07.03.2023. ·
1 min

Google Play sada prikazuje kako aplikacije koriste vaše najvažnije podatke

Google Play sada prikazuje kako aplikacije koriste vaše najvažnije podatke

Nova Google sekcija zahteva od developera da jasno definišu kako aplikacije sakupljaju, dele i čuvaju podatke korisnika. 

Google je predstavio „Data Safety“ sekciju unutar svoje Play Store prodavnice aplikacija sa ciljem da ljudima pokaže više važnih informacija u vezi sa njihovom privatnošću pre nego što preuzmu određenu aplikaciju. 

„Od korisnika i dizajnera aplikacija smo saznali da prikazivanje informacija u vezi sa podacima koje aplikacija koristi, bez dodatnog konteksta, jednostavno nije dovoljno. Zato smo dizajnirali Data Safety sekciju. Developeri sada mogu da jasno obeleže koji podaci se skupljaju i u koju svrhu se koriste“, objavio je Google. 

Nova sekcija sada korisnicima prikazuje sledeće informacije: 

  • Da li aplikacija prikuplja podatke, i sa kojom svrhom; 
  • Da li se sakupljeni podaci dele sa trećim licima; 
  • Bezbednosnu politiku aplikacije, poput enkripcije podataka i da li korisnici mogu da zatraže da se ti podaci obrišu; 
  • Da li je aplikacija u skladu sa Google Play porodičnim pravilima koja se staraju da deca budu bolje zaštićena prilikom korišćenja Google prodavnice aplikacija; 
  • Da li je aplikacija kreirana u skladu sa globalnim bezbednosnim standardom.  

Google je novu sekciju najavio u julu, i ona pokriva first-party i third-party developere aplikacija. 

Takođe, sada imaš više kontrole nad podacima kojima preuzete aplikacije mogu da koriste. Primera radi, ukoliko aplikacija želi da pristupi tvojoj lokaciji, možeš joj dozvoliti da to učini samo jednom, dok je koristiš ili joj pružiti odobrenje da to radi u svakom momentu. 

U pitanju je svakako važan dodatak arsenalu Android korisnika koji omogućava da u svakom trenutku jasno budeš informisan o tome ko, i na koji način, koristi tvoje podatke – a, ako je to potrebno, vrlo lako možeš postaviti jasna ograničenja. 

Oceni tekst

5
1 glas
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima