09.06.2021. ·
2 min

StackOverflow prodat za 1,8 milijardi dolara

StackOverflow prodat za 1,8 milijardi dolara

Stack Overflow je web sajt sa pitanjima i odgovorima za iskusne programere ali i početnike. Jeff Atwood i Joel Sploski pokrenuli su ovaj web sajt 2008. godine. Bogat je različitim temama koje se tiču programiranja, a glavni sadržaj su pitanja i odgovori. Svaki programer, sistemski administrator, programer mobilnih aplikacija ili programer video igrica ima otvoren prozor na pretraživaču koji vodi baš ka ovom sajtu.

Ko je kupio StackOverflow

Prodat je najpopularniji sajt za copy/paste sadržaja za programere. Wall Street časopis izveštava da će Prosus koji je primarni deoničar kineskog gaming mega CO / WeChat developera, Tencent, kupiti Stack Overflow za 1,8 milijardi dolara.

Prosus možda nije ime koje svi prepoznaju ali je međunarodna gigantska kompanija koja u svom vlasništvu ima i južnoafrički Naspers. Matična kompanija, Naspers, je 2001. godine kupila 46,5% udela u Tencentu za 32 miliona dolara. Ranije ove godine prodali su udeo od 2% Tencenta za skoro 15 milijardi dolara.

 

Osnivači Stack Overflow-a

Suosnivači Stack Overflow-a Jeff Atwood i Joel Spolski podelili su sledeće ubrzo nakon objavljivanja vesti:

Jeff AtwoodJoel Spolski

Spolski je u svom blogu na svom ličnom sajtu napisao:

“Danas nam je drago da najavimo da se Stack Overflow pridružuje Prosusu. Prosus je investicijska i holding kompanija, što znači da je najvažniji deo ove najave da će Stack Overflow nastaviti da radi samostalno, sa potpuno istim timom koji je njime upravljao, prema potpuno istom planu i tačno iste poslovne prakse. Ne očekujte da ćete videti velike promene ili neprijatne „sinergije“. Posao prelivanja StackOverflow-a i dalje će se fokusirati na doseg i relevantnost i StackOverflow za timove. Čitava kompanija ostaje na mestu: sada samo imamo druge vlasnike.“

Po izjavama osnivača Stack Overflow-a nista se neće promeniti u samoj strukturi i radu web sajta pa ni u načinu na koji će korisnici nastaviti da koriste sadržaj, a na nama ostaje da pratimo situaciju i da se u to uverimo sami.

Oceni tekst

4
52 glasa
Tamara Dragićević Tamara Dragićević

Teži stalnom usavršavanju, rad na sebi je ključ svakog uspeha. Zaljubljenik u pisanu reč. Studentkinja književnosti koja je slučajno uplovila u IT svet i dopalo joj se.

1 komentar

dragoslav bekic dragoslav bekic 09.06.2021.
0
0

za koliko??!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga