09.07.2018. ·
3 min

Ako si i ti zbunjeni IT početnik…

Ako si i ti zbunjeni IT početnik…

Onda sam ja danas u ulozi tvog savetodavca :)

 

Sve više pojedinaca uči kako da napiše prve kodove. IT stručnjaci su traženi, ali pronaći prvi posao može biti pravi izazov.

Da biste započeli svoje putovanje kao Junior Web developer podrazumeva se da poznajete neke od ovih programske jezike: PHP, Java, C, JavaScript. Čestitam, sada u svojim rukama imate osnovne IT alate. Popisala sam vam par saveta kako da se unapredite i iskoristite ove super moći.

Učite, učite, učite…

Mnoge stvari savladaćete na fakultetu, ali to nije dovoljno. Učite nove stvari u kontinuitetu, tehnologija je kompleksna i stalno se menja.

U karijeri jednog programera, svaki dan je šansa za učenje. Provedite što više vremena pišući kod. Tačno je da što više vežbate, više učite i takođe imate šta da pokažete potencijalnim poslodavcima.

Otvorite svoj nalog na GitHubu

Prikažite najbolje kodove i koristite ga kao „špajz” za svoje projekte. Pokušajte redovno da ažurirate svoj GitHub nalog kako biste pokazali da dosledno radite na svojim veštinama. Čak i ako ste radili samo „zamišljene“ projekte, čuvajte svoj kod čist i organizovan.

Učestvujte u hakatonima

Zabavan način da upoznajete ljude iz iste sfere interesovanja, testirate svoje znanje, spoznate gde stojite u odnosu na druge i učite od njih i možda osvojite nagrade. Mnogi web developeri su bili zapaženi na hakatonima i dobili priliku za prvo radno iskustvo. True story.

Idite na meetupove

Socijalizovanje sa nepoznatim ljudima – uh, odmah vam se javio i osećaj nelagode. Niste usamljeni slučaj. Ipak veoma je važno da se povezujete i upoznajete. Šanse su da ćete na meetup-u upoznati ljude koje imaju posao baš u vašoj sferi interesovanja. Od njih možete saznati kako izleda lokalna IT scena, kao i koji alati i framework-ovi su u upotrebi. Bacite pogled na IT dešavanja da vidite gde vas sve vodimo i izdignute glave se uputite se ka sledećem meetupu.

Nadam se da ćete steći kontakte sa hakatona, meetupa ali ne dozvolite da se umrežavanje zaustavi.

Oglasi za pr(a)vu priliku

Došao je red da potražite svoje mesto pod ovim IT nebom. Prepoznali ste nas kao saveznika na tom putu: „Pozdrav prijatelji, kako ste? :D moje pitanje je da li mi možete pomoći oko prakse. Punog srca odgovaramo MOŽEMO. HelloWorld.rs/prakse je nova st(r)anica ukoliko želite da steknete znanje u nekoj od IT kompanija. Trenutno je preko 40 kompanija otvorilo vrata željni da podele svoje iskustvo. Trudili smo se da pokrijemo sve pozicije: od programera, sistem administratora, softver inženjera, testera, konsultanata, dizajnera. Doterajte svoju biografiju i pošaljite zajedno sa motivacionim pismom. A nakon obavljene prakse možda vam se osmehne sreća da dobijete i prvi posao, a da na našu adresu stigne još ovakvih mejlova:

Poštovana Tatjana, Hvala i Vama i Tamari na zalaganju. Ja sam se već prijavio za praksu uz pomoć Vašeg sajta HelloWorld.rs. Te Vas sa radošću mogu obavestiti da sam dobio praksu u jednoj od firmi.”

"Poštovana Tamara, Najpre da Vam se još jednom zahvalim na podršci koju mi je Vaša, a ujedno i moja, zajednica pružila pri apliciranju i traženju prakse/posla. Želim da Vas obavestim da sam putem Vašeg portala došao ne samo do prakse već, u isto vreme, i do prve prave ponude za posao. Hvala!"

Želim da čujem i vas, kako se snalazite kao početnik u ovom IT svetu?

Oceni tekst

5
37 glasova
Tatjana Obadić Tatjana Obadić

Master ekonomista, zakoračila u magični IT svet (čitaj: pobegla iz banke). Za vas, svakodnevno istražuje i povećava broj IT oglasa. Ukoliko ste postavili pitanje na kontakt@helloworld.rs, postoji velika verovatnoća da vam je baš ona odgovorila. Ukoliko niste – jedva čeka da vas čuje. Kada ste željni druženja sa IT zajednicom, bacite pogled na najave dešavanja da vidite gde vas sve vodi. U slobodno vreme svoj nestašni duh smiruje časovima joge, zaljubljenik u knjige i putovanja. Raduje se zimi.

4 komentara

Bane Bane 26.07.2018.
0
0

Imam 35 godina i zelja mi je da se prekvalifikujem za IT . Vec skoro dve godine, pored trenutnog posla, ucim Web development i savladao sam veci deo Front End-a (sto znaci da samostalno izradjujem web stranice, odnosno aplikacije). Zanima me, kakvo je iskustvo drugih pocetnika (sa 30+ godina) u pronalazenju posla u nekoj od IT kompanija.

Mario Mario 26.07.2018.
0
0

Samo znanje front-enda kao takvo može da ti bude dovoljno da nadješ poziciju ako si savladao html, css i javascript i umeš da napraviš dinamičnu veb stranicu. Gore je dat super savet, dakle piši kodove i pravi porfolio, uradi sam sebi sajt na kom ćeš prezentovati to potencijalnom klijentu ili se posluži nekom od postojećih platformi. Ja sa lično veliki fan sololearn-a ali alo si fokusiran isključivo na front end , proveri codepen. I uči, uči... c: Što više jezika znaš, to više vrediš. Pozdrav!

Aleks . Aleks . 27.07.2018.
1
0

Nemam fakultet i 30+,ali imam zelju za prekvalifikaciju u it konkretno python. Ne znam ima li mogucosti neko kao ja da pronadje praksu pa kasnije posao? Zanima me iskusvo ljudi slicnih kvalifikacija

Daki Daki 19.08.2018.
0
0

I ja planiram prekvalifikaciju. Samostalno ucim programiranje i computer science.Sololearn je sjajna aplikacija i toplo je preporucujem svakome, ali i pored nje mora da,se uci i iz drugih izvora (online kursevi, knjige...) Saveti dati u clanku su odlicni.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima