RSP je u toku! Regionalni sajam poslova je u toku! Čeka te 16 IT poslodavaca i više od 220 oglasa za posao. Poseti štandove, komuniciraj sa poslodavcima, učestvuj u lovu na blago. Poseti sajam
Zašto je programiranje posao budućnosti?
HelloJunior Opšti IT

Zašto je programiranje posao budućnosti?

Radovan Bibić

28.04.2015. · 2 min

Živimo u novom tehnološkom dobu u kojem su veštine za računarom od presudnog značaja za zapošljavanje. Zato ne čudi stav brojnih HR stručnjaka da će programiranje u naredne dve decenije biti delatnost u kojoj će se posao pronalaziti daleko lakše nego u drugim granama. Ali zašto je to tako?

Ceo svet ide prema automatizaciji procesa, pa će sektor programiranja koji stvara takav ambijent i te kako biti na ceni. Poslove koje je do nedavno isključivo morao da obavlja čovek preuzimaju automatizovani sistemi, a za njihovo pokretanje i kontrolu potrebni su programeri i inženjer da im "udahnu život". Procena je da će u narednih nekoliko godina nastati gotovo dvostruko više servisa i platformi nego što ih imamo danas, te da će nestati potreba za ljudskom fizičkom snagom, odnosno da će sve poslove koji se mehanički ponavljaju obavljati mašine koje neko mora da programira.

Osim rasta na ovaj način programeri su traženi i zbog činjenice da su daleko fleksibilniji od ljudi iz drugih branši. Programer se lakThe Hackero prilagođava situaciji i brzo deluje. Kada naiđe na prepreku on je odmah identifikuje, suočava se sa njom i pronalazi rešenje. Čak i kada problem mutira tokom njegovog rešavanja. To je već sada na ceni, a sigurno će biti još više kako se programerska delatnost bude razvijala u svetu, kao i Srbiji koja ipak kaska za razvijenijim zemljama.

Fleksibilnost će do izražaja dolaziti i zbog sve složenijih sistema i poslova koji oni obavljaju. Na većinu novih izazova moći će da odgovore samo obučeni programeri. Oni će morati da budu odgovorniji, kreativniji, a što je najvažnije inovativniji kako bi njihova dela zadovoljila sve veće svakodnevne potrebe za automatizacijom, odnosno programiranjem.

Jedina prepreka koja može stati na put programerima u nerazvijenim tehnološkim sredinama poput Srbije su loša procena rukovodilaca i neinformisano poslovno okruženje. Inovativni menadžeri će shvatiti da im je daleko bolje da ulože u programere i razvoj novih programa koji će unaprediti i automatizovati sistem, nego da se zadovoljavaju jeftinom radnom snagom. Automatizacija je na duže staze ipak produktivnija. S druge strane, široka javnost često ne shvata moć programera. Tačno definisana zaduženja programera nisu jasno vidljiva, ali ako se samo malo zadubimo u detalje aktivnosti oko nas biće nam jasno da nas konkretna dela programera okružuju sve više, te da će to nesumnjivo biti posao bliske budućnosti.


(10 osoba je glasalo, prosečna ocena: 3)
je u novinarstvu skoro deceniju. Tokom studija novinarstva počeo je da radi u listu Danas u beogradskoj rubrici, potom u hronici i sportu, da bi se posle određenog vremena stacionirao u IT sektoru kao novinar-urednik. Prati savremene trendove u ovoj oblasti u nastojanju da uvek bude dobro obavešten i ta saznanja nesebično podeli sa svojim čitaocima. U slobodno vreme prati sport, provodeći dane sa dragim osobama i prijateljima.

Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška