23.11.2022. ·
2 min

Github Copilot vs. Replit Ghostwriter: Koji asistent za programiranje je bolji?

Github Copilot vs. Replit Ghostwriter: Koji asistent za programiranje je bolji?

Ghostwriter kompanije Replit je asistent za programiranje koji koristi AI tehnologiju koji može da vam pruži sugestije koje kodiranje čine lakšim. Ghostwriter radi u onlajn development okruženju koje je slično onom koje nudi GitHubov Copilot kako bi prepoznao i kreirao kod u različitim programskim jezicima sa ciljem da ubrza kompletan development proces.  

Sudeći po Replitu, Ghostwriter funkcioniše tako što koristi veliki jezički model koji je treniran na milionima linija javno dostupnog koda. Podaci koje poseduje omogućavaju mu da kreira sugestije na osnovu onoga što ste već ukucali prilikom programiranja. 

Kada vidite predlog koji vam se sviđa, možete da automatski završite kod prostim pritiskom na tab taster. 

Ipak, mnogi su već navikli da koriste Copilot. Ukoliko ste i vi neko ko koristi Copilot, a zanimaju vas mogućnosti koje nudi Ghostwriter, napravićemo mali presek oba programa kako bismo pokušali da odgonetnemo koji asistent je bolji, ili barem bolji za vaše potrebe. 

Github Copilot 

Kao što smo rekli, Copilot je asistent za programiranje koji vam pomaže da brže i lakše pišete kod. Program izvlači kontekst iz komentara i potom predlaže pojedinačne linije i kompletne funkcije u trenutku. GitHub Copilot pogoni Codex, unapred istrenirani jezik koji je kreirao OpenAI. Dostupan je kao ekstenzija za Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim i JetBrains integrisana development okruženja. 

Copilot nije namenjen zadacima koji nisu kodiranje kao što je generisanje podataka i prirodno generisanje jezika, kao što su postavljanje pitanja i dobijanje odgovora. 

OpenAi je treniran koristeći javno dostupan izvorni kod i prirodan jezik, tako da može da funkcioniše sa programskim i ljudskim jezikom.  

Copilot ekstenzija pruža vam komentare i kod za Copilot servis. Takođe, može da sakuplja putanje fajlova kako bi identifikovao relevantan kontekst. Komentare i kod, zajedno sa kontekstom OpenAI potom koristi kako bi kreirao i predložio pojedinačne linije koda i kompletne funkcije.  

Replit Ghostwriter 

Ghostwriter korsiti ML pogonjen sistem koji kompletira kod u realnom vremenu, alate koji generišu, menjaju i objašnjavaju kod, kao i poseban alat za pretragu koji vam omogućava da pronađete važan otvoreni kod bez potrebe da napuštate editor – nešto poput StackOverflow u vašem editoru.  

Replit napominje da Ghostwriter najbolje funkcioniše uz JavaScript i Python, ali poseduje podršku za 16 jezika koji uključuju C, Java, Perl, Python i Ruby. A tu je i podrška za HTML i CSS za web development i SQL 

Ghostwriter uključuje i četiri glavne komponente: Kompletira kod, Generiše kod, Transformiše kod i Objašnjava kod. U osnovi, on je poput multiplejer sistema koji vam dozvoljava da sarađujete sa nekim u realnom vremenu – samo što ne kodirate sa osobom, već sa agentom koji predstavlja celokupno programersko znanje ljudske rase. 

Oceni tekst

5
3 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima