22.09.2020. ·
4 min

Zašto ići u Švedsku, kad Švedska može da dođe u Suboticu

Zašto ići u Švedsku, kad Švedska može da dođe u Suboticu

Završiš fakultet, stekneš konkretna i praktična znanja, strpaš diplomu u ranac, pasoš u džep i pravac Švedska! To je otprilike razmišljanje prosečnog akademca u Srbiji. Već vidi sebe na severu Evrope kako rodbini i prijateljima na pitanje kako im je gore odgovaraju onim starim izlizanim fazonom - jeste ladno, ali standard.

Međutim, Milan Bjekić nije odabrao taj tipičan put. On je nakon završenog fakulteta odlučio da ostane u rodnoj Subotici i umesto na severu kontinenta sa Šveđanima sarađuje na severu Srbije.

Tu saradnju je započeo pre dve godine kad je švedska tehnološka firma Auxality otvorila predstavništvo u ovom gradu, a on već imao opipljivo iskustvo u radu sa stranim kompanijama. Svidela mu se ideja suosnivača George Sallfeldt-a da se od Subotice napravi novi IT centar i zajedno su započeli ostvarenje tog sna.

Umesto da ti odeš u Švedsku, Švedska je došla kod tebe?

- „Auxality“ je u Srbiju došao pre malo više od dve godine, a ja sam u kompaniju stigao koji mesec kasnije, odnosno bio sam treći zaposleni u firmi, što sa ponosom ističem. Za to vreme smo podizali kompaniju, trudili se da rastemo i trenutno imamo više od deset zaposlenih, a taj broj se konstantno uvećava - kaže Milan za HelloWorld.

„Auxality“, kompanija koja pruža šansu mladima

Nisi, dakle jedini kojem se svideo „Auxality“ model poslovanja?

- Subotica je grad koji ima ogroman potencijal kad je IT industrija u pitanju. Iako nije velika kao Beograd ili Novi Sad, ovde postoji oko 200 firmi koje se bave ovom industrijom, među njima je i „Auxality“. To je švedska kompanija koja ima kancelariju u Subotici i koja je vezana za švedsko tržište. Nedavno smo zaposlili troje novih radnika, koji su svršeni studenti Više tehničke škole i Ekonomskog fakulteta, a čiji se pogledi na industriju poklapaju sa našima.

Kakvi su to pogledi?

- Poseban akcenat se stavlja na međusobne odnose unutar firme. Zaposleni imaju besplatne termine za rekreaciju, fleksibilno radno vreme koje petkom traje 60 minuta kraće, družimo se i van posla, posebno kad nam u goste dođu kolege iz Švedske, a identična je situacija i kad mi odemo kod njih. Obezbeđena su stručna usavršavanja u zemlji i inostranstvu, zaposlenima se pruža šansa za brz napredak, privatno zdravstveno osiguranje... Kompanija trenutno radi isključivo programe za finansije i fondove u Švedskoj, ali vrlo brzo ćemo proširiti poslovanje i na logistiku i entertainment, odnosno industriju zabave, što pruža velike mogućnosti za napredak.

Subotica pravo mesto za rad u IT industriji

Koliko si ti napredovao za ove dve godine?

- „Auxality“ je najpre bio start-up, a u takvim okolnostima nisu sve pozicije dobro iskristalisane, ali to polako dolazi na svoje kako kompanija raste. Pre dolaska sam radio u firmi koja se bavi automatizacijom proizvodnih procesa hardvera i softvera, a na drugom mestu sam stekao iskustvo u web i desktop programiranju. Bio sam Full-Stack i Back-end developer, radio Javascript, jQuery, AngularJs, C#, Visual basic, SQL i C++, a trenutno sam na poziciji programera sa velikim uplivom u menadžerske strukture. Cilj mi je da se u skorije vreme fokusiram na taj segment i postanem system ili solution architect-a, a takvu mogućnost mi pruža „Auxality“. Pored mogućnosti za napredovanjem Auxality mi svakodnevno omogućava da radim sa najnovijim tehnologijama kao što su C#, ASP.NET Core, Microsoft SQL, AWS, JavaScript, React, node.js, next.js, CSS, HTML, što je meni, kao programeru, izuzetno važno.

Znači nemaš nameru da ideš iz Subotice?

- Ne znam zašto bih. Možda bih u Beogradu ili Novom sadu mogao da dobijem bolje plaćenu poziciju, ali je život u tim sredinama mnogo skuplji i ne mislim da bih tom selidbom značajno poboljšao kvalitet života, dok bih nasuprot tome izgubio mnoge privilegije koje nosi život u maloj sredini. Do posla putujem svega desetak minuta, ne postoje gužve, imam sve što mi je potrebno i Subotica je za mene idealna sredina.

Šta je Subotici potrebno da bi mogla da parira/stoji rame uz rame većim IT centrima - Novim Sadom, Beogradom ili Nišom?

- Ova industrija se u Subotici tek razvija i ima mnogo prostora za napredak. Pre svega, imam utisak da se ovdašnja IT scena uglavnom bazira na web development-u što je i normalno budući da se to uči na Višoj tehničkoj školi, kao i data mining-u što je fokus Ekonomskog fakulteta. S druge strane, nedostaje solidan broj Machine learning developer-a, ali verujem da će se i to promeniti. Izuzetan značaj u tom razvoju ima i kompanija Infostud koja je na sceni već dve decenije, a prepoznatljivi su ne samo u Subotici, već širom zemlje - završava Milan Bjekić.


Kompanija Auxality trenutno ima otvoren konkurs za poziciju Frontend Developer.

Oceni tekst

79 osoba je glasalo, prosečna ocena: 4
Konstantin Radulović Konstantin Radulović

Studirao psihologiju, kojom se nikada nije konkretno bavio, budući da ga sportsko novinarstvo već 20 godina vodi nekim drugim profesionalnim putevima. Rukomet jeste sport koji najviše voli, ali je zbog fudbala obišao celu Evropu, gledao najveće svetske igrače i posetio San Siro, Vembli, Alijenc Arenu, kao i neke manje reprezentativne terene po Farskim Ostrvima, Malti ili Jermeniji. Voli da piše, čak i o IT industriji, samo što bez starog dobrog panka ne može ni slovo da otkuca, i kad jutjub zablokira nema šanse da ispoštuje zadate rokove.

2 komentara

Cokolada Cokolada 24.09.2020.
0

Odgovor na pitanje šta je Subotici potrebno da parira IT centrima - konkurencija na tržištu radne snage. Dok postoji prećutni dogovor među firmama da jedna drugoj ne smeju da uzimaju radnike bez saglasnosti, plate neće dostići nivo IT centara a kvalitetni kadrovi se svakako tu neće zadržavati!

Smoki Smoki 25.09.2020.
0

Slažem se - apsolutno najveći problem. Uvredljiva i nepoštena praksa koja ne ide nikome u korist...

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga