11.12.2015. ·
3 min

Umesto novogodišnje čestitke

Umesto novogodišnje čestitke

Još samo malo i ulazimo u novu 2016. godinu!  Sa novim ambicijama, novim željama, novim ciljevima i novim planovima. Kraj godine je idealno vreme za analizu svoje karijere, za učenje na svojim greškama i za korak napred. Ako čovek sebe posmatra kao osobu koja ima slobodnu volju i mogućnost da pravi izbore, onda je svaki dan prilika da se učini ono što smatramo da je dobro i vredno  za nas.

U potrošačkom vremenu u kom živimo, karijera je zauzela visoko mesto u životnim prioritetima. Uspešnom karijerom mi uspešno opslužujemo sistem koji nas okružuje. Vreme novogodišnjih praznika je idealno vreme da čovek razmisli o sebi kao o celini, postavljajući pitanja i tražeći u sebi odgovore. Dobra vest je da rešenje uvek postoji, ako ima ko da ga potraži.

Odakle početi?

Pitanje koje fokusira naše kapacitete ka ostvarivanju ciljeva je – Šta je najvažnije da postignem u 2016. godini? Kako da otkrijete šta je vama najvažnije? Imamo najmanje dva prvaca: šta me najviše muči (neophodno je da to prevaziđem da bi krenuo napred), šta najviše želim (ukoliko bi to ostvario sve bi se podiglo na sledeći nivo).

Budite spremni! Očekujte odricanje, trud, napor ali i na kraju radost. Ostvarenje ključnih ciljeva u životu svakog od nas traži posebne iskorake. Kako to znam? Delimično iz iskustva, delimično introspektivnim uvidom. Da je to deo ostvarenja svakodnevnom rutinom, već bi se tu nalazilo.

Svakako da izalazak iz komfora u promenu nije ušuškan, ali ubrzo izazov počinje da prija i otvaraju se novi vidici.  Sve što nas okružuje reflektuje nas same. Promene da bi se pokazale spolja, kao deo našeg okruženja, prvo moraju da se pokažu u nama.  Unutrašnji razvoj ima svoju lepotu, sa jedne strane obogaćuje osobu iznutra, poručuje joj da istraje i da ne traži nagradu samo spolja, već i u sebi.

Zašto uopšte pričam o iskoraku i promenama? Poslednjih meseci do mene dolaze informacije  da nije baš u svim programerskim firmama tako sjajno kao što se predstavlja. Čujemo da ima mikro menadžmenta, neprespavanih noći jer projekat kasni, nepriličnog ponašanja u vidu nepoštovanja ličnosti i dostojanstva. Kako rešiti ovakve situacije? Pružiti otpor ili izaći iz te priče; ako iko u našoj zemlji ima mogućnosti promene  to su zaposleni  u  IT industriji koji stvarno  imaju  šta da izaberu. Ima odličnih IT firmi, koje se uklapaju u ono što vi želite. Dvadeset prvi vek je. Sve je globalno dostupno, nemojte dozvoliti da živite onako kako ne želite.

I zato, zasucimo rukave i krenimo u ono što nam ne prija da bi došli do onoga ka čemu iskreno težimo. Svako od nas može bolje, može dalje, ako nastavi da se trudi, radi i menja uglove sagledavanja. Nekada je potrebno promeniti celu paradigmu da bi se napravio iskorak u rešenje. Čovek je vrlo sposoban, da opstane, preživi, prilagodi se i promeni se.  I zato, definišite šta želite od sebe poslovno u 2016. godini i počnite da radite na tome. I to je to. Sve ostalo su varijacije na temu :)

Puno uspeha u poslu u 2016!

Oceni tekst

3
1 glas
Sandra Prvulović Sandra Prvulović

<a href="https://www.linkedin.com/pub/sandra-prvulovic/14/b8b/406">Sandra</a> je ekspert u IT regrutaciji, organizacionom razvoju i menadžmentu ljudskih resursa. Posebno zainteresovana za kreiranje HR brenda u softverskoj industriji. Slobodno vreme provodi u prirodi sa porodicom.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga