22.07.2015. ·
3 min

Da li srpsko IT tržište odbija domaće programere?

Da li srpsko IT tržište odbija domaće programere?

Razmišljajući koju temu ovom prilikom da izaberem, prelistavajući IT kolumnu, pročitala sam tekst  Kako da zaposlite senior programera?  i pomislila sam da bi bilo vrlo korisno da i mi podelimo detalje istraživanja: ,,Saznajte kako je raditi u IT industriji u Srbiji - 2014“.

U istraživanju je učestvovalo 392 ispitanika, sa 10 najzastupljenijih pozicija, od kojih skoro 50% čine programeri.

Koliko je važno sa sigurnošću znati, a ne pretpostavljati se i ovaj put pokazalo kao ključno za donošenje odluka o regrutaciji i retenciji zaposlenih. Ko bi inače pretpostavio da je najbolje plaćena industrija u zemlji nezadovoljna platama? Takođe, nismo mogli da sanjamo da je 74% ispitanika  izjavilo da želi da ode u inostranstvo da radi. Nezadovoljstvo se krije  u, verovali ili ne, materijalnim faktorima – oni žele bolje plate, bolje uslove, bolje bonuse. Zašto?

Jedan od glavnih razloga za to je što IT profesionalci u današnje vreme vrednuju svoje znanje na globalnom tržištu rada na kojem se sve lakše i spremnije plasiraju.  Drugi, ne manje važan razlog, je otpor naših IT profesionalaca prema pozicioniraju srpskog IT tržišta primarno kao outsourcing tržišta u kojem nema pravih željenih izazova. Svi naši ispitanici, od juniora do seniora vrednuju upravo to: izazovnije projekte odmah posle veličine plate.

Ukoliko ipak neko od vaših IT zaposlenih želi da ode u inostranstvo, shvatite to kao opštu datost – 74% je izjavilo da želi da ode u inostranstvo da radi ako ih nešto privuče. To „nešto“  ima eksterni karakter tj. faktori na koje se ne možete uticati: uređena država, normalna politička i ekonomska situacija, dobro školstvo, dobri uslovi za odgajanje dece... I interni faktori na  koje se može uticati: izazovniji projekti, nove tehnologije, stručniji timovi, interesantniji posao. Rečima jednog našeg ispitanika: “Privukli bi me bolji uslovi, poslovi sa većim izazovom koji su mnogo više plaćeni od prosečnih primanja i standarda i dobijanje priznanja i nagrade za uspešno završene projekte.”

Velikih  razlika u pogledu želje za radom u inostranstvu  između juniora, seniora i srednjeg nivoa IT profesionalaca nema. Mobilnost  kao tendencija je prisutna i u Srbiji - kod skoro 60% ispitanika na svim nivoima – postoji želja da se promeni posao čak i kada  je prisutno zadovoljstvo sadašnjim poslom.

Ukoliko IT poslodavac želi da privuče (regrutuje) i zadrži (retencija) kadrove, šta da uradi?

-  da pruži  veće plate u odnosu na plate koje su prisutne na našem tržištu
- da uvede i isplati bonuse (42% ispitanika prijavljuje da nemaju bonuse)
-  da obezbedi rad na izazovnim projektima i najnovijim tehnologijama
-  da omogući napredovanje
-  permanentno obučava postojeće zaposlene kako bi imali što stručniji tim
-  podigne kriterijume selekcije kadrova - kako bi kreirao imidž poslodavca gde rade visoko kvalitetni kadrovi.

joke-programmer-is-alternate

I za kraj, naša osnovna preporuka je da što pre uvedete promene unapređenja. Ali pre nego što uvedete bilo kakvu HR promenu u vašoj kompaniji, prvo uradite istraživanje: pitajte svoje zaposlene o potrebama i nikako ne zaboravite njihove želje, zatim produbite rezultate i kreirajte vaše HR sisteme samo za vas skrojene koji najbolje odgovaraju vašim trenutnim zaposlenima i poslovnim ciljevima koje planirate ostvariti.

Srećno!

Oceni tekst

5
15 glasova
Sandra Prvulović Sandra Prvulović

<a href="https://www.linkedin.com/pub/sandra-prvulovic/14/b8b/406">Sandra</a> je ekspert u IT regrutaciji, organizacionom razvoju i menadžmentu ljudskih resursa. Posebno zainteresovana za kreiranje HR brenda u softverskoj industriji. Slobodno vreme provodi u prirodi sa porodicom.

8 komentara

SkyDriver SkyDriver 27.07.2015.
0
0

Pa iskreno velika je razlika, primera radi senior dev usrbiji sa nekom maksimalnom platom moze da dogura do 2000 evra. A to su retki slucajevi, mnogi se vrte izmedju 1000-1500. E sad uzmemo primera radi London senior dev ima platu, izmedju 4000-6500 evra mesecno neto platu. A pri tome ako bas zeli da juri pare, moze da radi poslove sa ugovorom na odredjeno vreme, tu dnevnica moze da ide i do 1100 evra na dan. E sad zivot na zapadu jeste skuplji, ali kad platite stan i ostale troskove ostane vam mnogo vise para koje mozete da ustedite. A da jos napomenem novi automobil kosta isto u Srbiji i u inostranstvu. Novi racunar takodje. Jednostavno standard je mnogo bolji.

Sandra Prvulovic Sandra Prvulovic 27.07.2015.
0
0

Slazem se SkyDriver. Medjutim, novac jeste 1. faktor na rang listi kada se razmatra promena posla i to je faktor na koji firma moze uticati, kao i na faktore selekcije - da zaposli sto kvalitetnije ljude, kao i na projekte da obezbedi savremene tehnologije i izazove. I sta uraditi posle svega toga? Najkvalitetniji programeri upravo u toj tacki odlaze. Neke i licno poznajem. U momentu kada su imali nadprosecnu platu, izazovne projekte super tim u kome na dnevnom nivou uce i razvijaju se. Mislim da su tada dosli do sledeceg uvida: to je to, dosao sam dovde, gde mogu dalje? gde ce moja deca ziveti? u cemu ce odrastati? koja nam je perspektiva? ... tada se odlazi. Medjutim, moze se mnogo uraditi za one koji ostaju, naravno na mikro nivou. Na kraju krajeva svako i zivi u svom malom svetu koji je napravio, naravno da je vazno i gde se nalazi mikro svet. Slazem se ima mnogo faktora za inostranstvo, ali isto tako i za Srbiju. Zavisi ko sta zeli. Zavisi ka cemu ko tezi. Definitivno da svako treba da se bori za svoje zelje. Za svoje snove na javi :). Hvala za komentar. Spremamo istrazivanje plata u software development-u u Srbiji u avgustu. Raspone koje si naveo su okvirno tacni, medjutim nas interesuje precizno, sva tri nivoa: junior, srednji, senior, za 18 pozicija u 3 regiona. Jedva cekam rezultate, o platama se za sada samo nagadja.

mikepc mikepc 28.07.2015.
0
0

Interesantan članak, a što se plata tiče, Sky je dao okvire koje i ja primećujem u svojoj okolini. Što se tiče ostalih uslova, Sandra, sve kako ste i napisali, ljudi su željni ozbiljnijih izazova a sve manje šljakerskih poslova... Prelomni faktor za otići odavde je i to da li želite i svojoj deci ono što i vi sami preživljavate. Samo, treba znati da i "preko" ne cvetaju ruže na svakom koraku. Neophodna su mnoga odricanja i prilagođavanja na uglavnom asocijalna društva "preko". Nema štranda, nema piva i kafenisanja svaki dan po tri sata... I ja sam jedan od onih koji su na klackalici - otići ili ne.

Sandra Prvulovic Sandra Prvulovic 28.07.2015.
0
0

Razumem te potpuno mikepc. Ne znam sta bih ti odgovorila a da ne pogresim. Mozda da se posluzim svojim primerom. Pre 5 godina muz i ja smo se preselili iz Bg na selo u okolinu Sokobanje. I super je. Pre 5 godina kada je trebalo sve napustiti i spakovati se - nije bilo super, nismo znali sta nas ceka. Jednostavno nismo znali da li cemo uspeti: da radimo kao u gradu a zivimo u prirodi. Mislim da je slicno i sa inostranstvom. Ne znas dok ne probas. Samo mislim da je jako vazno precizno definisati sta se ocekuje od inostranstva? Neki su bili nezadovoljni i vratili su se, neki su zadovoljni i ostali su, a neki su nezadovoljno trpe i tamo su - to su mogli i u Srbiji. Samo da se setim kako se zove, pisala clanak na slicnu temu upravo o toj dilemi evo ga https://www.linkedin.com/pulse/20141203144855-50698374-%C5%BEelim-da-mi-bude-bolje?trk=mp-reader-card Trzim fige da makar malo pomogne. Srecno!

SkyDriver SkyDriver 29.07.2015.
0
0

Mikepc, nazalost sljakerski poslovi su svuda. Na zapadu je tek sve po proceduri "scrum" se prati veoma temeljno. Nema mnogo mesta nekim inovacijama, samo se sljakerise. Ako hoces kreativan posao onda mislim da treba preci u struku Data Scientist-a, tu je mnogo manje programiranja, ali sa druge strane izazovnije je, jer pokusavas da napravis model nad postojecim podacima. Ali i to posle nekog vremena postane sablon. Ja sam prelomio i otisao, imao sam super platu za domace uslove, pre 4 godine sam imao 1700e na belo, ali kad vidis opste stanje drustva, kad vidis horor price po vrticima. Kad vidis kako su tajkuni i ostali tatini sinovi zasticeni, prosto shvatis da bas Srbija i nije najbolje mesto gde bi zeleo da ti deca odrastaju. A posto mi je i supruga programer sad ustedimo mesecno oko 3000-3500e Ali naravno to znaci da ne izlazimo po kaficima, u restoran odemo jednom mesecno. Nismo pusaci , ovde pakla cigareta kosta oko 20e. Vrtic kosta 1200e ali zato vaspitacica cuva maksimalno 3-4 deteta. Mada nije bas sve bilo tako ruzicasto u pocetku kad smo dosli. Imali smo malu bebu od 3-4 meseca. Samo ja sam radio. Za vrtic nismo imali. Kada smo platili stan i komunalije ostajalo nam je oko 1000 evra za zivot.

Sandra Prvulovic Sandra Prvulovic 29.07.2015.
0
0

SkyDriver koji vam je plan za buducnost?

pera pera 30.07.2015.
0
0

SKyDriver, kad pomenuste finansije, jel Vi pricate o troclanoj porodici ? Ako da, koliko to sve kosta cetvoroclanu (jos jedan vrtic, veci stan, eventualno dadilja na par sati) ?

Арса Арса 04.08.2015.
0
0

Важно је изборити се за добру плату и занимљиве услове рада али то само није гаранција задовољства на дуге стазе. Тако је и изван Србије. Послодавци не треба да се чуде што одлазе и најплаћенији и "најзадовољнији". Сви тежимо својим визијама, променама и развоју. Поготово кад неко себи зада високе оствариве циљеве, дајући тиме вредност и себи и животу. Тесла се и школовао и радио као емигрант. Бирао је вероватно најбоље услове које је могао да добије, држећи притом до људи и људскости. И ја вагам куда даље, град или село, овде или напоље, све са женом и бебом. Једино што сигурно знам је да вреди и неуспешан покушај а да страх од покушаја не вреди ништа. Претпостављам да се домаћи послодавци полако навикавају на речи сличне мојима: Стекао сам ретко искуство и стручност у домаћој фирми која је постала све гора према својим радницима. Видео сам колико вредим (у и ван Србије). Имам високе циљеве и знам шта хоћу. Ако овде не може, има где може. Прва права прилика довољна је за чврсто испуњење одлуке.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga