22.02.2021. ·
10 min

Web development – kodiranje ili "drag and drop" izrada

Web development – kodiranje ili "drag and drop" izrada

Izrada sajta za nekoga može biti prilično lak zadatak, ukoliko se koriste različiti CMS builderi za izradu, proces je prilično jednostavan i brz, jer ne zahteva mnogo vremena za pravljenje i brzo se postavlja da bude "živ". U poslednje vreme je velika ekspanzija veb sajt buildera, pogotovo na WordPress platformi i zbog toga se često stvara stereotip da je izrada sajta jednostavna i brza i da nema tu mnogo mudrovanja i gubljenja vremena. Veliki broj ljudi se vodi ovom logikom i još ako je nešto pročitao o web developmentu, odmah postaje stručnjak koji zna sve. Jedna stvar se "ne vidi" u ovoj logici, a to je određeno ograničavanje u samoj izradi.

"Besplatan" sajt očas posla

Ok, otvoriće WordPress sajt, videće varijantu besplatnog sajta (jako primamljivo), čak će videti i da može da skine na svoj kompjuter Wordpress CMS. "Ma super, šta ima da se plaća sajt", može on to sve sam, besplatno. Na redu je kako da namesti da "crta" sajt i vidi brzo plodove svog mukotrpnog rada, pa kad to nekako uspe (ako je dovoljno uporan), onda dolazi u situaciju da bi voleo da promeni neku sekciju da izgleda drugačije, specifičnije, da se razlikuje od drugih sajtova. Ok, može, otići će opet na Google, pretražiće određene sajtove i posle 3 sata istraživanja kako da izradi svoju zamisao, videće da mora da plati punu licencu page buildera. Ok, odustaće od toga, može se i bez toga, neka ga tako. Sledeći korak je kako da ovo "čudo" što je napravio, postavi na neki www… Opet nailazi na problem, ali to se mora tako, ajd’ sad!

Naći će neki servis za prodaju domena i zaobići će .rs domen jer košta više od .com domena. Možda će čak i uzeti .io - prilično je jeftin iz nekog razloga. Možda xyz… Dobro, nabacio je domen. Šta sad? Zakupio je www.mojbesplatnisajt.xyz, ali sajt nije vidljiv, piše nešto tamo bad gateway. Ček, naći će on rešenje, uporan je dečko, na kraju krajeva, hoće besplatan sajt.

Saznao je da mu treba host za ležarinu, dođavola, mora da se plati. Aj dobro, plati on neku najjeftiniju varijantu share hostinga (nema pojma šta je kupio) i sad kako dalje? Ovde mnogi odustaju, ali oni uporni nastavljaju dalje i nekako nabodu da instaliraju Wordpress na taj host. Kupio je najbolji host paket na svetu jer ima Wordpress instalaciju besplatno. Entuzijastičnom pretragom na Youtube provalio je kako da podigne Wordpress sajt, svaka čast stvarno, i sajt je živ. Nazove sebe web developerom.

SEO

Niko ne vidi taj sajt, niko ne dolazi, moraće nekako da se reklamira, ima i tamo neki SEO. Čuo je da može da plati Googlu, Facebooku i Instagramu da mu reklamiraju sajt. Nevolja je što mora da se plati. Na kraju svega toga, posle mesec dana provalio je da je besplatan sajt živ i vidljiv, ali da to besplatno ipak nije baš toliko besplatno. Ali dobro.

Sad može da menja sve što hoće i odluči da mu treba neki vid newsletter funkcije, što podrazumeva kontakt formu i cela ta funkcionalnost. Naći će besplatni plugin koji će instalirati i srediti stvar. Hmmm, ne izgleda kako bi voleo, nema mogućnost integracije sa određenim email klijentom… Sine mu rešenje, page builder ima to u sebi… Klik – tras… Mora da se plati. Sledi frustracija propraćenom rečenicom: "Izem ti WordPress, sve mora da se plati!".

Poenta priče je sledeća: koliko god lepo zvučalo "besplatan sajt za vaš biznis", nije sve baš tako slatko na prvu loptu. Ograničenje je veliko u tom smislu, ali je to njihov način da ti izmami lovu iz džepa za određenu stvar koju želiš da podesiš na sajtu. Na kraju, neko je uložio svoje vreme i znanje u izradu tih plugin-a. Posle ćeš da se češkaš iza ušiju jer ćeš sa dragom morati da krckaš kokice na kauču uz film, umesto da je vodiš u bioskop, jer si potrošio svu lovu na besplatan sajt. Jedna stvar se ne uzima u obzir kad je ova tema u pitanju, a to je najskuplji resurs koji je utrošen - vreme koje ne možeš da vratiš.

Sa kodiranjem veb sajta, nemaš taj problem. Možeš da ubaciš na sajt šta hoćeš, možeš da napraviš da izgleda kako hoćeš, možeš da ga lansiraš na Mesec ako hoćeš, ali moraćeš da platiš nekog nindžu da ti odradi sve to, za verovatno kraće vreme nego što si ti utrošio na celokupnu izradu, uz verovatno manje love (zavisi od slučaja do slučaja) nego što si potrošio na ležarine, domene, plaginove i slično. Pomenuti bioskop sad postaje opcija :D.

Realna slika o izradi veb sajtova kod nas, najbolje opisuje sledeći real life scenario, koji se iz mog iskustva, javlja najčešće (sa sitnim varijacijama na temu, razume se).

Dok su u Evropi ili u Americi cene izrade običnih sajtova kao kod nas cena polovnog automobila (da ne pominjem online shop), kod nas se dovodi u pitanje isplativost bavljenja ovom vrstom posla. Freelance varijantu neću ni pominjati, tek po koji freelancer koji ima sreće da "nabode" dobar dil (ako je preko grane), može da se osevapi, eventualno uspe da iskamči dugoročnu saradnju. Ima ih, može da se nađe po neki, čak i da se pročita o iskustvima dolaska do takvog angažmana, ali su retki. Svaka čast njima i čestitam im na tome. Da se vratimo na scenario…

Iz ugla klijenta (čitaj biznismena)

Poslednji put kad sam bio u N(j)emačkoj, svi pominju da su na sajtu videli, našli, saznali to nešto. Provalio sam da mi treba veb sajt. Moram da pratim trendove, ipak, Evropa je to, oni sigurno znaju, a i piše o tome na Guglu. Ok, angažovaću nekoga da mi to napravi, to nije skupo i brzo ću imati svoj sajt koji ću moći da pokažem svima. Aj da bacim pogled na Guglu šta se nudi. Ne bi trebalo puno da košta, Nema tu mnogo filozofije. Ok, tražim "Jeftina izrada sajta". Uuu, ovi su napravili sjajne sajtove, 'oću i ja jedan ovakav, kontaktiraću ih...

- Pozdrav, video sam na vašem sajtu da pravite super sajtove, pa me zanima šta mi je sve potrebno i koliko to košta?

Developer:
- Pozdrav i vama, moram da vam postavim nekoliko pitanja o vašoj ideji za sajt. Najpre, kakva očekivanja imate od sajta, da li hoćete da predstavite vaš biznis na netu ili hoćete određene funkcionalnosti na sajtu, kao što je na primer prikupljanje i predstavljanje nekih podataka, analiza, možda želite veb prodavnicu ili nešto slično?

Sav zbunjen pitanjem čovek odgovara:
- Ma jok bre, hoću samo sajt koji izgleda moderno i ultra dobro, da predstavim svoj biznis, evo na primer, kao ovaj na vašem sajtu!

- Ok, nije problem. Još samo jedno ključno pitanje: Da li vi želite da radite i održavate taj sajt u smislu da ubacujete i menjate tekst ili dodajete slike ili slično? Pitam vas to da bih znao koji pristup u izradi da primenim, jer ako hoćete vi da se bavite sajtom i održavate ga, da vam izradim onda u nekom od CMS jer je lak za korišćenje, ako niste developer – što pretpostavljam da niste...

- Ma da, ja bih to radio. Nije to ništa komplikovano, mogu ja to. Neću da plaćam nekoga za to. Kažite mi, koliko će to da košta?

- Ok. Početna cena izrade je od 300 evra, varira od vaših zahteva i želja oko funkcionalnosti.

- 300 evra?! Jes ti lud, za sajt 300 evra?! Ma daj, šta tu ima mnogo da se mudruje, tebi je to posao, ti to odradiš za 5 minuta. Čuj 300 evra!!! Halo?! Jesi li tu? Prekinu se veza. Nazvaću ponovo. Ne javlja se. Ma sad ćemo nekog drugog da pozovemo.
Aj da vidimo sa ovima... Piše da imaju dosta iskustva i da znaju sve da naprave. Vidi sarađuju sa Majkrosoftom, Guglom, Skajpom, Airbnb... Ovi su sjajni, sa njima ću da sarađujem.

- Poštovanje, želeo bih da napravim sajt za moju firmu. Kol’ko će to da me košta?
- Pa u zavisnosti od toga šta želite od sajta, ali početna cena je od 600 evra. Cena zavisi od vaših zahteva.
- 600 evra?! Pa ovi su mi prethodni tražili upola manje. Što to toliko košta, to je samo sajt, to vam ne treba ni jedan dan da završite?
- Nije to baš tako gospodine, proces izrade je malo kompleksniji. Kontaktirajte onda prethodne koji su jeftiniji od nas ili pokušajte da pronađete još jeftinije ako ima neko da vam napravi za 50 evra.
- Nego šta ću nego da nađem za 50 evra. Čuj 600 evra! Ne rastu pare na drveću! Halo?! Jeste li tu? Ma angažovaću ja Bakija iz kraja, čuo sam da on zna to da napravi. Častiću ga 50 evra i to je to.

Istina je negde tamo...

Ovakav scenario je čest i ne postoji tako nešto kao "besplatan sajt". O ovoj temi može da se priča mnogo, ali lično sam imao ovakva iskustva gde mi prvo izdeklamuju kako postoji WordPress koji je besplatan, pa se samo teme instaliraju i to je to, pa onda postoji tamo negde neko ko pravi sajt jeftino (tipa za 50 evra max), kako to nije ništa komplikovano i slično. Neverovatan mi je momenat gde se svi hvataju za tih famoznih 50 evra za sajt. To nisam uspeo da ukačim zašto baš 50, zašto nije recimo 35 i odakle dolazi ta cifra?

U svakom slučaju, to su klijenti koji se hvale dnevnim pazarom od preko 100k dinara, prodajom na mesečnom nivou od preko 2 ili 3k evra, od proizvoda koji košta ko pola automobila i slično, jer su dobri biznismeni, dobre gazde koji znaju posao. Postoje i ovi drugi razume se, koji kapiraju celu priču malo drugačije da ne kažem razumnije, ali generalno stanje na našem tržištu što se tiče web developmenta nije baš najsjajnije. Doduše, ide u pozitivnom smeru, pa dolazi do nekih sitnijih promena, ali... Daj šta daš.

Zbog postojanja "drag and drop" veb sajt bildera i njihovom promocijom kako su besplatni ili jako povoljni, stanje na tržištu kod nas je tragikomično kao što se može videti iz priloženog, ali činjenica je da u Srbiji većina biznis ownera ne zna koje beneficije donosi digitalni marketing (marketing generalno) kao ni tehnološki razvoj. Samo inostrane firme ili naše veće kompanije ulažu u marketing i IT sektor, eventualno u sektor istraživanja, gde je to kod nas misaona imenica.
CMS izrada veb sajtova nije loša, da se razumemo. Donosi određene pozitivne stvari biznis owneru, prvenstveno u lakoći izrade što se direktno odražava i na samo vreme izrade, ali kao što sam napomenuo, ima ograničavajuće faktore. Ukoliko nema potrebe za nekim drastičnim promenama ili budućem razvijanju određenog sajta ili aplikacije, ovaj pristup izradi je sasvim ok i poželjan.

Ukoliko se stvara potreba za razvojem aplikacije ili sajta određenim funkcionalnostima ili po prirodi posla postoji potreba za rastom aplikacije, cms drag and drop varijanta nije poželjna. Nevolja je što se misli da se lako i brzo izrađuju ovakvi large scale sajtovi i aplikacije, a sve proističe iz neznanja o celokupnom procesu.

Hoćemo softver za juče, ili hajde, može i sutra da se isporuči, jer je to lako napraviti, samo se iščuka po tastaturi i to je to. Ne kažem da je ovo slučaj kod većine naših ljudi, biznis ownera, firmi ili štagod, ali stvoren je taj stereotip da to sve nije vredno truda, para i vremena, pa samim tim stanje na tržištu u ovoj sferi IT nije baš veselo.

Verujem da nisam jedini sa ovakvim real life iskustvima sa klijentima, mislim da bih mogao da napišem esej o različitim situacijama koje sam doživeo, kako samostalno, tako i u radu sa timom, gde se može svrstati u sekciju komedije.

Menjaju nam se zakoni u IT (posebna priča), dolaze novi igrači na tržište, generalno, ekonomija jača u sektoru tehnologije, jer najviše izvozimo naše znanje i proizvode u inostranstvo.
Ne mogu precizno da dam mišljenje koliko je development održiv kod našeg preduzetnika i da li će u jednom momentu drag and drop izrada sajta pregaziti izradu kroz suvo kodiranje i implementaciju, puno je faktora koji utiču na to i ostaje nam da vidimo, ali meni lično, draže je da izrađujem od nule neki sajt ili aplikaciju koristeći određene tehnike, stackove i tehnologije, nego da se upuštam u drag and drop izradu.

Oceni tekst

5
40 glasova
Ivan Kuzmanović Ivan Kuzmanović

Običan i opušten lik, technology freak. Čovek koji kad ode u šoping po odeću (ili bilo šta drugo), vrati se sa nekim tech gedžetom ili komponentom za PC. Bavi se web programiranjem, trenutno kao frontend developer, sa ciljem da se lagano prebaci u fullstack kad se poklope sve kockice u glavi. U slobodno vreme kad ne ispija piva sa društvom, čita knjige, tech blogove, gleda filmove, serije, šeta uz reku i, naravno, gejming do kasno u noć.

2 komentara

Dragan Dragan 27.02.2021.
0
0

Zanimljiv članak i moram da primetim da se jedna važna tema široko preskače a po mom mišljenju je možda i ključna a to je novac i naša slaba ekonomska situacija zamislite sad neko želi sajt a vi mu kažete cenu od 700-800e a on plaća dva čoveka za te pare plus poprilična nepoverljivost ka onlajn kupovini i dalje je to na niskim granama a sad zamislite to u Nemačkoj 1000-2000 ili više evra sajt nikakav problem mi nikako da shvatimo da prosečan, pošten poslodavac a ima i takvih muku muči sa dnevnim troškovima a kamoli ulaganja a realno možda 15-20 posto manjih firmi može sebi ovakvu uslugu priuštiti a o aplikacijama da ne pričam. Za naš IT sektor je ključno i najbitnije što je to izvozni proizvod tačnije uglavnom su inostrani klijenti pa su i plate veće i bolje a od domaćih apsolutno ne bi mogli da živimo. Mislim da smo jedna od retkih zemalja u Evropi gde se IT stručnjaci posmatraju kao neka viša kasta da ne kažem sekta jer je velika nesrazmera u primanjima u odnosu na ostatak populacije na zapadu je to normalan posao malo više ili jednako plaćen kao i sve drugo.

Miki Miki 05.03.2021.
0
0

Sa strane nekoga koji pruža usluge pravljenja sajtova sigurno je sve ovo frustrirajuće.Medjutim cela it industrija ide ka pojednostavljenju stvari,što je i normalno.Izrada sajta bila je nekada veoma zahtevna.Pa i danas ozbiljni sajtovi sa recimo e prodavnicom traže prilično rada,ali napraviti sajt za "običnu" prezentaciju,gde ga većina postavi i skoro nikada ne ažurira,je druga priča.Nisam programer ali sam na neki način u it sektoru.Pre 7-8 godina postavio sam cilj izrade sajta za sopstvenu firmu.Postavio sam uslove.Da bude atraktivan,besplatan za izradu i besplatan domen,lagan za izradu i ažuriranje.Drag and drop obavezno.Da ima sve što i bilo koji moderan sajt.Da li ovako nešto postoji?Na sreću postoji i posle svih ovih godina prezadovoljan sam rezultatom kao i SEO primenom.Iskače na 4oj strani pretraživača i mnogi ozbiljniji sajtovi su iza njega.Možda je to za neke loš rezultat,ja sam zadovoljan.Za izradu sajta sam u startu utrošio oko 7-8 sati,uglavnom na pripremu teksta i slika.Na kraju ću vam napisati gde to ima.Sajt builder je weebly.com.Naravno nisam ga našao odmah.Isprobao sam više od 10 buildera ali je ovaj extra,mada je solidan i Vix. Verujem da bi programeri imali masu primedbi na ovakav pristup stvari,ali ja sam prezadovoljan efektom i upotrebljivošću.Najveća dobit je u tome što sami pravite sajt i menjate ga prema svojim potrebama i afinitetima.Medjutim nikada nisam to koristio niti bih koristio za izradu za nekog drugog.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima