30.10.2023. ·
3 min

Alibaba zatvara Institut za društvene nauke za koji se Džek Ma nadao da će postojati 300 godina

HelloWorld
0
Alibaba zatvara Institut za društvene nauke za koji se Džek Ma nadao da će postojati 300 godina

Iako su mnogi mediji preneli vest o zatvaranju Instituta za društvene nauke Luhan, koji je bio deo Alibaba grupe, kao iznenađujuću, ovakav razvoj događaja ipak je mogao da se nasluti iz nekih prethodnih događaja, pa i pisma akcionarima, koje je u julu 2023. godine potpisao tadašnji predsednik odbora i izvršni direktor Alibabe, Danijel Ženg.

U opširnom pismu, on je, između ostalog, naveo da će 2023. godina imati sudbonosni značaj za Alibabu, jer će kompanija posle 24 godine poslovanja kao jedna kompanija, preći na novi model upravljanja poznat kao “1+6+N” u kojem glavne poslovne grupe i različite kompanije imaju nezavisno poslovanje.

Broj “1” predstavlja holding kompaniju Alibaba, broj “6” predstavlja šest glavnih poslovnih grupa (Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics, Cainiao Smart Logistics, Global Digital Commerce Group, Digital Media and Entertainment Group), dok “N” predstavlja poslovne kompanije(Ali Health, Fliggy, Pingtouge (semiconductors), Sun Art Retail, Intime Commercial, Hema, Quark, itd.)

Korisnik na prvom mestu i veštačka inteligencija

Već u septembru 2023, za novog izvršnog direktora Alibabe postavljen je Edi Vu Jongming, malo poznati programer, koji je zaposlenima poručio “da će kompanija tražiti novi način za rast, usled promenljivog internet okruženja, sa fokusom na dve stvari: korisnik na prvom mestu i veštačka inteligencija.”

Jasno je da ovakvo restrukturiranje stavlja profit na prvo mesto, sa detaljnijim uvidom u potencijal i doprinos svake grupe, odnosno kompanije. Upravo to je bila glavna zamerka Institutu za društvene nauke, jer, kako kažu, “više je funkcionisao kao akademski institut, nego kao profitabilno poslovno preduzeće”.

Vizija koja je trebalo da traje 300 godina

Institut Luhan, sa sedištem u Hangdžou, 2018. godine osnovao je čuveni Džek Ma (inače i jedan od osnivača Alibaba grupe), kao odgovor kompanije Alibaba na pitanja koja se tiču “uticaja tehnologije na društvo”.

On je tada izjavio da “očekuje da će Institut nadživeti Alibabu i da će postojati 300 godina”. Međutim, nedugo nakon ove optimistične izjave, najavio je i povlačenje sa čela Alibabe, što se konačno i desilo 2020. godine, kada je zvanično napustio bord direktora.

Pošto ga neko vreme nije bilo u medijima, počele su da kruže glasine da se njegova vizija budućnosti, zapravo, nije poklopila sa vizijom koju ima kineska Vlada, međutim, on je to demantovao i kao razlog naveo svoju želju da se posveti “filantropskom radu, putem svojih fondova”.

Nije baš da su mu svi poverovali, ali to je bilo njegovo zvanično objašnjenje.

Što se tiče samog Instituta Luhan, treba napomenuti da je njegovo osnivanje bilo podržano od strane vodećih kineskih stručnjaka iz različitih oblasti, kao što su sociologija, ekonomija, psihologija itd.

Prema informacijama iz Alibabe, akademski odbor se sastojao od petnaest članova, od kojih su čak šest bili dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju. Bio je poznat po sponzorstvu istraživanja o temama, kao što su “Privatnost i upravljanje podacima”, “Nova ekonomija i buduće finansije”. Na godišnjoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u junu 2023. okupili su naučnike i ekonomiste iz Amerike, Evrope i Kine.

Iz svega navedenog, da se zaključiti da odluka o zatvaranju Instituta nije bila motivisana isključivo nedostatkom profita, već da je društveno-politički uticaj, ipak, bio dominantan faktor.

Oceni tekst

4
9 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima