O kompaniji
4
Iskustva
3
Plate
Poslovi
Ximedes logo

Ximedes

Oceni kompaniju
21.07.2021.

XIMEDES zaposlenima pruža niz mogućnosti - od finansijskog napredovanja do odlaska u inostranstvo

Helloworld

U mnoštvu stranih IT kompanija koje su u poslednjih nekoliko godina otvorile svoje ogranke u Srbiji i zaposlile značajan broj ljudi, posebnu pažnju privlači holandska kompanija XIMEDES koja u Srbiji razvija softvere za korporativne klijente, u prvom redu iz oblasti finansija i javnog saobraćaja. Među referencama Ximedesa nalaze se imena velikih svetskih kompanija – Daimler, Rabobank, ING bank, Miele, European Patent Office… Osim izrade, implementacije i razvoja softvera po zahtevu klijenata, u Ximedesu dizajniraju i sopstvene proizvode.

Ogranak u Srbiji sa sedištem u Novom Sadu zapošljava 19 programera, većinom iskusnijih, dok ih sve ukupno sa sedištem u Holandiji ima blizu 100. Neke od njih zatekli smo prilikom nedavne posete Ximedes kancelariji koja je smeštena u Ulici Ignjata Pavlasa, u strogom centru Novog Sada.

Predstavnici menadžmenta bili su raspoloženi da nas upoznaju sa uslovima i benefitima rada u Ximedesu.

„Možda je jedna od najbitnijih informacija za predstavljanje tima ali i politike kompanije podatak da naše radno vreme traje 7 sati. U tom vremenskom rasponu apsolutno se postiže sve što je isplanirano, svaki klijent je ispoštovan u roku. Veća efikasnost u manjem vremenskom rasponu je direktan rezultat dobrih organizacionih modela koji, pokazalo se, svima u timu pogoduju. Ukoliko neko želi da radi manje ili više, plata se koriguje spram broja radnih sati. Cilj je da se napravi optimalan balans između privatnog i poslovnog života“, pojašnjava specijalista za regrutovanje, Jelena Popović.

U daljem razgovoru saznajemo da se u ovoj IT kompaniji za edukaciju po zaposlenom godišnje izdvoji 5.000 evra. Kompanija pruža i podršku preseljenja u Holandiju, ukoliko je neko od zaposlenih zainteresovan da nastavi karijeru u inostranstvu.

DODATNE POGODNOSTI, ADEKVATNAZARADA I SJAJNA ATMOSFERA U TIMU

Situacija u zemlji, naročito od početka pandemije korona virusa, jasno oslikava zabrinutost za sigurnost radnih mesta i visinu zarada a značajno utiče i na raspoloženje ljudi. U ovom malom timu trude se da spoljna dešavanja ne utiču na tako važne stvari.

„Deo Ximedes tima postao sam u aprilu 2014. godine. Tada je u Novom Sadu bilo zaposleno samo nekoliko nas i uglavnom smo radili sa kolegama iz Holandije. Za mene koji sam do tada promenio desetak većih domaćih kompanija, sam prijem je u nekim momentima bio i nestvarno dobar. S obzirom na to da nisam navikao na tako dobre uslove i atmosferu, počeo sam čak i da sumnjam. Nisam mogao da verujem da je moguće raditi bez pritiska i konstantnog nadzora. Međutim, već posle prvog meseca rada u Ximedes zajednici uverio sam se da je moja sumnja bila neosnovana“, kaže senior programer Vladimir Bukinac.

Za kolektiv kaže da je sjajan i da ga čine odgovorni i vredni ljudi koji su pre svega raspoloženi za timski rad. Finansijska satisfakcija je za sve važna stavka ali i bonusi koji su usmereni na druženje i zadovoljstvo tima, zdrav život i rekreaciju.

„Plata je dosta dobra, među boljima za iste poslove u Novom Sadu ili Beogradu ali ne i najveća. Nažalost, neke dodatne sadržaje zbog pandemije i epidemiološke situacije sada ne koristimo u obimu kako je to bilo ranije. Inače imamo mogućnost da organizujemo druženja, na raspolaganju su nam kartice za razne sadržaje poput bazena i teretane. Generalno gledano, ja sam zadovoljan. Ako bih sagledao ceo svoj radni vek u trajanju od 25 godina, onda je ovo najlepši i najbolji period. Potvrda tome je i to što već sedam godina nisam menjao firmu“, kaže Vladimir.

RADNI DAN SENIORA U KOMPANIJI XIMEDES: POHVALE NADREĐENIH NIKAD NE IZOSTAJU

„Kao i većina programera, dan započinjem dobrom kafom“, počinje svoju priču Aleksandra Tatomirov koja je na poziciji programera srednjeg nivoa senioriteta. „Smena počinje proverom mejlova i svih platformi za internu komunikaciju sa kolegama. Nakon toga, svakog dana u isto vreme imamo sastanak na kome svaki član tima prezentuje svoj rad od prethodnog dana i upoznaje ostale sa ciljevima koje ima za danas. Ukoliko sam prethodnog dana završila određeni zadatak, uzimam naredni sa liste zadataka koji su mi dodeljeni. Ne počinjem sa programiranjem ukoliko se pre toga nisam konsultovala sa kolegama koje rade sa mnom na projektu, kako bismo svi bili sigurni šta, kako i gde treba da se uradi.“

Svaki projekat je važan i svakom pristupaju jednako odgovorno, kaže Aleksandra.

„Zadatak nas, programera, je da sve bude implementirano i konfigurisano na najbolji mogući način, bez nervoze ili neprijatnosti. Nije bitno da li je za to zaslužna jedna osoba ili ceo tim – pohvale nadređenih nikad ne izostaju i to je jedna od stvari zbog koje se ne kraju radnog dana osećamo odlično. Četvrtkom se u našoj firmi održava “happy hour”, kada se svi okupimo, družimo, zajedno popijemo kafu i kući odlazimo zadovoljni. Zbog pandemije to sada fizički nije moguće, ali naš „happy hour“ održavamo online“, dodaje naša sagovornica.

U novosadskom XIMEDES timu trenutno radi dvadesetak programera, ali to nije konačan broj – pozicija za iskusne Java developere je stalno otvorena. To je ujedno poziv za one koji žele da se pridruže i budu deo jedne od najuspešnijih IT kompanija.

Zainteresovani mogu kontaktirati HR službu serbia@ximedes.com i hr@ximedes.com.

Izvor: I Love Zrenjanin

Posetite profil kompanije XIMEDES.

Galerija