O kompaniji
Iskustva
Plate
Poslovi
Auxality logo

Auxality

Oceni kompaniju
22.09.2020.

Zašto ići u Švedsku, kad Švedska može da dođe u Suboticu

Helloworld

Završiš fakultet, stekneš konkretna i praktična znanja, strpaš diplomu u ranac, pasoš u džep i pravac Švedska! To je otprilike razmišljanje prosečnog akademca u Srbiji. Već vidi sebe na severu Evrope kako rodbini i prijateljima na pitanje kako im je gore odgovaraju onim starim izlizanim fazonom - jeste ladno, ali standard.

Međutim, Milan Bjekić nije odabrao taj tipičan put. On je nakon završenog fakulteta odlučio da ostane u rodnoj Subotici i umesto na severu kontinenta sa Šveđanima sarađuje na severu Srbije.

Tu saradnju je započeo pre dve godine kad je švedska tehnološka firma Auxality otvorila predstavništvo u ovom gradu, a on već imao opipljivo iskustvo u radu sa stranim kompanijama. Svidela mu se ideja suosnivača George Sallfeldt-a da se od Subotice napravi novi IT centar i zajedno su započeli ostvarenje tog sna.

Umesto da ti odeš u Švedsku, Švedska je došla kod tebe?

- „Auxality“ je u Srbiju došao pre malo više od dve godine, a ja sam u kompaniju stigao koji mesec kasnije, odnosno bio sam treći zaposleni u firmi, što sa ponosom ističem. Za to vreme smo podizali kompaniju, trudili se da rastemo i trenutno imamo više od deset zaposlenih, a taj broj se konstantno uvećava - kaže Milan za HelloWorld.

„Auxality“, kompanija koja pruža šansu mladima

Nisi, dakle jedini kojem se svideo „Auxality“ model poslovanja?

- Subotica je grad koji ima ogroman potencijal kad je IT industrija u pitanju. Iako nije velika kao Beograd ili Novi Sad, ovde postoji oko 200 firmi koje se bave ovom industrijom, među njima je i „Auxality“. To je švedska kompanija koja ima kancelariju u Subotici i koja je vezana za švedsko tržište. Nedavno smo zaposlili troje novih radnika, koji su svršeni studenti Više tehničke škole i Ekonomskog fakulteta, a čiji se pogledi na industriju poklapaju sa našima.

Kakvi su to pogledi?

- Poseban akcenat se stavlja na međusobne odnose unutar firme. Zaposleni imaju besplatne termine za rekreaciju, fleksibilno radno vreme koje petkom traje 60 minuta kraće, družimo se i van posla, posebno kad nam u goste dođu kolege iz Švedske, a identična je situacija i kad mi odemo kod njih. Obezbeđena su stručna usavršavanja u zemlji i inostranstvu, zaposlenima se pruža šansa za brz napredak, privatno zdravstveno osiguranje... Kompanija trenutno radi isključivo programe za finansije i fondove u Švedskoj, ali vrlo brzo ćemo proširiti poslovanje i na logistiku i entertainment, odnosno industriju zabave, što pruža velike mogućnosti za napredak.

Subotica pravo mesto za rad u IT industriji

Koliko si ti napredovao za ove dve godine?

- „Auxality“ je najpre bio start-up, a u takvim okolnostima nisu sve pozicije dobro iskristalisane, ali to polako dolazi na svoje kako kompanija raste. Pre dolaska sam radio u firmi koja se bavi automatizacijom proizvodnih procesa hardvera i softvera, a na drugom mestu sam stekao iskustvo u web i desktop programiranju. Bio sam Full-Stack i Back-end developer, radio Javascript, jQuery, AngularJs, C#, Visual basic, SQL i C++, a trenutno sam na poziciji programera sa velikim uplivom u menadžerske strukture. Cilj mi je da se u skorije vreme fokusiram na taj segment i postanem system ili solution architect-a, a takvu mogućnost mi pruža „Auxality“. Pored mogućnosti za napredovanjem Auxality mi svakodnevno omogućava da radim sa najnovijim tehnologijama kao što su C#, ASP.NET Core, Microsoft SQL, AWS, JavaScript, React, node.js, next.js, CSS, HTML, što je meni, kao programeru, izuzetno važno.

Znači nemaš nameru da ideš iz Subotice?

- Ne znam zašto bih. Možda bih u Beogradu ili Novom sadu mogao da dobijem bolje plaćenu poziciju, ali je život u tim sredinama mnogo skuplji i ne mislim da bih tom selidbom značajno poboljšao kvalitet života, dok bih nasuprot tome izgubio mnoge privilegije koje nosi život u maloj sredini. Do posla putujem svega desetak minuta, ne postoje gužve, imam sve što mi je potrebno i Subotica je za mene idealna sredina.

Šta je Subotici potrebno da bi mogla da parira/stoji rame uz rame većim IT centrima - Novim Sadom, Beogradom ili Nišom?

- Ova industrija se u Subotici tek razvija i ima mnogo prostora za napredak. Pre svega, imam utisak da se ovdašnja IT scena uglavnom bazira na web development-u što je i normalno budući da se to uči na Višoj tehničkoj školi, kao i data mining-u što je fokus Ekonomskog fakulteta. S druge strane, nedostaje solidan broj Machine learning developer-a, ali verujem da će se i to promeniti. Izuzetan značaj u tom razvoju ima i kompanija Infostud koja je na sceni već dve decenije, a prepoznatljivi su ne samo u Subotici, već širom zemlje - završava Milan Bjekić.


Kompanija Auxality trenutno ima otvoren konkurs za poziciju Frontend Developer.

Galerija