28.05.2015. ·
3 min

Kako da zaposlite senior programera? - iskustvo sa srpskog tržišta

Kako da zaposlite senior programera? - iskustvo sa srpskog tržišta

Na srpskom tržištu se kompanije svakim danom suočavaju sa nedostatkom senior programera koji, pored višegodišnjeg iskustva u programiranju korišćenjem specifičnih tehnologija, raspolažu poslovnim znanjima iz konkretnih industrijskih grana.

Podeliću svoje iskustvo iz Puzzle Software-a, domaće kompanije koja posluje lokalno i internacionalno, a trenutno je čine senior programeri, većinom fokusirani na PHP, JAVA i .NET tehnologije.

Kako zaposliti senior programera uprkos deficitu na srpskom tržištu?

Da bi se zadovoljila bilo koja potreba, moje iskustvo govori da je potrebno poznavati aktere koji u tom procesu učestvuju. Kao deo kompanije koja zapošljava uglavnom senior programere, reći ću da nije jednostavno, ali je moguće - pronaći, zaposliti i zadržati kvalitetne senior programere.

we_create_virtual_worldsNa tom putu, neophodno je poznavati tržište developera, njihove navike, stavove i očekivanja, kao i trendove tržišta koji su uslovljeni lokalnim i inostranim uticajima.

S obzirom da se Puzzle Software prvenstveno bavi kreiranjem kompletne softverske arhitekture i kompleksnih IT rešenja po zahtevu klijenta, od novih zaposlenih se očekuje da, pored stručnog znanja iz oblasti programiranja i razvoja softvera, poseduju i iskustvo i razumevanje “kako biznis zaista funkcioniše”. Misija kompanije se ogleda u kreiranju “virtuelnih svetova” od početne ideje do krajnjeg proizvoda.

Tokom prethodnih godinu dana broj zaposlenih u Puzzle Software beleži rast za skoro 3 puta. Kako? Konstantno se prate zahtevi tržišta, razvoj i primena novih tehnologija, a najvažnije je da se održava kontakt sa potencijalnim kandidatima.

S jedne strane, neophodno je voditi računa o interesovanjima developera kada su u pitanju specifična stručnja znanja i veštine, kao i želje za napredovanjem. Istovremeno je potrebno obratiti pažnju na zanimljivost projekata i tehnologija koje se koriste jer su oni presudni motivatori za dugoročno zaposlenje senior developera.

Tokom posmatranih godinu dana, u Puzzle Software-u je organizovano na desetine intervjua sa potencijalnim kandidatima za posao senior developer-a. U procesu regrutacije rađeno je i istaživanje o stavovima programera kada je u pitanju njihovo zaposlenje, što meni kao nekom ko se prvenstveno bavi marketingom u kompaniji pomaže da upoznam ciljno tržište.

Sumirani podaci govore da na srpskom tržištu skoro da ne postoji senior programer koji je nezaposlen. Na skali 1-5, zadovoljstvo trenutnim radnim okruženjem ocenjeno je prosečnom ocenom 3,59. Najčešće navođeni razlozi za promenu sadašnjeg radnog mesta/kompanije su nedovoljno kreativni i izazovni zadaci, dosadni projekti i osećaj prekvalifikovanosti.

Razlozi za promenu posla

Pri donošenju odluke o promeni radne sredine, najviše ocenjeni kriterijumi su profesionalni izazov kroz kreativne zadatke, tim u kom se radi, sigurnost u vidu stalnog zaposlenja i mesečna zarada. Poznatost i veličina kompanije kao ni beneficije koje ona pruža, po stavovima senior programera, nisu preterano bitni.

Uticaj faktora na promenu radne sredine

Imajući u vidu da su jako traženi na srpskom tržišu, postavlja se pitanje kako uopšte oglasiti otvorenu radnu poziciju za senior programera tako da bude viđena od strane ciljne grupe. Odgovori prikupljeni tokom pomenutog istraživanja pokazuju da su i kod developera ipak najatraktivniji oglasi putem sajtova za zapošljavanje. Međutim, do njih se dolazi velikim delom i putem preporuke kolege/prijatelja ili direktnim kontaktom iz kompanije.

 Izvori oglasa za posao

U osnovi svakom zaposlenom je važno da ima „siguran posao“, a senior developerima je bitan i „izazov u poslu“. Oni siguran posao definišu kroz redovna novčana primanja u kompaniji koja ima jake reference i dugoročne projekte uz prisutan trend rasta. Izazov u poslu su opisali kao primenu novih tehnologija i logike u rešavanju problema kroz nešablonske zadatke.

Na trenutak, vratiću se na lični stav pomenut na početku – da bi se zadovoljila bilo koja potreba, potrebno je poznavati aktere koji u tom procesu učestvuju. Zadovoljenjem njihovih potreba, želja i očekivanja, ostvaruje se viši cilj kompanije. Pomenuta strategija u Puzzle Software-u je do sada davala značajne pozitivne rezultate. Možete da razmislite o primeni iste i kada razmišljate kako da zaposlite i zadržite senior programera.


Kompanija Puzzle Software trenutno ima raspisana četiri konkursa - Intermediate/Senior .NET Developers, Intermediate/Senior PHP Developers, Intermediate/Senior MVC.NET Developers i Intermediate/Senior JAVA Developers.

 

Oceni tekst

4
8 glasova
Jelena Ristić (ex Bogdanić) Jelena Ristić (ex Bogdanić)

Business Development / Director of Education @ Puzzle Software Samoinicijativna i proaktivna osoba sa više od sedam godina iskustva u softverskoj industriji u sferi upravljanja projektima razvoja softverskih rešenja i razvoja odnosa sa klijentima. U Puzzle Software kompaniji je od marta 2014. godine gde aktivno učestvuje u strateškom razvoju poslovanja kompanije i koordinira aktivnostima kompanije koje se odnose na Agile edukaciju.

1 komentar

Milorad Miletic Milorad Miletic 29.05.2015.
0
0

Lepa prica, cestitam Pozdrav

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima