22.02.2017. ·
3 min

altTab – novi servis sajta HelloWorld.rs

altTab – novi servis sajta HelloWorld.rs

U protekle dve godine tim sajta HelloWorld.rs istraživao je srpsko IT tržište i osluškivao želje i potrebe domaćih IT-evaca. Došli smo do sledećeg zaključka – većina kvalitetnih, iskusnih IT-evaca je vrlo pasivna po pitanju traženja (novog) posla.

Inovacija u zapošljavanju

Jedan od uzroka je oskudna ponuda koja odgovara njihovom iskustvu i veštinama. Bio je to dovoljan razlog da pokrenemo altTab, platformu gde IT-evci dobijaju isključivo one ponude za posao koje im odgovaraju. Poslodavcima omogućavamo nov kanal za brzo i lako dolaženje do kvalitetnih kandidata. altTab je prvi projekat ovog tipa u Srbiji.

4

Ispitivanje tržišta

Razgovarali smo sa preko 50 programera i dvadesetak HR-ova IT kompanija koje posluju u Srbiji. I jedni i drugi su nam rekli da dosadašnji način zapošljavanja u ovoj dinamičnoj struci postaje prevaziđen i nedovoljno efikasan. IT industrija se razvija neverovatnom brzinom i shvatili smo da je veoma važno da tržište zadovolji potrebe pripadnika ove struke, kako bismo ih zadržali. Naš doprinos dolazi u obliku novog servisa, koji nastoji da dovede do podudaranja zahteva zlata vrednih IT-evaca i onoga što poslodavci mogu da im ponude.

Kvalitetna baza

Tim sajta HelloWorld.rs agregira kvalitetne kandidate u jedinstvenu bazu, koju će poslodavci moći da pretražuju. Ukoliko kompanija ispunjava većinu uslova, stiče mogućnost da pošalje zahtev za kontakt radi dalje saradnje. Do momenta kada korisnik pristaje na kontakt sa poslodavcem, njegovi kontakt podaci nisu vidljivi.

Minimalni uslovi za ulazak u bazu

Da bi kandidat pristupio bazi potrebno je da ima minimum dve godine radnog iskustva u IT oblasti. Izuzetak su osobe bez radnog iskustva u IT kompaniji, ali koje su radile na ozbiljnijim projektima. Stručno obrazovanje (Elektrotehnički fakultet, Matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka itd.) je prednost, ali su dobrodošli i kandidati koji su, kroz neformalno obrazovanje, stekli relevantno znanje.

Tvoj profil

Korisnik popunjava svoj profil, gde unosi podatke o dosadašnjem iskustvu, obrazovanju, kao i želje i uslove za budućeg poslodavca. U profilu možeš da opišeš i projekte na kojima si radio, navedeš sertifikate koje si stekao, a tu je i otvoreno polje gde možeš da opišeš sebe i svoj "posao iz snova".

3

Do sada je kandidat o kompaniji i radnoj atmosferi mogao da sazna u oglasu za posao (delimično) ili tek na intervjuu. Sada ima priliku da postavi uslove kroz pitanja i dobije odgovore i pre stupanja u kontakt sa poslodavcem. Upravo to smatramo najvećom vrednošću našeg servisa.

2

Dakle, zanima te koje se tehnologije koriste, koliki su timovi, radi li se outsourcing ili se razvijaju sopstvena rešenja… Pitaj! :) Pored pitanja možeš čak i da upišeš željeni odgovor, i na taj način postaviš uslov koji će eliminisati one poslodavce koji ti ne odgovaraju.

Pored ovih pitanja, u profilu se nalaze i željene beneficije. Izdvojili smo nekoliko njih, koje nam je većina IT-evaca navela kao najpoželjnije. Na tebi je samo da čekiraš da li ti je ta beneficija neophodna ili ne. Klizno radno vreme, što da ne? :)

Popunio sam profil, šta sad?

Sledeći korak? Javlja ti se poslodavac koji ispunjava tvoje uslove, a traga za profilom poput tvog. Mejlom dobijaš njegove odgovore na tvoja pitanja i uslove, a na osnovu odgovora biraš da li ćeš stupiti u kontakt sa njim. Neodgovarajuće ponude nećeš ni dobijati, štitimo te od spama.

Tek kada pristaneš, poslodavac dobija tvoje kontakt podatke. Čuvanje podataka o korisnicima servisa nam je veoma važno.

Posle toga je sve  na tebi. Dalja komunikacija sa poslodavcem se odvija izvan okvira altTaba. Ali smo i dalje tu, držimo ti fige da ishod bude onakav kakvim si ga zamislio :)

Oceni tekst

5
67 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

13 komentara

noname noname 22.02.2017.
0
0

Da li ste uzeli u obzir kako ce trenutni poslodavac reagovati na postavljanje ovakvog oglasa? Da li su sve kontakt informacije obavezne/dostupne poslodavcima?

HelloWorld.rs 22.02.2017.
0
0

Zdravo! :)

Sistem će funkcionisati tako da korisnik može da bira koje radno iskustvo će biti vidljivo zainteresovanim poslodavcima (trenutna pozicija ne mora biti vidljiva). Što se kontakt podataka tiče, oni su apsolutno zaštićeni i nisu vidljivi nigde na sajtu. Oni postaju vidljivi poslodavcu tek kada pristaneš na kontakt sa njim. 

Pozdrav

Miki Miki 22.02.2017.
0
0

Postovani, da li planirate da napravite slican sistem za IT-jevce bez iskustva koji traze firmu radi prakse?

HelloWorld.rs 22.02.2017.
0
0

Zdravo Miki! :)

Za sada je ovaj servis namenjen samo IT-evcima sa iskustvom. Ali to ne znači da ćemo zapostaviti one koji još nemaju iskustva u ovom polju. Ukoliko te interesuje praksa u nekoj IT kompaniji, možeš da postaviš pitanje poslodavcu, a mi ćemo ga kontaktirati da proverimo postoji li mogućnost obavljanja prakse.

Tu smo za sve ambiciozne i pasionirane IT-evce :)

Pozdrav

Jovan Mitic Jovan Mitic 22.02.2017.
0
0

Svaka cast Miki na pitanju, ja da sam iskusni programer, ne bih radio u Srbiji...

Zoran Lazic Zoran Lazic 23.02.2017.
1
1

Postovani, - Bavim se profesionalno web developmentom i zaposljavanjem kadrova za IT-u industriju u Srbiji. Licno smatram da je ovo sto ste napravili veliki downfall za nasu industriju i domace IT Firme. Na zalost ovaj vas sistem ce samo pomoci izumiranju i propadanju domaceg IT-a i razvoju inostranog IT-a u Srbiji. Ako me pitate zasto, odgovor je jako prost. Veliki broj programera, trazi sve bolje uslove i veci novac. Sada ce senior, koji su i onako vec preskupi i poprilicno bahati postati jos skuplji i jos bahatiji. Uz pomoc vaseg sajta mocice da traze neke svoje uslove koje realno domace firme nece moci da ispune ali inostrane ce moci. Polako ce poceti da se prelivaju iz tih slabijih domacih firmi u te jace inostrane. Dobicemo to da vremenom ce sve vise domace IT firme da izumiru jer nece moci da zadrze jak kadar i time poboljsaju poslovanje i omoguce bolje uslove za svoje zaposlene i budu konkurentni. Takodje, ja kao neko ko se bavi regrutacijama, smatram da najbolji kadar je onaj kadar koji ce da se potrudi da dobije posao kod vas u firmi a ne onaj koji vi morate da ubedjujete i da mu dajete silne gluposti da bi on pristao da radi kod vas. Takva osoba ce sutra dan da ima jos 3 firme koje ce da mu ponude iste uslove ili bolje i uvek spremna da ode ako mu zasmeta bilo koja sitnica ili uopsteno nece da vam pruzi ono sto je vama potrebno vec ce doprineti manje nego neko koga placate upola. No za vas kao firmu vi ste nasli zlatnu koku. U prevodu zaradicete po cenu propasti domacih IT firmi.

HelloWorld.rs 23.02.2017.
0
0

Zdravo Zorane,

Hvala ti što si podelio svoje mišljenje sa nama. Cilj našeg servisa nije da domaće IT-evce učini bahatim i razmaženim, jer oni sami vrlo dobro znaju koja kompanija nudi kakve uslove rada, ali i koliko oni sami vrede. Želja nam je da aktiviramo one koji su poprilično pasivni, a kojima je dojadilo da ih kompanije obasipaju kojekakvim besmislenim ponudama. HelloWorld se itekako zalaže za razvoj domaće IT industrije i podržava i male domaće kompanije.

IT industrija je najzdravije polje, sa ogromnim potencijalom za rast i razvoj, pa i sami poslodavci moraju biti svesni i voditi računa o tome kakve uslove nude kandidatima, kako oni ne bi prelazili u inostrane kompanije ili odlazili iz zemlje.

Ukoliko imaš još komentara ili sugestija, voljni smo da te saslušamo :)

Pozdrav

Zoran Lazic Zoran Lazic 28.02.2017.
0
0

Postovani, - Naravno da vam nije cilj da to uradite, jer i vi imate programere kojima dajete mogucnost da vam lakse odu uz pomoc ove platforme. A to bi dovelo do toga da je i vas biznis u krizi. E sad, oni koji su pasivini, nece ni koristiti ovo. Oni ce raditi tamo gde su i nece hteti da menjaju jer su se ususkali. Ovo ce pomoci najvise onima koji su i do sad hteli da menjaju poslove cesce ili onima koji eto rese da poboljsaju svoje uslove. Sve u svemu, verujem da cete vasim zaposlenima zabraniti da koriste ovaj servis :)

Stevan Tosic Stevan Tosic 24.02.2017.
0
0

Postovani Zorane, Razumem Vas strah, ali kao "bahati" developer moram da dodam da sam proveo veliki broj godina radeci u privatnom sektoru, u sivoj zoni gde nisam imao bas nikakva prava, jer je bilo puno onih koji bi dosli na moje radno mesto, i to je tada bilo ok kao sto je i sad za veliki broj gradjana u slicnoj poziciji. Po pitanju developera svi dobro znaju kakav su put morali da prodju da bi dobili status "bahatog" developera, ne zaboravimo da vecina nas nije mogla ni da volontira zarad iskustva. Sasvim je dobro za sve nas da dodje sto vise kompanija u bas nasoj zemlji. Moj savet Vama je da pokusate da pronadjete nacin da zadrzite zaposlene a da taj nacin ne bude finansijske prirode ujedno pokusati da obucite pocetnike. Tako bi ste imali lojalne zaposlene koji vole da rade u vasoj kompaniji. Sa postovanjem, Stevan.

Zoran Lazic Zoran Lazic 28.02.2017.
0
0

Postovani Stevane, - Ne mojmo mesati zabe i babe. Jedno je raditi u privatnom sektoru van IT-a a drugo je raditi u IT-u. Kvalitetan programer je trazen i njegov posao ne moze niko da zameni. On moze da ucenjuje firmu a firma nema mnogo izbora. Da bi firma na ovom trzistu bila konkurentna mora da ponudi vise nego druge firme a to je teze manjim i pogotovu domacim firmama koje ne raspolazu milionima pri otvaranju kompanija. Dalje, problem ne lezi u zadrzavanju zaposlenih, vec u privlacenju novih. Medjutim domace firme jasno sluze za obuku juniora. To je kao i u fudbalu. Partizan i Zvezda sluze da bi nasle talentovane klince i prodali ih u inostranstvo. OVde domace firme obucavaju juniore da bi oni otisli da rade posle u velike firme koje bez problema mogu da ponude sve "super" uslove. Dalje, ovde se ne radi o tome da zadrzite developera, vec o tome da privucete novog. Ja trenutno bas jurim Node.JS developere za ono sto radimo. Verovao ili ne, juniori traze po 2000 eura platu JER IM SE MOZE. Docice SBG i dace im. Docice Vast i dace im. Kako god okrenete to nije trziste koje pomaze firmama koje nemaju milione da se razviju. One moraju da pribegavaju juniorima ili ljudima kojima daju udela u firmi ili stvari koje inace ne bi da bi ih ubedili da rade za njih. + opet dodje rizik jer je pitanje da li ce ta osoba da se isplati kako treba. Takodje, kako vidim viste pulen Infostud-a. Zasto i dalje ne radite za njih nego ste otisli u MDPI? Stana firma koja nudi bolje i vece uslove?

ivan Jovovic ivan Jovovic 01.03.2017.
0
0

"juniori traze po 2000 eura platu JER IM SE MOZE. Docice SBG i dace im" - evo ja ne verujem. Da SBG daje 2000 EUR nekom sa 1-2 iskustva, ne bi imali non stop obajvljene oglase, nego bi bili popunjeni u roku od odmah. A to da neko trazi nerelanu platu na razgovoru sam video mnogo puta - probaju ljudi, pa im ne prodje :) I da, male firme imaju zestok problem da zadrze ljude, pa im je sudbina da sluze kao skola za neiskusne koji ce posle da predju kod velikih za vece pare. Resenje postoji: otvorite dev centar van BG/NS/KG. Jeste da ima malo kadra u odnosu na velike centre, ali kad ih obucite, sansa da predju u drugu firmu je dovljno manja da se isplati ulagati u njih.

Anita Anita 23.02.2017.
0
0

Mislim da ideja nije loša, ali da je bolje osmisliti sistem za IT-jevce bez prakse. Naime, nema puno firmi koje bi ponudile praksu, čak iako nije plaćena, firme nemaju vremena da nekome posvećuju vreme da bi ih naučili, a možda bi baš ti ljudi bili sjajni IT-jevci kad bi im neko pružio priliku. A opet bez prakse je teško zaposliti se i sve tako u krug. Što se tiče onih koji su prilično pasivni, to je stvar njihovog izbora. Ako nešto jako voliš i želiš da radiš, onda ćeš se i potruditi da to ostvariš, nećes sigurno biti pasivan!

S L S L 24.02.2017.
0
0

Meni se sviđa ideja. Skoro sam bio na razgovoru za posao koji je na papiru izgledao zanimljiv, a uživo totalno neozbiljan. Problem je nastao usled nerealnog očekivanja HR-a da traži iskusnu osobu sa poznavanjem više oblasti a da ponudi ugovor bez plaćenih doprinosa i za manju cifru. HR je potrošio 30 min svog plaćenog vremena, a ja sam izgubio 2h u prevozu. Ovim uslovima bi se lepo isfiltrirao neozbiljne ponude HR kadra i uštedelo vreme ljudima koji već rade i nemaju vremena za traćenje na prodavanje magle.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga