27.01.2021. ·
1 min

Čak 22% više kandidata konkurisalo za posao putem sajta HelloWorld u 2020. nego pre godinu dana

HelloWorld
0
Čak 22% više kandidata konkurisalo za posao putem sajta HelloWorld u 2020. nego pre godinu dana

Iako je pandemija virusa Covid19 umnogome uticala na ponudu poslova u Srbiji gde je opšte tržište rada doživelo i pad od 15%, situacija nije bila ista u IT sferi. Specifičnost posla i lakša mogućnost prilagođavanja novonastaloj situaciji uslovila je da je kriza u dobroj meri zaobišla IT segment. Sve veći razvoj IT oblasti i deficit kadrova koji je prisutan godinama unazad nisu zaobišli ni u godini, koja je svima bila izazovna i teška, neizvesna čak i za IT industriju, inače jednu od svakako najstabilnijih grana domaće privrede.

Prema podacima sajta HelloWorld.rs u prethodnoj godini došlo je čak i do porasta broja radnih mesta spram 2019. godine za 6%. Na skoro 7.000 raspisanih pozicija koliko su poslodavci nudili putem portala HelloWorld zabeležen je i rast broja konkurisanja za 22% gde je on iznosio 49.181.

Kada govorimo o samim pozicijama, odnosno potražnji za kadrovima, tokom prethodne godine poslodavci su najviše tražili programere za poznavanjem sledećih tehnologija: JavaScript, SQL, Java, CSS, HTML, Python, C#, MySQL, PHP i .NET.  Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima (65%), potom seniorima (25%), a najmanje su se tražile juniorske pozicije (svega 10%).

Ovu godinu HelloWorld je zatvorio i sa 3254 prikupljenih recenzija o poslodavcima, 2185 utisaka sadašnjih i bivših zaposlenih u kompanijama i 1069 utisaka sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada. Servis IT Insajder je prvi ovog tipa u Srbiji, a njegov značaj na domaćem IT tržištu rada je bio još istaknutiji u 2020. godini, kada su se poslodavci borili da privuku nove i zadrže postojeće kvalitetne radnike.

Cover photo: Freepik

Oceni tekst

5
11 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima