01.07.2022. ·
3 min

Šta prelazak na univerzalne USB-C punjače u Evropi znači za Apple, a šta za njegove korisnike?

Šta prelazak na univerzalne USB-C punjače u Evropi znači za Apple, a šta za njegove korisnike?

Evropska unija najavila je da će od proizvođača elektronskih uređaja zahtevati da usvoje USB Type-C standard punjenja do jeseni 2024. godine. Ova odluka bez presedana će možda najviše uticati na Apple, čiji proizvodi – uključujući i popularne iPhone smartfone – koriste kompanijin poseban Lightning protokol konektora.  

Odluka Evropske unije primoraće tehnološku kompaniju iz Kupertina da počne da koristi sveprisutne USB-C  portove i konektore na svojim iPhone i AirPods uređajima koji se prodaju u EU. 

Nova pravila takođe zahtevaju da svi uređaji budu jasno obeleženi kako bi kupci mogli da identifikuju njihove sposobnosti punjenja i prenosa podataka i izbegnu situaciju u kojoj ne mogu da ih pune jer pri ruci nemaju kompatibilan punjač. 

„Kupci će takođe moći da biraju da li žele da kupe novi elektronski uređaj sa, ili bez, punjača, stoji u saopštenju Evropskog parlamenta. 

Mogućnost ljudi da kupuju proizvode sa, ili bez, kabla, mogla bi da im uštedi novac kratkoročno, ali bi mogla i da Appleu pruži isti izbor – da ne šalje punjače i kablove sa svojim uređajima. 

Ovo takođe ne znači da će Apple preći na USB-C standard širom sveta, iako brojni analitičari veruju da će to biti slučaj. 

„Apple pravi mnogo novca na dodatnoj opremi, kao i njegovi partneri koji prave Lightning kablove. Zato ne verujem da će ova direktiva označiti kompanijin prelazak na USB-C istog trenutka – sem ako na to ne bude primorana“, smatra Ryan Reith, predsednik Worlwide Device Trackers u istraživačkoj kompaniji IDC. 

Tržište na kom Apple sasvim sigurno neće odmah preći na novi standard (za kompaniju) jeste Amerika, ali će se to sigurno u nekom trenutku desiti – i to će definitivno biti dobra stvar za korisnike njegovih proizvoda. 

Direktiva koju je EU donela odnosi se na prenosive uređaje malih i srednjih dimenzija kao što su telefoni, tableti, slušalice, digitalne kamere, prenosive konzole i zvučnici koji se pune preko kabla. 

Laptopovi će takođe morati da budu modifikovani u periodu od 40 meseci nakon stupanja direktive na snagu. 

Odluka EU napokon je učinila da standardni punjač postane stvarnost u Evropi. Korisnici u EU su bili frustrirani činjenicom da se broj punjača i kablova koji moraju da koriste uvećava kupovinom svakog novog proizvoda.  

A sada će moći da koriste samo jedan punjač za sve svoje uređaje – što će im svakako uštedeti prostor i novac. 

Dobra stvar u vezi sa novom direktivom je i činjenica da će kupci biti jasno informisani i u vezi sa performansama punjenja svakog uređaja i tako biti u prilici da vide da li su njihovi postojeći punjači kompatibilni sa njim. 

Primera radi, sposobnosti USB-C punjača znatno se razlikuju od proizvođača do proizvođača, a pojedini proizvođači kablova, posebno oni u Kini, tvrde da korisnicima nude svestrani proizvod sa USB-C, Micro USB-C i Lightning sposobnostima, dok u stvarnosti on ne podržava mogućnost brzog punjenja. 

Nova pravila će takođe smanjiti i elektronski otpad jer će korisnici znatno duže koristiti svoje punjače na različitim uređajima, a to bi moglo da dovede do ukupne uštede od 268 miliona dolara na godišnjem nivou. 

I ne samo to, USB4, najnoviji USB standard, dozvoljava prenos podataka do 40Gbps, dok Appleov Lightning vrši prenos podataka brzinom do 480Mbps. 

Na kraju dana, odbijanje Applea da pređe na globalni standard, i korišćenje sopstvenog, više je bilo u vezi sa kontrolom perifernih uređaja, nego sa željom da se bude inovativan. 

Kompanija zarađuje veliki novac od perifernih uređaja, ali i licenci koje prodaje trećim stranama, ali sa stanovišta korisnika ovo će svakako biti promena u pravom smerom jer uskoro neće morati da dokupljuju dodatne kablove i punjače, već će moći da koriste bilo koji USB-C konektor. 

Oceni tekst

5
6 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Драган Драган 21.07.2022.
0
0

Занимљива идеја која се на чудан начин промовише... Лично, мислио сам да је пуњач она четвртаста стварчица у којој се врши претварање струје из градске мреже у ону која је потребна за пуњење неког уређаја. Сад испада да је то "усб ц"? Ок "усб ц" је конектор и ништа више, уколико сам пуњач није задовољавајућих спецификација значи да ћемо ипак морати да имамо више пуњача... Више пуњача значи и потреба за више каблова... Каблова лоје ћемо сада морати засебно да купујемо јер неће долазити са уређајем... И којом математиком је неко дошао до уштеде за корисника?

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga