi u obliku novog servisa, koji nastoji da dovede do poklapanja zahteva domaćih programera i onoga što poslodavci mogu da im ponude.

Tinder za programere

Nedavno sam čitala o Niketu Biswasu, software engineering manageru iz Facebooka, koji je mudro napucao svoj Tinder profil i time privukao svoju sadašnju devojku. Car.

E pa, isto to mi preporučujemo IT-evcima u našoj bazi. Opiši svoje dosadašnje IT iskustvo, navedi tehnologije kojima vladaš, nabroj projekte na kojima si radio, sertifikate. Međutim, ono što vidimo kao najveću vrednost ovog servisa jeste mogućnost postavljanja pitanja poslodavcima, kroz koja se ustvari postavljaju uslovi. Poslodavac koji ne može da ispuni tvoje uslove, neće te ni kontaktirati. A i ako te kontaktira, ti biraš prihvataš li zahtev ili ne.

profil3

Razmaženost?

S vremena na vreme nam upute pitanje „Puštate ih da postave kojekakve uslove i ne pristaju na manje od toga. Nije li to razmaženo?“ Odgovorno tvrdim – nije. Iskusan IT-evac će pre promeniti posao zbog zanimljivijeg projekta nego zbog beneficija u vidu sobe za odmor, wellness paketa, teretane, hrane itd.

Najčešće postavljana pitanja na altTabu od strane kandidata jesu: koje tehnologije i alate koristite, veličina tima, ima li seniora/mentora u timu, kako su timovi struktuirani, radi li se prekovremeno...

Često sam čula iz usta seniora „Prešao bih u drugu firmu zbog interesantnijeg projekta, za manju platu“.

Dobro, a juniori?

To što nam je fokus trenutno na IT-evcima sa više iskustva ne znači da smo početnike i juniore zanemarili. Šta više, broj oglasa na našem sajtu konstantno raste. Kao što rekoh, jedan senior je isuviše lenj i ušuškan (oprosti, nisam htela da budem tako gruba) da bi se prijavljivao na oglas. Ti, kao neko ko je tek zaplivao IT vodama si dovoljno ambiciozan, proaktivan i željan novog iskustva. Upornost. Praćenje novih trendova. Nove tehnologije. Samostalni projekti. Prakse. Citiraću jednog našeg korisnika: Iz ličnog iskustva, svakako ne škodi imati i sreće, ali rad, rad i rad, to je pravi put. Preuzeti inicijativu, učiti, informisati se, i uvek biti gladan znanja. Tom krilaticom se i sama vodim. You go, juniore!

S obzirom na to da sve što stvaramo, stvaramo za vas, volela bih da čujem šta ostatak domaće IT zajednice misli o ovom projektu… :) A ako imaš ortaka koji je prava osoba za našu bazu, ulepšaćeš mi oktobar ;) Klik na link.

Oceni tekst

3
26 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

3 komentara

Milos Milos 11.10.2017.
0
0

Moja najcesca pitanja poslodavcima i neki prioriteti su - kakva je organizacija firme i samog posla (agilno, hijerarhijski, haoticno...) - kakva je atmosfera u timu i odnosi medju zaposlenima - tehnologije - projekat - lova :)

Nikola Nikola 11.10.2017.
0
0

Jako mi se sviđa ova tematika. Imam donekle razrađenu ideju već 2 godine, ali nikako da mi stigne na red. Zato mi je jako drago da se neko bavi problemom, nadam se da će obe strane biti zadovoljne rešenjem :) Srećno!

Rajko Cvetkovic Rajko Cvetkovic 26.10.2017.
0
0

Tamara, moram da vam kažem da ste dosadni do bola. Molim vas da me skinete sa vaše email liste i ne šaljete vaše koještarije. Preko vas neću tražiti posao u to budite sigurni.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga