06.05.2022. ·
3 min

3 gotovo nevidljiva razloga koji čine Android 13 veoma važnim apdejtom

3 gotovo nevidljiva razloga koji čine Android 13 veoma važnim apdejtom

Beta verzija Android 13 operativnog sistema sa sobom donosi nekoliko izuzetno zanimljivih elemenata – ako znaš gde da tražiš.  

Google je upravo lansirao prvu zvaničnu beta verziju jesenjeg Android 13 apdejta, i čini se da ćemo dobiti neke prilično interesantne stvari u budućnosti. 

Za razliku od mnogih ranijih Android beta izdanja, ovo se ne odnosi na neke od ključnih softverskih funkcija i fokus je prvenstveno stavljen na poboljšanja ispod haube

Ovo i nije preveliko iznenađenje s obzirom na to da je Google I/O konferencija za developere udaljena svega nekoliko nedelja, i to je trenutak kada ćemo dobiti uvid u one najinteresantnije stvari za korisnike. 

Ipak, zahvaljujući načinu na koji je Android kreiran, moguće je dobiti uvid u Android 13 kod, a ujedno i priliku da vidimo elemente koij se i dalje razvijaju. 

Naravno, ne postoje nikakve garancije da će ti elementi završiti u finalnoj verziji u formi koju sada imamo prilike da vidimo. Ali, kada se svi ti elementi pogledaju zajedno, dobijamo tragove koji nam mogu otkirti kako će Android 13 izgledati. 

A tragovi do kojih su oni najznatiželjniji, i najveštiji, došli, otkrivaju nam 3 prilično skrivena razloga za uzbuđenje. 

Android 13 priprema pozornicu za bolje iskustvo korišćenja na velikom ekranu 

Nakon godina zanemarivanja Android tablet formata, Google fokus ponovo vraća na veći ekran sa Androidom 13. 

Svi zankovi upućuju na to da ćemo dobiti interesantne optimizacije za veći Android ekran, uključujući tu tablete i ekrane na preklop. 

Preciznije, Andorid 13 će napokon početi da prilagođava ključne funkcije za velike ekrane. 

Svako ko bude koristio tablet ili telefon sa ekranom na preklapanje, videće različite elemente na različitim polovinama ekrana i dobiti pristup moćnim desktop multitasking alatima, uključujući tu i novi taskbar koji dozvoljava pristup omiljenim aplikacijama sa bilo koje pozicije, pa čak i njihovo privlačenje i stvaranje split-screen postavke. 

Android 13 će stvoriti potpuno novu kategoriju uređaja 

Pored unapređenja core interfejsa, Android 13 bi trebalo da donese i određene funckije koje će biti namenjene isključivo tabletima – sa namerom da promeni naše poimanje tableta. 

Kako su pojedini developeri primetili, Android 13 kod sadrži mnoštvo materijala koji je povezan sa novim „hub modom“ za uređaje sa velikim ekranom. 

Ova nova funkcija bi trebalo da dozvoli tabletima da budu tretirani kao deljeni uređaji kada su povezani sa dockom – sa pristupom specifičnom setu „komunalnih aplikacija“ kako bi različiti korisnici mogli da koriste tablete sa svojim profilima. 

Pored ovoga, očekuje nas i unapređeni screen saver interfejs koji dozvoljava dodavanje kompilacija sličnih vidžetima kako bi displej u ovom modu nudio još više informacija. 

Sve ovo zajedno moglo bi da stvori potpuno novu ulogu za tablete kada su u pitanju privatno, ali i poslovno korišćenje. 

Notifikacije će biti još pametnije 

Notifikacije su oduvek bile jedna od najvećih snaga Android operativnog sistema. Zbog toga Google i dalje naporno radi na njihovom unapređivanju. 

Android 13 bi mogao da donese mogućnost prebacivanja notifikacije sa jedne strane erkana na drugu kako bi se stvorio split-screen između te notifikacije i aplikacije koju ste već gledali. 

Zajedno sa taskbar pomeranjem u split-screen mod i same split-screen opcije koja je bila podosta ignorisana, napokon bismo mogli da dobijemo konkretnu upotrebnu vrednost, a ne samo opciju koja više predstavlja polovično rešenje za mnoge korisnike. 

Same notifikacije će na ovaj način postati korisnije i interaktivnije, a split-screen bi mogao da postane opcija koju će mnogi napokon početi da koriste. 

Pored svega navedenog, tu je i posebno odobrenje za notifikacije koje podrazumeva da aplikacije traži  dozvolu za slanje notifikacija – i to znači da nijedna aplikacija nakon instaliranja neće moći automatski da počne da šalje notifikacije – osim ukoliko korisnik to ne odobri. 

Ma koliko sve ovo bilo zanimljivo, čini se da je samo zagrebana površina inovacije koje Google sprema za Android 13, a mnogo toga će postati jasnije nakon Google I/O konferencije. 

Oceni tekst

4
4 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima