08.02.2023. ·
3 min

Srpski IT nastavio rast u 2022, kraj godine ukazao na početak krize

Srpski IT nastavio rast u 2022, kraj godine ukazao na početak krize

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji, nastavilo je da raste i 2022. godine, nedvosmileno pokazuju podaci sajta HelloWorld.rs, najveće domaće platforme za zapošljavanje IT kandidata.

Analiza našeg sajta pokazala je da kriza, zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koja je obeležila  2022. godinu,  nije imala  uticaj na rast srpskog IT tržišta. To se najbolje vidi na primeru broja oglasa koji su objavljeni na sajtu HelloWorld.rs. Tako je prethodne godine bilo objavljeno čak 23.000 oglasa za posao, što  je rast  od 27%  u odnosu na 2021. Primetan je i rast izvoza IKT usluga, koji je iznosio čak 2,38 milijardi evra u prvih 11 meseci 2022 prema podacima NBS-a, u odnosu na 1,71 milijardi u celoj 2021 godini.

Međutim, krajem godine zabeležen je  pad od 17% oglasa u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, a ovaj podatak ukazao je na opreznost poslodavaca pri zapošljavanju i uvod u očekivanu krizu zapošljavanja koja je vidljiva početkom 2023 godine.

Kraj godine ukazivao na usporenje zapošljavanja i moguću krizu

IT firme, zapošljavale su u drugom kvartalu 2022, daleko više radnika u odnosu na isti period  2021, pa su zabeleženi u pojedinim mesecima i rekordni rezultati.  Na primer,  u maju prošle godine,  na našem sajtu je broj oglašenih pozicija u IKT sektoru iznosio 2.150, što je čak 53% oglasa više u odnosu na isti mesec godinu dana ranije.

Ovaj trend se nastavio i tokom trećeg kvartala, što je ukazivalo da sukob u Ukrajini nema značajnije efekte na domaće tržište rada. Ipak, kako se povećavala neizvesnost na tom polju, tako je broj oglasa na sajtu HelloWorld.rs usporio trend rasta, te je krajem godine bilo i manje zapošljavanja u IT sektoru. Broj oglasa se pred kraj 2022. spustio na 1.400 objavljenih pozicija što je pad od 13% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Takođe, treba pomenuti i pojačanu aktivnost kandidata krajem 2022. što  se lepo oslikava u rastu broja konkurisanja u novembru od čak 27% u odnosu na 2021 godinu.

Za Javascript programere nema krize

Godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija nalaze se programeri sa poznavanjem Javascripta-a.

Pored toga, najatraktivnije tehnologije su još i Java, Python, C# i C++, kao i .NET i PHP.

Poslodavci su u 2022 godini najviše bili u potrazi za ovim IT stručnjacima:

1.       Frontend developer
2.       IT Help Desk / Support
3.       System Administrator / Engineer
4.       Java Developer
5.       .NET Developer

Često se može  čuti da seniora na IT tržištu Srbije nema ni za lek, a tu informaciju upotpunjuje podatak da se poslodavci u 2/3 oglasa okreću u potrazi za mediorima, odnosno kandidatima koji imaju između 2 i 5 godina relevantnog iskustva.

Najmanje poslodavci traže juniore pa je samo 12% oglasa bilo namenjeno  IT kandidatima početnicima ili sa malo iskustva.

Za razliku od njih, seniori su traženi u čak 24% oglasa na sajtu.

Domaći poslodavci uglavnom dobro ocenjeni, ali ima i negativnih komentara

HelloWorld.rs je platforma na kojoj svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva kandidata o radu u kompanijama, i njihov doživljaj sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i negativne strane rada.

Kandidati u IT-ju su uglavnom zadovoljni svojim poslodavcima, međutim ima i negativnih komentara. Najčešće zamerke koje IT stručnjaci navode su :

  1. Zastarela tehnologija
  2. Nezadovoljstvo projektima zbog njihove neatraktivnosti i nedovoljne kompleksnosti
  3. Mogućnost napredovanja
  4. Loša timska atmosfera
  5. Plate - juniori se žale da nisu adekvatne

 

Oceni tekst

5
6 glasova
Marko Vučetić Marko Vučetić

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

4 komentara

Junior dev Junior dev 08.02.2023.
21
3

Da, definitivno ću da se složim da su juniorima plate neadekvatne, odnosno male. Ne razumem zašto firme, i to većina njih, tako loše plaća juniore. Istina je da treba da učimo i da je potrebno dosta vremena da naučimo da bismo bili zaista produktivni kao i starije kolege, ali zašto nas malim platama kažnjavati zbog toga? Proces učenja je prirodan proces u svakoj firmi, kako za juniora tako i za seniora. Posle kada ti isti juniori nauče posao samo se pokupe i odu jer su toliko loše plaćeni i generalno loše tretirani po firmama da ne osećamo ni trunčicu privrženosti firmama koje su nam dale prvu šansu. Zbogom i hvala na svim tiketima, budućim kolegama dajte veće plate.

Product Product 13.02.2023.
7
15

Cesto su vam plate prevelike. Ono sto juniori ocigledno ne razumiju je sledece...mjesto na kom sjedite kosta ..Uz to stalno trosite vrijeme seniora na tutorisanje...Razumijete da kada se od vaseg ucinka odzmu sati koji su utroseni na vase tutorisanje (Seniorski sat je 50eur recimo..)...pa se doda trosak plate...seata...Saldo je cesto negativan tako da ste ne malo vremena cist trosak firmi. 

Senior Senior 14.02.2023.
9
2

Senior 50 evra sat? Pa to je plata od 8800 evra mesečno! Rekao bih dečko da ti pojma nemaš o čemu pričaš.

Alex Alex 16.02.2023.
6
1

Gotovo 90% plata za juniore se krece od 500-800 EUR sto je premalo za ono sto se trazi u vecini oglasa, nebitno da li je support, frontend, administracija. Previse tehnologija, previse posla, uglavnom bez mogucka napretka, premalo toga se dobija za taj novac. Ima svega par IT firmi u Srbiji koje nude dobre beneficije, a ne traze da budes rob za male pare, uglavnom su to strane firme. Cak ima oglasa za IT help desk sa platom od 40 hiljada dinara, da!!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima