20.04.2023. ·
2 min

Google uvodi nova pravila za brisanje naloga u Android aplikacijama

Google uvodi nova pravila za brisanje naloga u Android aplikacijama

Google je najavio nova pravila koja se tiču brisanja naloga korisnika unutar Android aplikacija.  

Nova pravila bi trebalo da obezbede da aplikacije koje nude brisanje naloga to omoguće na lak način korisnicima.  

Kompanija je izjavila da će nova pravila na snagu stupiti početkom 2024. godine. 

Google se odlučio na ovaj potez nakon što je Apple sproveo slična pravila u junu 2022. godine za sve aplikacije unutar App Store-a. 

U skladu sa tim, kompanija će od developera zatražiti da da odgovore na pitanja koja se tiču brisanja aplikacije unutar data Safety formulara do 7. decembra.  

Odgovori developera biće deo Google-ove Play Data Safety sekcije, koja korisnicima pruža informacije u vezi sa praksom sakupljanja podataka aplikacija. 

Uz nova pravila, Google će modifikovati i Data Safety sekciju unutar Play Store prodavnice aplikacija kako bi bolje oslikala kontrolu podataka. 

Gigant za internet pretragu izjavio je i da će korisnici početkom naredne godine biti u prilici da vide posebne bedževe za brisanje podataka unutar Play Store-a na aplikacijama čiji kreatori su popunili formular i modifikovali svoj kod kako bi omogućili brisanje naloga. 

Nova pravila zahtevaće da aplikacije pruže „opciju za brisanje naloga i podataka unutar aplikacije i online“, kao i da ta opcija bude jasno vidljiva. Plus, nova pravila od developera zahtevaju da obrišu sve podatke korisnika sa servera nakon što dođe do gašenja naloga. 

Ukoliko pojedini developeri moraju da zadrže te podatke iz određenih razloga, to moraju jasno da navedu unutar aplikacije. 

„Kako nova pravila nalažu, kada korisnik ispuni zahtev za brisanje naloga, developeri moraju da obrišu sve podatke koji su povezani sa tim nalogom. Nova opcija će takođe omogućiti korisnicima više izbora kao što je samo brisanje podataka tamo gde je to moguće, ali ne i potpuno gašenje naloga. Developeri koji moraju da zadrže određene podatke iz legitimnih razloga kao što su bezbednost ili sprečavanje prevara, to moraju jasno da iskomuniciraju korisnicima“, stoji u izjavi koju je objavio Google. 

 Kompanija će obezbediti i poseban produženi period do 31. maja 2024. godine za developere kojima je potrebno više vremena da implementiraju nova pravila – ali to će direktno morati da traže kroz Google Play konzolu. 

Oceni tekst

0
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima