O kompaniji
3
Iskustva
Plate
Poslovi
3Lateral logo

3Lateral

Oceni kompaniju
28.06.2021.

Crater Training Center nastavlja sa obukom naših profesora za Unreal Engine

Helloworld

Crater Training Center u saradnji sa novosadskom firmom 3Lateral pokrenuo je projekat specijalizovanih kurseva "Train the Trainers", čija je ideja bila nastavak obuke profesora, a sve u cilju formiranja mreže talenata za rad u softverima i kreiranja interaktivnog sadržaja.

Kako ste došli na ideju da realizujete projekat i čija je bila inicijalna ideja?

Crater Training Center je u proteklih devet godina obučio veliki broj nastavnika i profesora za rad u softverima koji su standard u industrijama vizuelnih efekata na filmu, video igarama, interaktivnih medija o sopstvenom trošku sa ciljem da podrži formiranje jake baze talenata u ovim industrijama. Kada su naši prijatelji iz novosadske firme 3Lateral, sa kojom sarađujemo već dugi niz godina, postali jedan od razvojnih centara kompanije Epic Games, rodila se ideja o zajedničkom projektu. Oni su nas podržali u ovom poduhvatu širenja znanja o Unreal Engine-u kroz Epic MegaGrant, fond kompanije Epic Games. Unreal Engine je inače najpopularniji program za izradu interaktivnog sadržaja vrhunskog kvaliteta u realnom vremenu. Projekat Train the Trainers pokrenut je sa ciljem da akademskoj zajednici u Srbiji poklonimo vreme i resurse kako bi stekli znanja i veštine u UE softveru koje će kasnije preneti na svoje studente kroz svoje studijske programe.

Na taj način, zajedno radimo na razvoju talenata za program koji je u ovom trenutku industrijski standard. Unreal Engine ima zaista veliki potencijal, i kroz našu povezanost sa fakultetima bili smo u stanju da prepoznamo njihovo interesovanje. Crater Training Center već dugo radi na uspostavljanju i učvršćivanju odnosa sa zajednicom kroz različite aktivnosti u okviru CG industrije kroz saradnju sa fakultetima. Zahvaljujući tome, nismo imali posebne izazove da privučemo profesore da uđu još jednom u cipele svojih studenata. 

Šta obuhvata program "Train the trainers"?

Kao što i sam naziv kaže, cilj je da edukujemo trenere koji će dalje prenositi svoja znanja. Sam kurikulum kursa akreditovan je od strane Epica, što je bilo vrlo ohrabrujuće za sve naše polaznike. Kurs je dizajniran tako da obuhvati sve segmente rada u UE i da trenerima pruži bolji uvid u to šta sve sa ovim softverom može da se uradi i na koje sve načine on može da se primeni. Cilj je da nakon kursa oni samostalno mogu da nastave sa usavršavanjem i istraživanjem bezbrojnih mogućnosti koje pruža Unreal Engine.  S obzirom na to da za određene oblasti postoje i uže specijalnosti, u okviru programa smo organizovali i predavanja gostujućih predavača iz industrije. Predavanja iz bluprinta i veštačke inteligencije su, na primer, pripremili predavači sa bogatim profesionalnim iskustvom. Na praktičnim primerima pokazivali su svoja rešenja i bili spremni da odgovore na sva pitanja.   

Projekat je namenjen profesorima svih fakulteta

Inicijalno smo procenili da će edukacijom 30 profesora i saradnika na godišnjem nivou više od 1200 studenata dobiti mogućnost da se upozna sa radom u UE. Edukatori su mahom dolazili sa tehničkih i umetničkih fakulteta i visokih strukovnih škola, što je i logično jer Unreal Engine zahteva interdisciplinarni pristup. Stoga smo vrlo ponosni što smo pod istim krovom ugostili profesore matematike, slikanja, programiranja, vajanja, unutrašnje arhitekture, itd. Kurs su pohađali i profesori sa novih programa posvećenim digitalnim medijima i video igrama, a jedan od njih je i program Master 4.0, koji okuplja konzorcijume umetničkih i tehničkih fakulteta i kompanija iz industrije. Na ovom programu učestvujemo sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu, Matematičkim fakultetom, kao i kolegama iz drugih kompanija u podršci studentima tokom prakse, kao i u nastavnom delu kratkog programa 3D Game Artist. Kako su se profesorili snašli u ulozi učenika? - Profesori su zaista bili spremni da zasuku rukave i često su nam tražili i dodatne materijale. Kao studenti su zaista bili ljubopitljivi i posvećeni. Bilo nam je naročito drago što smo od njih redovno dobijali povratne informacije, što su bili u stanju i da shvate važnost sugestija za unapređenje nastave i metodologije predavanja. Za nas kao edukatore je to bilo vrlo značajno, tako da je to svakako bilo jedno autentično iskustvo.   

Povezivanje sa svim fakultetima u Srbiji

- Već smo uspostavili saradnju sa Elektronskim fakultetom u Nišu, kao i sa niškim odsekom Univerziteta Metropolitan. U prvoj iteraciji kursa Train the Trainers smo imali i polaznika sa katedre za multimediju u Nišu, ali sarađujemo i van kursa, kad god nam se ukaže prilika za neki novi projekat. Osim toga, postojala je mogućnost praćenja nastave putem interneta, pa su online predavanja otvorila vrata fakultetima iz cele Srbije da se priključe. Pored beogradskog i niškog Univerziteta, sarađivali smo i sa Univerzitetom u Kragujevcu, kao i sa Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu. Koliko sam razumela, ovo je obnovljen kurs, ispravite me ako grešim, ali me zanima da li postoji značajna razlika u kvalitetu i interakciji kada su u pitanju predavanja uživo i online?  Kada smo formirali grupe na samom početku, javio nam se veći broj profesora nego što smo mogli u tom trenutku da uključimo, tako da nam je od starta bilo jasno da će se pokrenuti i druga iteracija. Obe iteracije prolaze isti kurikulum na nešto drugačije načine. Prve dve grupe su nastavu slušale uživo u Beogradu i Novom Sadu sa tek nekoliko online predavanja i konsultacija “na daljinu”, dok treća i četvrta grupa kurs prate isključivo online, što je uključivalo i već pripremljen video sadržaj koji treba da pogledaju kao pripremu za čas. Materijale smo kreirali kroz prvu iteraciju, ono što je bilo rađeno sa njima smo snimili kao video biblioteku. Ti sadržaji su slobodni da se koriste i implementiraju u njihove studijske programe kako bi znanje preneli i na studente. Pored toga su imali online vežbe i aktivan rad sa predavačem na konkretnim izazovima. Sami predavači na kursevima su se izuzetno trudili oko svakog polaznika i gotovo uvek su bili dostupni za konsultacije. Što se tiče kvaliteta nastave, trenutno ne vidimo da postoji neka razlika, budući da je u obe iteracije bila omogućena aktivna komunikacija sa predavačem. No, uzevši u obzir akademske obaveze polaznika, mislimo da je ovaj model učinio kurs dostupnijim u vreme ispitnih rokova i kolokvijumskih nedelja, iako bismo mi najradije imali pune učionice.  

Kakvi su vaši utisci nakon završenog projekta? Kao organizatori kursa, imali smo priliku da ispratimo obe iteracije od početka do kraja, uključujući osmišljavanje koncepta predavanja i njihovu realizaciju. Izuzetno smo zadovoljni učinjenim i nadamo se da ćemo uskoro videti rezultate kursa, u vidu implementacije stečenih znanja na fakultetima, a potom i izlazak novih generacija studenata, koji će se zapošljavati u industriji sa primenjivim znanjem. Činjenica da smo bili deo ovog projekta je sama po sebi nama jako značajna. 

Nastavljaju da šire znanje  

No, ne planiramo da stanemo ovde, jer će nam celo leto biti u znaku UE. Naime, od jula nastavljamo da širimo znanje o potencijalu Unreal Engine softvera u okviru velikog evropskog projekta besplatnih edukacija za edukatore i profesionalce u CG industrijama. Projekat Summer of Unreal takođe je nastao pod kapom Epic Games giganta, sa tim što su nosioci projekta naši prijatelji sa koledža Escape Studios iz Londona, a mi smo, kao jedan od četiri evropska partnera, zaduženi za regrutaciju polaznika u Jugoistočnoj Evropi, zaključuju iz marketing tima Crater Training Centra. Posetite profil kompanije 3Lateral.

Galerija