27.04.2022. ·
2 min

Sve promene koje bismo mogli da očekujemo kada Elon Mask kupi Twitter za 44 milijarde dolara

Sve promene koje bismo mogli da očekujemo kada Elon Mask kupi Twitter za 44 milijarde dolara

Bord direktora Twittera složio se preuzimanjem kompanije od strane Elona Maska u vrednosti od 44 milijarde dolara. Mask, koji je pre manje od dve nedelje napravio ovu šokantnu ponudu, tvrdi da je to učinio jer društvena mreža ima „ogroman potencijal“ koji planira da oslobodi. 

Sudeći po njegovim rečima, Twitter posle preuzimanja očekuje serija promena, od olakšavanja restrikcija koje se tiču sadržaja, do eliminisanja lažnih naloga. 

„Sloboda govora je temelj svake funckionalne demokratije, a Twitter je digitalni trg na kom se debatuje o vitalnim temama za čovečanstvo. Želim da Twitter učinim boljim za sve uvođenjem novih funkcija, otvaranjem algoritma za sve kako bi se povećalo poverenje, eliminisanjem spam botova i verifikacijom svih ljudi“, izjavio je. 

Ponuda Maska stiže u trenutku kada se Twitter nalazi na udaru političara i regulatornih tela zbog sadržaja koji se pojavljuje na njegovim stranicama, a posebno se izdvajaju lažne informacije koje dolaze sa svih strana političkog spektra. 

Možda najkontroverzniji potez društvene mreže u poslednje vreme bilo je blokiranje bivšeg predsednika SAD i možda najmoćnijeg korisnika, Donalda Trampa, kako bi se sprečilo „podsticanje na nasilje“. 

Da li Mask može da promeni stvari? 

Nakon preuzimanja, koje bi trebalo da bude finalizovano do kraja godine, deonice Twittera biće uklonjene sa berze, i kompanija će preći u privatno vlasništvo. 

Mask veruje da će mu ovaj potez pružiti slobodu da napravi promene koje želi. 

Među najzanimljivijim se izdvajaju duži postovi i mogućnost njihovog menjanja nakon objavljivanja. 

Ono što se je posebno interesantno, jeste tvrdnja Maska da ga ne zanimaju ekonomski aspekti kupovine, što je za Twitter i njegove korisnike dobra stvar, jer se društvena mreža suočava sa stagnacijom profita i broja korisnika. 

Trenutno nije poznato ko će voditi kompaniju, a trenutno je na čelu Parag Agrawal, koji je ovu funkciju preuzeo od ko-osnivača Džeka Dorsija prošlog novembra. 

Ipak, velike su šanse da će doći do ozbiljnijih promena, jer se u jednom od dokumenata ponude nalazi Maskova poruka bordu direktora u kojoj stoji da nema previše poverenja u rukovodstvo. 

Preuzimanje brzinom svetlosti 

Maskovo targetiranje Twittera desilo se neverovatnom brzinom. Početkom parila je objavljeno da je postao najveći deoničar sa ulogom od 9.2 odsto. 

Potom je pozvan da se priduži bordu direktora, ali je odbio ponudu, nakon čega je dao iznenadnu ponudu 14. aprila. 

Twitter je pokušao da se odbrani od preuzimanja, pretnjama da će sprečiti da bilo ko dođe do 15 odsto vlasništva, ali je ovaj stav smekšan nakon detaljnijeg uvida u detalje Maskove ponude. 

Mask je obezbedio finansiranje u visini od 25.5 milijardi dolara, i preuzeće vlasništvo u kompaniji za 21 milijardu dolara. 

Bord direktora je jednoglasno podržao ovu ponudu, koja će sada biti prosleđena deoničarima na glasanje. 

 

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga