01.09.2021. ·
5 min

Šta sve nove verzije macOS-a donose korisnicima Appleovih kompjutera?

Šta sve nove verzije macOS-a donose korisnicima Appleovih kompjutera?

Šta je sve Apple spremio i sprema za korisnike Mac računara?

Svakih nekoliko godina Apple odluči da ozbiljnije redizajnira svoj operativni sistem za Mac računare. I dok je macOS 11 Big Sur doneo korisnički interfejs koji ga je približio iOS i iPadOS verzijama, čini se da je to bila samo polovina onoga što je kompanija iz Kupertina spremila za Mac korisnike.

Apple je zaštitio naziv Mammoth 2013. godine, zajedno sa imenom Monterey, što sada daje jasnu sliku kako će se nova verzija Mac OS-a zvati – s obzirom na to da smo imali priliku da vidimo macOS 12 Monterey najavu u junu i koji se očekuje na jesen.

Neki od važnijih noviteta koje Monterey donosi su:

- Universal Control koji dozvoljava korisnicima da lako koriste iPad uz Mac računar tako što se tastatura i miš lako prebacuju sa uređaja na uređaj.

- Shortcuts app koju Apple naziva budućnošću automatizacije je deo tranzicije koja traje godinama. Aplikacije na Mac kompjuterima izgledaju slično onim na iPadu i možete da pravite nove prečice, pristupate postojećim i, najvažnije od svega, Shortcuts aplikacija je integrisana sa Spotlightom, pojavljuje se u Finderu i podržava multitasking.

- SharePlay uz FaceTime dozvoljava gledanje filmova i serija tokom FaceTime pozive, slušanje muzike zajedno, podešavanje zvuka kako biste čuli prijatelje preko muzike ili tona filma koji gledate.

- AirPlay po prvi put dozvoljava Macovima da postanu zvučnika, baš kao HomePod. Airplay omogućava vašem Macu da postane destinacija sa koje možete brzo da pustite sadržaj sa iPhonea na displej kompjutera.

I dok je Monterey bio značajan apdejt, nije bio sveobuhvatan kao Big sur, a uz glasine da nam uskoro stižu MacBook Pro laptopovi sa M1X čipovima, sve ukazuje na to da ćemo naredne godine videti veliku nadogradnju koja bi mogla da napravi jasnu granicu razgraničenja za Intel Macove i započne novu eru uz ARM macove.

Ozbiljna promena

Kada je Apple odlučio da se prebaci sa PowerPC čipova na Intel na Macovima 2005. godine, ceo proces završio je za samo godinu dana. Ali 2007. godine, Mac OS X Snow Leopard u potpunosti je odbacio podršku za PowerPC čipove, potpuno se prebacujući na Intel Macove.

Pandemija je definitivno usporila sledeću tranziciju sa Intel čipova na Apple Silicon, male su šanse da će Apple naredne godine prestati da podržava Intel čipove. Veće su šanse da će kompanija zadržati određene funkcije samo za Silicon Macove kako bi privukao korisnike da pređu na njih ne bi li iskoristili te prednosti, baš kao što je to polako počeo da radi sa Monterey verzijom.

Neke od funkcije koje će biti dostupne samo za Mac Silicon korisnike uključuju portret mod za FaceTime, posebne Mape, Siri sa podrškom za više jezika i Object Capture koji 2D slike pretvara u fotorealistične 3D objekte optimizovane za AR za svega nekoliko minuta.

Potencijalni noviteti koje bi Mammoth trebalo da donese

iOS i iPad integracija

MacOS u poslednje vreme konstantno pokušava da sustigne iOS. Primera radi, iPhone i iPad od 2013. godine imaju korisnu prečicu za meni pod nazivom Control Center, ona se na Macovima pojavila tek prošle godine.

Uprkos ovome, ostali noviteti koje je Monterey doneo nisu ekskluzivni za Mac računare i mogu se videti na iOS i iPadOS uređajima, pa su mnogi korisnici u njemu više videli osveženje, a ozbiljan apdejt.

Brojni koncepti koji se mogu naći na internetu za Mammoth nagoveštavaju značajnije apdejte kao što su Widgets and AppLibrary kako bi iOS and iPadOS korisnici lakše mogli da pristupe svojim aplikacijama i vidžetima u trenutku.

Potpuno je smisleno prebaciti ove funkcije na Mac. Ako koristite Launchpad, to je slično biranju aplikacija unutar foldera u iOS-u, ali u zavisnosti od toga da li koristite iMac ili MacBook, njegova veličina bi mogla da bude ogromna.

Uz AppLIbrary, ovo bi se svelo na jedan folder koji bi mogao da se proširuje na različite setove foldera, baš kao što je to slučaj sa iPadOS 15.

TvOS

AppleTV radi na modifikovanoj verziji macOS-a pod imenom tvOS. Zato je sasvim prirodno da aplikacije napravljene za tvOS budu dostupne na Apple Silicon Macovima, pa samim tim možemo da očekujemo njegove brojne elemente uključunene u novi operativni sistem.

Apple Clips

Apple clips je postao zaista koristan alat za pravljenje videa sa specijalnim efektima na iPhone i iPad uređajima. Samim tim, Clips bi bio odličan dodatak Mac liniji kako bi mlađe generacije upoznao sa montažom i editovanjem videa zahvaljujući prostijem interfejsu i zabavnim efektima.

Nova platforma za vremensku prognozu

Nova aplikacija za vremensku prognozu koja dolazi uz iOS 15 je odlična i predstavlja prirodnu evolucju prethodnog dizajna koji je predstavljen 2007. godine sa novim animacijama, suptilnijim kontrolama i brojnim novim funkcijama. Sve ovo bi izgledalo još bolje na iMac ekranu.

....i Macovima je potrebna generalka s vremena na vreme

Ovo je priznao i sam Apple. Macovi nisu 100 odsto bezbedni kada su u pitanju virusi i druge ranjivosti. Macovi su svuda i danas su značajno ozbiljnija meta.

Sve ovo ukazuje na potrebnost aplikacije za održavanje koja bi se brinula o bezbednosti računara i koju bu Apple sam napravio, umesto da se korisnici oslanjaju na rešenja drugih kompanija kao što je Malware Bytes.

Ovakva aplikacija bi trebalo da ponudi tri ključna rešenja:

- Deep Clean bi tražio duple fajlove, stare fajlove koji su bekapovani i sve drugo što je zapravo nepotrebno i što bi moglo da oslobodi sistemske i druge resurse.

- Safety Check bi skidao baze poznatog malwarea i potom pretraživao Mac za bilo koje fajlove koji se sa njima poklapaju. Po pronalaženju, Safety Check bi neutralisao pretnju, ili odmah preporučio pomoć Genius Bara.

- Tune Up bi bio zadužen za oslobađanje RAM-a i eliminaciju nepotrebnih sistemskih procesa.

Oceni tekst

4
20 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima